Per a tot això no estava 'preparao'

"Les dues fonts de legitimació principals del règim del 78 han estat, les darreres dècades, una gestió mítica del relat popular del 23-F i, posteriorment, la creixent utilització dels atemptats d'ETA"

En absència de matriu democràtica, les dues fonts de legitimació principals del règim del 78 han estat, les darreres dècades, una gestió mítica del relat popular del 23-F i, posteriorment, la creixent utilització dels atemptats d'ETA -no pas els d'altres organitzacions- com a elements d'autoafirmació política. La qüestió és que el vell cop de Tejero comença a quedar massa lluny i, a més, Bárbara Rey i la resta d'amants emèrites no ajuden gens. Per si fos poc, els atemptats gihadistes donen poc marge de legitimació política perquè no permeten fer discursos sobre la unitat d'Espanya, la Constitució i la monarquia.

 

En el passat i com a periodista vaig cobrir molts atemptats d'ETA a Euskadi, Madrid, Catalunya i Andalusia. I per això vaig poder constatar l'evolució del tractament que se'n feia des de l'Estat, cada cop més propagandístic. L'any 2000, per exemple, en la manifestació contra l'assassinat d'un fiscal a Granada, la Delegació del Govern a Andalusia va situar en 200.000 els assistents. Una xifra oficial delirant per a una població total de 230.000 persones. Però és que en aquella època Madrid estava en el moment més intens d'una batalla propagandística, a més de policial, a qui li importava la veritat?.

 

 

Ara no ho tenen tan fàcil. En cap cas Felip de Borbó no ve a Catalunya a buscar legitimitat, sinó a imposar autoritat. I no ha estat possible muntar-li una manifestació amb banderes espanyoles que li vagi al darrere... I per a tot això no estava preparao.

 

Comentaris