Podem exportar models de Smart Cities?

Rellegint l'altre dia l'article de l'amic Carles Toronjo sobre l'exportació catalana, em va venir al cap que també les ciutats podrien exportar coses.

Ràpidament vaig pensar: models, models de ciutat. Barcelona exporta la seva marca, el seu "mediterranian way of life"; el seu èxit internacional és incontestable.

I models de Smart Cities? Podem exportar models de Smart Cities? No, no podem perquè no en tenim. Hem de ser clars. No hi ha cap ciutat que sota una estratègia hagi desenvolupat un pla director que la porti a ser una Smart City.

Algunes han fet una gestió espavilada del reg, altres de l'aigua, altres de l'energia i d'altres dels pressupostos. Però tot són solucions parcials. No s'estan abordant els projectes amb una visió holística.

Amb això no vull dir que no s'hi estigui treballant, però tenim les ciutats tan preocupades de la tresoreria que no tenen ni energia ni temps per dedicar-s'hi. Potser ara no és el moment, potser ens agafa una mica a contrapeu, potser....

Hauríem ja de poder treure a la llum un model complert de com transformar les nostres ciutats (que no oblidem que són Brown Cities) a una versió 2.0 (o 3.0 o 4.0...). No és fàcil, ja que per exemple a nivell d'infraestructures és molt complicat actuar sobre el territori ja construït, tenim el model de contractació pública que tampoc acompanya, la inèrcia que porten les corporacions locals, la gestió del canvi i de mentalitat dels treballadors públics, etc.

Les noves ciutats de la regió de l'Orient Mitjà sí que poden fer les coses des de zero. Mireu sinó Lusail City. Però nosaltres ni tenim l'espai ni els diners per anar construint noves ciutats. Així que toca pensar en com fer una Smart City des de una Brown City. I no és fàcil, però és possible....

Espero està molt equivocat amb el que he escrit, així que espero comentaris i exemples que em contradiguin.

 
 

Comentaris