La policia i els bombers són cossos estratègics destinats a generar seguretat i tranquil•litat entre la ciutadania. Als primers els hem donat les eines adequades perquè sàpiguen vetllar per la convivència i pel normal funcionament de la quotidianitat. Sabem que els cossos policials treballen amb informació i prevenció, però també amb la persuasió. I sabem que en tots aquests camps, per poder ser eficient, s’ha d’actuar al límit del que és socialment tolerable i legalment acceptable.

El treball dels bombers és diferent. Tenen un ventall amplíssim que va des de despenjar el gat que s’ha enfilat a l’arbre i que no pot baixar, al rescat del conductor que un accident de trànsit ha deixat atrapat entre la ferralla del seu vehicle o a l’extinció del foc d’un domicili, d’un incendi forestal, etc. En tots els casos, tant la feina de la policia com la dels bombers és de risc i de servei, i amb un punt vocacional gens menyspreable.

Fa un temps, la policia de Catalunya, els Mossos d’Esquadra, ha viscut una situació delicada arran de denúncies puntuals per suposats excessos. La difusió i publicitat d’unes imatges de la comissaria de Travessera de Barcelona on uns mossos utilitzen la força per reduir un detingut –imatges emeses una i altra vegada per tots els mitjans de comunicació va provocar que els màxims responsables de la conselleria d’Interior (Joan Saura i Joan Boada) reaccionessin col•locant càmeres a les sales d’interrogatoris, tot traslladant a l’opinió pública una sensació de desconfiança. A aquestes alçades, ningú discutirà que no es va aplicar als Mossos allò que reclamem per nosaltres: la presumpció d’innocència. En l’actuació política de Saura no va valer tant el pes de la seva responsabilitat institucional com a màxim responsable del departament d’Interior, com el remot pòsit antisistema que encara identifica policia amb repressió. La reacció d’Interior va provocar un sentiment generalitzat de decepció i d’inseguretat entre aquells a qui, precisament, hem confiat la nostra seguretat. Durant l’etapa de CiU també hi havia hagut casos de suposats excessos policials en alguna comissaria però el cos no va tenir mai la percepció que les conselleres Cuenca i de Gispert o el conseller Pomés no defensarien la seva missió.

El Parlament de Catalunya ha decidit aquesta setmana crear una comissió d’investigació sobre l’incendi d’Horta de Sant Joan (Terra Alta) on el juliol de l’any passat van morir cinc bombers. La comissió ha d’esbrinar si tothom va actuar adequadament, si els protocols funcionen com és degut o si cal modificar-ne algun aspecte. És legítim i democràticament sa que el Parlament investigui aquest tema. Però els nostres parlamentaris han de ser cautelosos i no caure en la temptació d’utilitzar els cos de bombers com a munició per desgastar-se políticament. Govern i oposició han de saber protegir els professionals (els bombers) i centrar-se únicament en les responsabilitats polítiques. No seria de rebut que els professionals (policies o bombers) que tot sovint es juguen la vida pel be comú se sentin desemparats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa