En aquelles èpoques pretèrites de la Puta i la Ramoneta, les enquestes estaven pensades per a, sobretot, no preguntar mai als catalans sobre si estarien d’acord, o no, amb la independència del seu país. Per tal d’evitar, a tota costa, aquella interrogació simple, hi havia un invent -avui una antigüalla inacceptable- molt eficaç que era desviar-ho tot preguntant sobre la identitat personal: Només espanyol, més espanyol que català, més català que espanyol i només català. Recorden? D’aquí se n’extreia, amb tota la barra i tranquil·litat, que només eren independentistes els de la darrera categoria. I tan amples.

 

Allò va quedar liquidat, a finals de 2009, gràcies a un sondeig que va encarregar la UOC -una idea d’Alfred Bosch, al Cèsar el que és del Cèsar- que va preguntar, per primera vegada i sense circumloquis, sobre si els enquestats votarien que sí o que no en un referèndum que aleshores semblava molt llunyà. Sorprenentment, els partidaris de la independència s’enfilaven fins a un 50’3%, se sentissin poc, molt o mig catalans.

 

Passats els anys, el truc és un altre. Ara es tracta d’evitar la pregunta òbvia, que és si els ciutadans prefereixen un referèndum sense acord amb l’Estat o que Catalunya es quedi com a comunitat autònoma de règim comú. Són les dues úniques opcions que estan damunt de la taula i tot indica que no hi haurà ni una tercera, ni una quarta. Per tant, fins que no preguntin això, ni cas. Tinta de calamar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa