Per aquí no s’arriba enlloc

"Fóra bo que els nostres governants expressessin la condemna de tota violència que tingui com objectiu la independència de Catalunya"

L’independentisme pot estar entrant en un carreró sense sortida. Les detencions de nou persones, de les quals set se’n troben en presó preventiva sense fiança per ordre d’un jutge instructor de l’Audiència nacional, poden acabar amb el seu alliberament, però potser indesitjadament el que en succeeix és el processament i condemna per alguns dels delictes dels que se’ls acusa. Caldria esperar abans de parlar, uns i altres. Caldria també no fer tan soroll, que ja es veu que escalfa els ànims. Però estem ja altre cop en descompte electoral i tothom en vol treure profit.

Tot i que caiguessin en el buit les acusacions de terrorisme o preparació per a la rebel·lió, que sense dubte s’han conegut malgrat el secret del sumari perquè els extrems continuïn ben tibants, el que fins ara han declarat davant del jutjat dos dels detinguts ja resulta prou preocupant. Sembla obvi que hi ha qui ja està arribant a la conclusió, i esperem que siguin sempre una minoria anecdòtica, que no hi ha revolució sense pagar un preu i que els danys col·laterals poden ser greuges sobre els altres i/o sobre qui la fa.

 

És versemblant pensar que el que ha passat en els darrers anys a Catalunya és la seqüència viscuda per una gran quantitat de gent intentant fer possible una revolució sols amb somriures. Però ni la quantitat de gent convençuda era prou, ni qui havia de patir-la com a objecte passiu se la va prendre en broma. I així la majoria dels que aleshores somreien ha iniciat el camí cap a la sensatesa, doncs sense abandonar el somni, han acceptat - tot i no dir-ho-  que el procediment no era l’adequat.

Tanmateix, si encara hi ha qui de manera recalcitrant es manté en la idea i canvia la tàctica per una molt més dràstica, potser els detinguts en formen part. I per no caure en la banalització de la violència, o senzillament per prudència, fora bo que els nostres governants, sense renunciar a les seves idees, com a mínim expressessin la condemna de tota violència que tingui com objectiu la independència de Catalunya. I si no ho fa fan, emparant el seu silenci en la presumpció d’innocència, almenys haurien de callar, esperant a veure si els materials, els plànols i els perfils que en xarxes socials gasten els detinguts esdevenen indici d’una (indesitjada) culpabilitat. Perquè són ells, de tant defensar-los, els que posen en perill la vessant pacífica (majoritària) de l’independentisme. Si fos cert que els han posat un parany per criminalitzar el moviment, la única maniobra intel·ligent fora no caure-hi. Perquè sigui certa una cosa o altra, per aquí no s’arriba enlloc.

 

Comentaris (20)
Jaumje l'altre Fa 4 mesos
Em sembla que deixaré de llegir aquesta publicació si aquest esser hi continua publican.
Rocacorba Fa 4 mesos
No, no acabo d'entendre aquesta senyora. No serà que no tingui diplomes i estudis, formaciò universitaria. però no compreng el que escriu. No he entès mai el nucli del redactat dels seus articles. millor, que crec, que es lo que cerca, que es posi a militar a un partit politic. . . . i a cobrar.
Un de pas Fa 4 mesos
Només estic d'acord b el titular... Així (amb aquesta Ñ rància i gens democratica) no s'arriba enlloc. Marxem ja!!! Salut i república aquí i a Ñ
anonima Fa 4 mesos
Per dir-ho simple i senzill, aquests informes de la TIA que fa la Guardia civil, potser se'ls creurà la seva tia nosaltres no. I el que seria un parany és que cap indepedentista condemnes una violencia inexistent perque implicitament reconeixeria que n'hi ha o que n'hi podria haver. No sabien que anava atemptar l'imam de Ripoll que era el seu confident i ens hem de creure que sabien que volien atemptar quatre nois amb pirotècnia? va home va. Però que ens prenen per imbècils?
s'ha de ser molt desvergonyida i cinica per fer el comentari que ha fet Fa 4 mesos
Mira, L'unica violencia que hi ha hagut a Catlaunya, es la que hem patit els catalans per part de la P.N i la G.C, i d'altres grups unionistes d'extrema dreta que tots coneixem, TOTS ELS CATALANS, POLITICS I GENT CORRENT HEM CONDEMNAT SEMPRE LA VIOLENCIA. EL QUEPASA QUE ELS QUE LA PROVOCAN, ENS ATRIUBUEIXEN A NOSALTRES EL QUE FAN ELLS IMALAURADAMENT HI HA GENT QUE S'HO CREU,PELS COMENTARIS FASTIGOSOS QUE FAN QUALSEVOL PENSARIA QUE ENS ANEM MATANT PELS CARRERS. n'estem mes que tips de rebre de d
Boris Fa 4 mesos
Absolutament en desacord del que diu Sra. Nebrera. I hem limitaré a un punt quan diu que per a conseguit la independència no érem prou gent. A Escòcia i al Canada el referèndum es va perdre per un mínim pocentatge, en aquests llocs si es pot dir que no eran prou gent. Per això es va fer el referèndum, expliqui'm ara quines dades utilitza per saber que aquí no som prou gent...sense fer un referendum .
pepet boix Fa 4 mesos
Em sap greu però veig que no hi ha prou silenci ni claror dins seu. De moment l'objectivitat i seriositat no sap pas el que és. La veritat es panseix dins la gàbia i vostè només diu que bestieses. Llàstima! Sàpiga que això és una confrontació i els de dalt no guanyaran. No ho han fet mai.
Marc Fa 4 mesos
Vostè torna a ser la de sempre,m ja no se n'amaga. Al servei del règim Nyol. Els que han de condemnar la violència, que només va en un sentit, són els unionistes!
Pronom feble sobrer Fa 4 mesos
"Les detencions de nou persones, de les quals set se’n troben en presó preventiva ...": "... de les quals set es troben en presó preventiva..."
Joan Fa 4 mesos
No sé si ho feu conscient o no... però els nostres governants ho han dit en moltes ocasions i ho han demostrat... el moviment independentiste ha estat i és pacific. No entenc que una persona intel·ligent no veu com tot és una farsa orquestrada per fer passar als independentistes per violents.. Quina credibilitat tenen aquells que bloquegen saber la veritat de l'ultim atemptat terrorista a Barcelona?? quina credibilitat tenen aquells que diuen que vàren actuar proporrcionalemnt l'1 O quan
Olivetta Fa 4 mesos
Per defensar la barbarie la tenin aUd. Por 17 dies no vaig neixa a Catalunya por 5 anys el meu pare es enterrar aFranca asi que de llicons poques ..Deu meu quin orgull que te Ud.
JAUME Fa 4 mesos
Veig que no publiqueu tots els comentaris , que n'ofenen , pro diuen veritats sobre aquesta dona. Doncs apa fins mai més.
enterrador Fa 4 mesos
sra nebrera, ¿pp o c´s?, da igual , o psc, tanto da. su articulo,por decir algo, le falta con acabar : ! arriba españa ! y ! toos pal trullo !!
pep Fa 4 mesos
vergonya d'article. indigne. Aixi el framquisme es va allargar 40 anys, amb gent com vosté.
Pepet de Vallmanya Fa 4 mesos
Au vinga Nebrera ! Que tu ets part d'aquest Règim feixista i corruPPte !
Jodeca Fa 4 mesos
Sra. Montserrat, ja coneixem el seu pensament politic, i lliçons de vostè ara mateix cap. No sé com por obviar com es varen fer les detencions, les febleses jurídiques i de defensa, et . També és deixa que la cúpula de la judicatura espanyola no resulta gens fiable. Vostè és de les persones que van dient amén de tot, perquè l’estatus quo actual ja li va bé. Jo no sé quina és la solució, bé, sí què ho sé, REGENRACIO DEMOCRÀTICA, però això és impossible. El què tinc clar
Victor Fa 4 mesos
Es insultant. L'independentisme ha condemnat qualsevol violència milers de vegades . Els unionistes només senten el que volen sentir. Si no hi ha violència i a sobre es condemna, ells fan tot el possible per crear-la. Però a ells ningú els demana explicacions , no ? Aquí l'única violència ve de part de l'Estat. Comdemneu-la els unionistes. Estic esperant !
Exiliat Fa 4 mesos
Han condemnat la violència explícitament en al menys 3 ocasions diferents durant la darrera setmana i incloent els 3 partits independentistes amb representació. Però per molts cops que ho facin no impedira que els unionistes segueixin mentint dient que no ho han fet. I el millor de tot és que ningú demana que el unionistes condemnin la violència. La que sí que s'ha produït i està documentada.
Joan de canysmars Fa 4 mesos
Els.que han de condemnar la violència d'estat que practica.Espanua és l'estat i tot.el.seu aparell mediàtic.inclosa.tu comprar O pagat amb els impostos de tots.els.reprimits. En faria vergonya de tu. Els.ondependentistes.catalans h.condemnst i condemnem a tot hora la.violencia amb les nostres accions i paraules.Potser que demanis als teus amics d.C's.i PSC que parin la violència mediàtica verbal i dels.aparells de l'estat.
Es molt innocent pensar que condemnar la violència servirà d'alguna cosa Fa 4 mesos
Sabent que a Madrid no els importa ni un carall el que poden dir o no dir els nostres politics. Ells ja tenen una tàctica: criminal.litzar-nos, diguem el que diguem. Aqui l'unica cosa que podem fer és rebentar l'economia de tal manera que Catalunya sigui el llast d'Espanya, m'explico: fer accions de tal manera que bloquegem l'economia. Els diners mouen el mon, la politica es mou per diners, i a Espanya és l'unic que entenen. Estem en una guerra , la guanyarem fent servir no la violència,