El preu del Delta

"Feu-vos la pregunta: pagaríeu una quota mensual per salvar el Delta com si fos Netflix?"

Quatre dies de temporal, quatre morts, desenes de rius desbordats, quilòmetres de platges desaparegudes, hectàrees de conreus perduts, centenars d’infraestructures de comunicació afectades, mesos per recuperar la línia del tren de rodalies del Maresme, hores de por i preocupació de veïns i veïnes arreu i un dels espais naturals més importants del país, el delta de l’Ebre, pràcticament desaparegut i sense saber com es recuperarà, o si podrà fer-ho tal i com el coneixíem; aquest és el balanç del pas de la borrasca Glòria per casa nostra.

En breu sortiran les companyies d’assegurança, les patronals, els Ajuntaments i el Govern a posar preu al desastre. Ens parlaran de pèrdues econòmiques, ens diran que, si es paga, si s’inverteix de nou, podem tornar a la normalitat que teníem, podem recuperar allò perdut. Mentida, en un context de canvi climàtic quasi irreversible aquest tipus de fenòmens meteorològics extrems cada cop seran més recurrents, i cada cop caldrà invertir més en frenar l’aigua que entra de la mar, que desborda els rius. La normalitat com l’enteníem ha mort, a partir d’ara vivim en l’excepcionalitat climàtica, i aquest serà el nostre nou dia a dia. Habitants d’allò que els metropolitans en diuen territori, demanem-nos la T-Usual de les declaracions de zona catastròfica per incendis i aiguats, perquè, les portes, no es poden posar ni al camp ni a la mar., i menys encara en un model capitalista.

I què fem, direu? O millor dit, què estem disposats a fer? O encara més, a què esteu disposats a renunciar, a pagar, per salvar, per exemple, un espai de gran valor ecològic, cultural, social, econòmic i simbòlic com el delta de l’Ebre? L'enfocament més utilitzat per quantificar els efectes d'intervencions i polítiques que afecten el medi ambient i impacten en el benestar social és l'anomenat anàlisi cost-benefici, que ha desenvolupat diversos mètodes i eines per mesurar i valorar intangibles, tal com la disposició a pagar, els preus ombra, la valoració contingent i d'altres. Però totes aquestes eines de l’economia verda al final només fan que portar al mercat valors i serveis ambientals que són impagables. Posen preu a la vida, al territori, i això no en té.

Però intentem-ho, fem l’exercici, per fer-nos a la idea i potser prendre una mica de consciència. Feu-vos la pregunta: pagaríeu una quota mensual per salvar el Delta com si fos Netflix? Imaginem que es comercialitza el pac de contribució al salvament del delta de l’Ebre i que aquest consisteix en apagar la llum de casa a partir de les 22h, renunciar definitivament al cotxe de benzina, comprar només productes de proximitat o deixar de consumir carn d’explotacions ramaderes intensives. Traduït, més enllà de la ironia d’imaginar tal cosa: cal una reducció dràstica de les nostres emissions. Ho faríem si tinguéssim la certesa de que serveix per alguna cosa? Justament aquest és el problema, els científics diuen que Glòria és producte i efecte del canvi climàtic, com els incendis d’Austràlia, i nosaltres seguim sense canviar cap ni un dels hàbits de consum i comportament que l’han provocat, perquè ens queda lluny, perquè creiem que les destrosses s’arreglen. Estem fent com l’Errejón amb la vulneració de drets a Catalunya, mirar cap a una altra banda i fer com si no anés amb nosaltres. I va, i ens petarà a la cara més cops.

 

Un pla d’acció per salvar el Delta. Això ha promès el President. Taula de consens parada amb tots els alcaldes i empresaris de les associacions de regants i llista de regals de reis curtermista escombrant cap a casa. Spoiler: els espigons no salvaran el Delta, el mataran més ràpid. Qualsevol proposta que no passi per aturar definitivament el projecte de Bcnworld, decretar la moratòria urbanística a la costa, aturar el transvasament Xerta-Sènia i el que va cap a Tarragona i assegurar cabals ecològics i l’arribada immediata i urgent de sediments, serà una enganyifa, maquillatge.

No, amics i amigues, el Delta només es salva amb mesures contundents de mitigació i adaptació al canvi climàtic, només es salva amb un canvi radical de model de desenvolupament, només es salva deixant de donar-li l’esquena i estimant-lo. El preu del territori no pot ser més la taxació de la seva urbanització, sinó el valor de la seva existència, i aquesta no té preu.

 

Comentaris (9)
Ramon Fa 27 dies
Ser català i del Madrid és quelcom de frenopàtic.
Ramon Fa 27 dies
El transvasament de l'Ebre que volia fer el PP era capitalista. Potser feixista i tot, mira què et dic. En canvi, el transvasament de l'Ebre que anava a fer el PSOE de Felipe González i José Borrell era un transvasament anticapitalista. Un transvasament progressista i social, raó per la qual no va mobilitzar-s'hi l'ecologisme en contra tot i que movia un 40% més de cabals d'aigua. Tenim unes esquerres de sitcom.
Anselm Llorenç Fa 27 dies
Mireia, això és parlar per no callar. Què en saps tu, del Delta?
Narcís ( només esperar que l'autora sigui exemple del que diu sinó posi sa gra de sorra ! ) Fa 27 dies
No entenc el text : per una banda dóna a entendre els efectes del capitalisme ( que són obvis ) i per una altra si ens hi grataríem la butxaca ( tot posant d'exemple nom de tv de pagament .. ) .. tot plegat, no veig gens ni mica, ni poc ni gaire la relació d'ambdues coses ! PD : el que cal són polítics que prenguin decisions .. és clar que hom pot viure sense munt de comoditats personals i sense munt de malifetes empresarials !
Perdoneu... Fa 27 dies
Ja n'estic una mica cansat, del tema. Realment la solució al canvi climàtic és empobrir la població mentre es segueixen fent les coses malament com fins ara? Crec que la solució no és que la gent no tingui cotxe ( o calefacció o aire condicionat, o vacances que ningú en parla), sinó fer cotxes elèctrics, i generar electricitat amb energies renovables. No és qüestió de renunciar, sinó de fer les coses bé.
Ganxet Fa 27 dies
La realitat és que ens acomodat i no volem fer marxa enrera. No estem disposats a viure sense aire condicionat, productes envasats, vehicle privat, tot tipus d'aparells que cada cop duren menys i després no sabem com eliminar, viatges barats en avió o creuer ... Fins que no ens estavellem seguirem igual i aleshores tot seran lamentacions.
jo Fa 27 dies
Mira noia ves a Mequinensa i vola la presa, tema resolt.
Fat Boy Fa 27 dies
Jo estic disposat a renunciar al Borbo i a l'estat espanyol. I ara en serio, vagi voste a Holanda, pugi (si, he dit be, pugi) a la platja de Kijkduin, observi com el mar esta bastants metres per sobre de l'Haia i veura que els espigons SI serveixen. o es creu voste que els milions que viuen a Amsterdam, l'Haia i Rotterdam viurien tan tranquils?.
Ramon Fa 27 dies
El Barça d'aquesta junta neonuñista va perdre el cul per anar a jugar un amistós solidari amb l'Espanya que canta "A por ellos!" a policies que se n'anaven a hostiar-nos. Farà ara el mateix als llocs on hi ha els hostiats?
Doctor Strangelove Fa 27 dies
NO, aquí ho farem "a lo grande" i vindrà el Real de Madrid.