És la por, estúpid!

"No hi ha orientació unitària cap a la independència per por"

Thomas Hobbes va bastir la seva teoria del contracte social sobre la idea que allò que ens mou com a éssers humans és la por. La por que ens tenim els uns als altres. Una por tan profunda, tan essencial, que fins i tot ens va obligar a civilitzar-nos i, tanmateix, a formular belles teories sobre la humanitat, la solidaritat, l'amor fraternal i la pau universal. Però, si de cas, també a constituir-nos en societats dominades per Estats amb poder per vigilar-nos, detenir-nos, processar-nos, empresonar-nos i, si cal i es pot, matar-nos legalment.

Ens hem alliberat parcialment de la por recíproca a força de concentrar-la sobre l'Estat. Som lliures si obeïm la llei d'un Estat, si la llei no parla de nosaltres. Si ho fa, estem perduts. L'Estat pot destruir-nos i ni tan sols li cal matar-nos. En té prou amb inhabilitar-nos de mil formes; aniquilar-nos com a ciutadans. Per això tothom pensa que Hobbes era un amargat. 

Déu n'hi do... no hi ha una cara positiva de la por, segons l'antiga saviesa de l'espècie? La por és una forma extrema de la prudència i la prudència, dames i cavallers, és l'origen de la intel·ligència, l'única virtut que senyoreja al mateix temps el cor i la raó. Hem fet molt bé traspassant la por a l'Estat perquè ja se sap, si no fas res dolent, si no t'obstines a tenir criteri propi diferent del de l'Estat, si no vas contra l'Estat i les seves lleis, no tens res a témer, no has de tenir por. 

Aquesta afirmació no només és covarda, sinó que també és contradictòria i a més, falsa. Cal témer l'Estat sempre, fins i tot quan no has fet res i, a vegades, precisament per no haver fet res.

Totes dues visions de la por s'entrecreuen al moment català actual, la negativa i la positiva que, al meu humil parer, és encara més negativa que la negativa. L'Estat disposa de tots els mitjans per imposar el monopoli "legítim" de la violència. Té tots els títols per guanyar-se la por dels ciutadans. És el Leviatan hobbesià que ataca tot allò que se li oposa per tots els mitjans, legals o il·legals. Milers de policies armats fins a les dents van apallissar millers de ciutadans l'1O continuen apallissant-los cada cop que es manifesten o fan ús de qualsevol dret, hostilitzant-los als carrers, detenint-los a llurs domicilis enmig de Nacht und Nebel, reprimint-los de totes formes i a tot arreu. Catalunya és terra de ciutadans apallissats per tal de difondre la por.

Els ciutadans, però han resistit a l'Estat. Porten gairebé dos anys resistint-s'hi. Anant a les manifestacions, concentracions, fent front a les diverses policies, tallant carrers i autopistes, aguantant hores i hores sota el fred, ocupant estacions de trens, aeroports. El poble ha vençut la por i no era gens fàcil, atès que la societat catalana és una societat pròspera on tothom té alguna cosa a perdre i molts, molt. Però el poble, tot sol, no pot assolir l'objectiu per un problema obvi de coordinació i planificació. Cal que els partits i les institucions orientin l'acció, indiquin el camí i, per tant, guïin amb l'exemple. 

I mentrestant, què fan les instàncies esmentades? No gaire. L'acció dels partits està condicionada per la por. La por, que el poble ha sabut vèncer però no els seus representants, dirigents, partits, amb les normals i honorables excepcions. No hi ha orientació unitària cap a la independència per por. Por davant la possibilitat d'una DUI. Por a les conseqüències a escala personal, familiar, social, d'un enfrontament d'aquest calibre amb l'Estat.

És comprensible però no necessàriament justificable. Si els polítics creuen que no seran capaços d'enfrontar les conseqüències dels seus actes, cal plegar, no renunciar a l'objectiu invocant pretexts que, per molt intel·ligents que semblin, sempre seran excuses; i molt menys animar la gent a sortir al carrer per donar suport a les seves dubtoses polítiques pactistes.

 

La justificació de la tàctica de "no bloquejar" un govern "progressista" a Espanya és donar temps al temps i preparar l'independentisme per quan arribi l'hora de la veritat, d'aquí a sis o vuit mesos, i la confrontació final amb el feixisme, que se suposa que triomfarà quan es convoquin noves eleccions, atès que el govern Sánchez serà breu.

Efectivament, sembla intel·ligent i prudent; més prudent que intel.ligent, amb la prudència de la por. Ajornar la confrontació a un escenari futur que per definició no controles, renunciant als teus objectius en un escenari actual que sí que controles perquè ets decisiu, no és gaire intel·ligent i, per descomptat, no és prou valent. En termes bèl·lics equival a renunciar a determinar les condicions de la batalla a canvi d'acceptar les de l'enemic. 

I una sola falsa alternativa: la claudicació o la desfeta.   

 

Comentaris (9)
federalista Fa 1 mes
el llepaculs i mercenari oficial a sou de la burguesía lladre ha parlat, despres de menjar pels del cul del mas, del pastisser fugat i de la titella xenófoba, no pot parlar dels pels que en te a la boca abans als huitanta, el mercenari a sou llepava ples del cul del Felipe i de mig psoe, els del gal portaven el cul net, el mercenari cotalelo sempre fa el mateix per 3 duros o dos pujolins cada vegada es mes barat, renta culs sense pietat pobre home.
Núria Fa 2 mesos
Bon article Cotarelo.Ecspañistán és un toro embogit que embesteix sense aturador i certament els nostres politics tenen por.... Ho tenim pelut perque Ñ és un estat en fallida econòmica i no es pot permetre perdre el 20-25% del PIB que xucla de Cat. Per orgull faràn el que calgui (repeteixo: el que calgui) per no deixar-nos marxar. Però aixó no ho diu ningú...ni uns ni altres. De vegades la vergonya és més gran que la por.....
Bufaforats Fa 2 mesos
L'últim escull son els nostres partits. Ells veuran que fan, per que si no fan, d'altres es es mouran.
Oh Ramoncín, mi Ramoncín Fa 2 mesos
Ramoncín se pasó a finales de los 60 del siglo pasado un par de añitos en Soria, concretamente en su entonces cárcel franquista. Por ser comunista y activista universitario. No lo ha superado y eso que nadie le persigue por nada en la democracia actual, pero hay traumas que persisten.
Pere Fa 2 mesos
Jo no en se gaire, però el que jo he viscut i la miquete qie he legit em diu que el mon gairebé sempre l'han dominat a través de la por o la religió. Avui día, no esta diferent. Els governants, són administradors . Com tas han de fer be la seva feina, sinó han de plegar. Sí, catalunya, ara no hi ha ningú per x raons que finalitzi la feina que un dia van prometra que farien. Pertant han de plegar.
Una Fa 2 mesos
Els nostres enemics si han escollit de fa temps l'escenari i aquest és el bèl·lic. Ja ho digué el poeta Bauçà. Per què haurien de desitjar un altre? Si els últims 300 anys han guanyat sempre?
Per aquesta por, no basteixen un front unitari Fa 2 mesos
Anant per separat, es perden milers de vots. Aquest 10N molta gent s'ha quedat a casa emprenyats i decebuts. De gairebé 2.100.000 "si" de l'1 O, n'hem perdut molts. S'han tornat espanyolistes de cop? No en conec cap d'aquests i a canvi, molts coneguts em van dir que s'abstindrien, farts de les batalles entre partits indepes. Explicant bé a la gent que la unitat excepcional no significa que Catalunya hagi de ser "burgesa" ni "comunista" per sempre, tothom entendria l'excepcionalitat. Però si p
Exiliado Fa 2 mesos
En resúmen, un pueblo digno y valiente ante unos políticos cobardes e indignos que intentan vender la moto de su ineptitud
Doctor Strangelove Fa 2 mesos
Jo només tinc por a comunistes com vostè, que l'únic que pretenen és destruir l'estat del benestar, i portar-nos a la misèria. En fi, no m'estranya que l'hagin fet fora de la universitat, el que és difícil d'entendre és com el van deixar entrar. Doc.
APAÑAMELAPELA Fa 2 mesos
Fas tufillo de botiflERC.
El que destrueixo l'estat del bebestar Fa 2 mesos
És tenir per governants uns mafiosos que es reparteixen els diners de tots els contribuents en comissions, afavorir amics, ambaixades que no fan la feina però tenen piscina i jacuzzi al centre de Manhattan, perdona impostos a multinacionals (acaben pagant un 5%) , rescatar bancs i buidar la guardiola de les pensions O gastar una fortuna en armament i no per metre que les energies renovables acabin amb el petroli, perquè la corona té comissió per aquestes vendes. Això acaba amb l'estat del