Passar pàgina

"Pel que fa a les manifestacions, caldria passar pàgina"

Dissabte i diumenge de manifestacions, molta gent, sí, però crec que el model ja s’ha esgotat. Números minvants a banda i banda ho van insinuant.

Durant un temps l’independentisme va omplir tot sol els carrers. A cavall d’aquella pregunta plantejada en la consulta del 9N de 2014 en l’anomenat procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya, s’hi podria pensar que el debat a Catalunya tractava de trobar una reformulació de l’esquema territorial dins del marc constitucional. Es preguntava sobre un eventual Estat propi, però en la sub-pregunta es plantejava si, de voler un Estat propi, havia de ser o no independent. A la gran manifestació del 2012 amb el lema “un nou estat dins d’Europa” no es parlava d’independència, com tampoc a la que la va precedir al 2010, on es deia “som una nació i nosaltres decidim”. Molta gent no independentista es podia haver vist temptada de pensar que, a la manera dels Estats Units o Alemanya, reconèixer una nació d’estats o una nació de nacions podia ser una solució. Però no estava tot plegat pensat per això.

 

De fet, ha estat sempre difícil per a un estat unitari esdevenir federal. Potser per veure això impossible, potser perquè mai hi va haver aquesta voluntat el cas és que a partir d’un cert moment, que sens dubte és també el de les barricades, les manifestacions es fan menys denses i més determinades en el bloc independentista, però provoquen a la vegada la sortida a la superfície d’un sentiment que havia romàs durant molt temps adormit entre el somni de la transició i el final de l’absència de llibertats que significà el franquisme. Un sentiment que semblava inexistent, però que te a Catalunya arrels tan o més profundes que les de l’independentisme, perquè les comparteixen dretes, esquerres i el que podríem definir transversalment com catalanisme polític, de manera molt simplificada units en la no negació d’Espanya..

Tanmateix, observem un dels lemes comuns a les manifestacions: “per Catalunya”. Cadascú entendrà la defensa de Catalunya d’una o un altra manera, però vull veure un bri d’esperança en el fet de que a banda i banda diguin pensar en el benestar de la gent de la terra que anomenen. Ben difícil es creure que aquesta defensa podrà venir de la mà dels partits polítics que han volgut instrumentalitzar qualsevol iniciativa ciutadana, s’ha vist a la manifestació de diumenge, però també la de dissabte... amb l’ombra del 10N planejant sobre les seves pors i ambicions... amb el guany que per a altres podria significar la nostra pèrdua (guany pírric, però guany)

Però com la democràcia no pot funcionar sense partits polítics, potser per això, per evitar que utilitzin les manifestacions per amagar-se, per dissimular carències o per guanyar visibilitats immerescudes, crec que, pel que fa a les manifestacions, caldria passar pàgina.

 

Comentaris (9)
Xurriaca Pallaresa Fa 3 mesos
Eus aquí l'exemple perfecte, de la condescendència colonial d'una "Dama Española". Renya'n i guia'n "a los indígenas", perquè facin bondat, treballin i vagin a confessar-se amb el "Padre Calvo" (de la Escopeta Nacional).
Montserrat for president Fa 3 mesos
Gràcies a Déu que ja no estàs oficialment a la política, perquè amb el ridícul que faries avui dia, el que vas fer el 2010 semblaria un èxit estratosfèric. Sempre endavant.
com sempre Fa 3 mesos
L'independentisme es mostrarà en el resultat de les eleccions del dia 10. Però mentrestant la quantitat de persones i de manifestacions des de la sentencia és extraordinària. Nebrera. La teva feina és treure importancia a aquestes manifestacions. Ja et coneixem . Ja sabem qui paga.
enterrador Fa 3 mesos
otra mierda de articulo o panfleto marca 155., seria mas divertido que lo escribiese barbie montapollos.
JO Fa 3 mesos
EXACTE, PASSEM PAGINA D'ANAR A BONES. El nostre jovent necessita equipament i entrenament, no poden enfrontarse amb aquets gagsters amb les mans vuides.
OLIVETTA Fa 3 mesos
quina neura tenem aquest intelectuals pe nsant que els demes són uns BORREGOS per esó si hem de seguir les seves consignes aquestÉS si són bones
Perell Fa 3 mesos
No pots evitar demostrar que vas esser la numero 1 del PP . El partit de la que vas esser el numero 1, MAI però MAI ha condemnat la rebel·lió armada de uns generals del exercit espanyol contra el govern de la república i tampoc a condemnat els assassinats posteriors al acabament de la rebel·lió militar, ni els 40 anys de dictadura franquista sinó que la ha justificada Les dretes no han compartit mai la lluita per les llibertats.
joanka Fa 3 mesos
quan t'han pagat des de madrit???
Dolentot Fa 3 mesos
«... pel que fa a les manifestacions, caldria passar pàgina.» Com a lector habitual de Nebrera, estic segur, segur, que vol dir que hem de passar de les manifestacions a les mobilitzacions amb objectius específics (tallar carreteres, inculpar-se als jutjats, tornar les pilotes de goma, negar-se a pagar tal impost, boicotejar tal empresa...)