El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
PP, Cs i Vox, tríada perillosa
  • CA

L’extrema dreta de Vox ja té cadira a la Mesa del Parlament andalús i és probable que, a partir d’aquí, vagi guanyant pes, poder i capacitat d’intervenir en decisions que resulten cabdals per a milions de persones. No només a Andalusia, val a dir. El pacte no suposa tan sols endossar l’extrema dreta a un parlament regional al sud d’Espanya, sinó que contribueix al mateix temps a atorgar protagonisme als ultres en la vida política a tot l’Estat: a donar-los encara molt més poder d’intoxicació del debat públic i a propagar la seva ideologia, tot conreant la confusió entre ciutadans que, despistats, els votaran en el futur donant-los encara més cotes de poder. Dels set membres del Parlament andalús, sis seran del PP, Cs i PSOE i un dels ultres. No han estat pocs els analistes que han vist aquest pacte a la cambra andalusa com una operació de “blanqueig” de la ultradreta.

 

Abascal i els seus han aconseguit, de moment, la cadira gràcies a l’acord del PP i Cs, dues formacions a qui no els ha tremolat el pols a l’hora d’obrir les portes a un partit que abjura de molts dels drets i avenços aconseguits per moltes minories i grups de risc a l’Estat espanyol. Aquells que, sense la protecció de determinades lleis, poden veure ara les seves vides rebobinades a un grapat de dècades enrere. Però al PP i a Cs això poc els deu importar, o en tot cas, no deuen considerar que allò a què els pugui empènyer l’extrema dreta —és a dir, a la retallada de drets i a la regressió progressiva de les polítiques sobre l’avortament, les dones i els gais, entre d’altres— sigui tan greu.

 

La formació de la Mesa del Parlament andalús suposa el primer pas per començar a articular la perillosa i perniciosa infiltració de l’extrema dreta a la vida pública. Una extrema dreta de la qual existeixen dubtes sobre el seu finançament, sobre el qual se n’hauria d’exigir encara més transparència. No es pot perdre de vista que algunes investigacions periodístiques que han assenyalat connexions de Vox amb la secta ultracatòlica El Yunque, i que aquesta organització l’estaria finançant per aconseguir finalment capacitat d’intervenció en la vida política espanyola. De moment l’estratègia els està resultant tot un èxit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa