Diu un estudi del Centro de Análisis Sociales de la Universidad de Salamanca que el 40 per cent dels portuguesos estarien d’acord en federar-se amb Espanya. En canvi, entre els espanyols consultats només 30 de cada 100 es mostren interessats en la idea.

L’estudi fet per la Universidad de Salamanca deu tenir un clar sentit acadèmic, però no respon a una demanda social. Ningú a Espanya no ha demanat que Portugal pugui federar-se i, probablement, no hi ha massa portuguesos estimulats amb la proposta. Però el cert és que entre les persones enquestades hi ha una bon grapat –sobretot a Portugal- que estarien d’acord en canviar la història.

L’enquesta no parla només del fet de federar-se, sinó que, com a conseqüència de la federació, demana per la percepció que tindrien portuguesos i espanyols de compartir un sistema fiscal i de compartir les seves llengües. En qualsevol dels dos casos, els portuguesos veuen més avantatges que els espanyols. En el cas de la llengua, per exemple, mentre que la meitat dels portuguesos consultats considera imprescindible aprendre l’espanyol i el portuguès a l’escola, la majoria dels espanyols -8 de cada 10- es negarien a què el portuguès fos obligatori.

L’enquesta i l’estudi de la Universitat de Salamanca donen moltes pistes de la relació difícil entre… Espanya i Catalunya. L’enquesta dóna més llum sobre el que històricament s’ha anomenat des de Madrid el “problema catalán”. Probablement té com a base la incomprensió que es té des del centre d’Espanya de la realitat de la perifèria (inclòs Portugal). Aquest menysteniment de la llengua portuguesa en cas d’una hipotètica federació amb Espanya ho posa de manifest. I possiblement també té a veure amb la dificultat d’explicar-se des de Catalunya. Dit ras i curt Catalunya no és una bona marca per a la resta d’Espanya. No està entesa del tot.

Potser un estudi que plantegés la mateixa possibilitat de federació entre Espanya i Catalunya donaria uns resultats similars. I no ens hauria de tirar enrere per provar-ho una i altra vegada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa