Hi ha un cert consens sobre què suposaria per a Catalunya que les eleccions del 21-D les guanyés l’unionisme. Però no passa el mateix amb l’independentisme. “Què passarà després del 21de desembre si guanya el sobiranisme?”, és una de les preguntes més recurrents d’aquests dies. Evidentment que per respondre amb la màxima versemblança caldria saber quin escenari es dibuixa exactament després de les eleccions. Però això no treu que sigui necessari un cert full de ruta, una mínima idea sobre què cal fer si Junts per Catalunya, ERC i la CUP tornen a obtenir la majoria absoluta al Parlament de Catalunya.

 

I sobretot cal que la ciutadania ho sàpiga, que sàpiga què vol dir votar una cosa o l’altra, i també que en aquesta ocasió res no serà innocu. I que tothom pugui ser conseqüent. L’independentisme ha vist la reacció de l’Estat, d’Europa i també dels mitjans internacionals. Ara sap quines són les seves cartes i cal pensar la millor manera de jugar-les per guanyar. Però l’estratègia ha de ser nova. Per això, el sobiranisme es troba ara davant la necessitat de construir un relat i una manera de fer diferent. Amb moltes lliçons d’aquests darrers mesos apreses, amb la consciència de què suposa enfrontar-se a un Estat i sabent quina ha estat, fins ara, la resposta d’Europa i els seus estats membres.

 

Per exemple, tot l’independentisme està disposat a restituir el Govern i, en aquest cas, tindrà alguna conseqüència política l’acatament del 155 i la renúncia a la via unilateral? O això era una simple estratègia de les defenses? Què passa si hi ha una majoria parlamentària però no plebiscitària? I què passa si es donen les dues…? Fer aquestes preguntes és pertinent i compatible amb la determinació de l’electorat independentista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa