Què està passant amb els Mossos?

"El responsable és Miquel Buch i que davant el que hem vist, no hi ha cap altra sortida: Miquel Buch ha de dimitir."

L’alegria que vam sentir ahir quan vam conèixer la sentència del TJUE i l’emoció que vam sentir avui veient Carles Puigdemont i Toni Comin entrant al Parlament Europeu, s’enterboleix veient les escenes de violència protagonitzades pels Mossos d’Esquadra al desnonament d’avui a Gràcia.

L'altre dia al Camp Nou, parlant amb un noi que estava al meu costat quan vam estar a punt de ser atropellats per una furgoneta de la Brimo, vaig dir: "Mira, aquests són uns eixelebrats, però jo no m'enfado amb ells, jo m'enfado amb qui té el comandament d'aquesta gent". Avui m'ha passat el mateix: en l'àmbit humà tinc el deure de no exonerar ningú de la seva responsabilitat personal. Ho vam aprendre a Nuremberg: no s'hi val dir que es "complien ordres". Però en l'àmbit polític la pregunta també és obligada: qui és responsable d'això? Qui dóna l'ordre? Qui hi ha darrere aquesta violència que hem vist avui?

La resposta lògica i "organigràmica" és clara: el Conseller Miquel Buch. Ell és el Conseller del qual depenen aquestes forces, igual que la Guàrdia Urbana depèn de Colau, etc. Per tant, l'organigrama diu que el responsable és Miquel Buch i que davant el que hem vist avui, no hi ha cap altra sortida: Miquel Buch ha de dimitir.

Fins aquí tot clar. Però a partir d'aquí em sorgeixen preguntes que només formular-les em sembla arriscat. Sabem que la gran batalla que vivim fa anys és, justament, sobre l'organigrama. El 155 té a veure amb l'organigrama i el judici del procés sencer va d'això, d'organigrama, que no és una altra cosa que de preguntar-se: qui mana aquí? Veient les pallisses que avui propinaven els Mossos em costava entendre que justament avui, en mig d'un dia de celebració política, de victòria política, la Generalitat ho celebrés atonyinant gent.

 

Són ells responsables? Orgànicament si. Però, ja només per una qüestió d'estratègia política, em costa pensar que siguin tan talossos d'ordenar una cosa com la d'avui. I aquí ve la pregunta que m'incomoda fer-me: i si l'organigrama no és tant clar? I si darrere l'organigrama oficial s'amaga un altre més fosc? Dic que m'incomoda perquè sento que trec responsabilitat als de l'organigrama oficial i això seria gairebé una complicitat amb els pals d'avui. Però havent vist el que hem vist en el funcionament dels cossos policials, en els ardits judicials de tota mena, en allò que va passar l'1-O (no oblidem que gran part del judici i de la guerra mediàtica es basava en la qüestió de l'organigrama policial) crec que la pregunta, encara que arriscada és pertinent: qui està de veritat darrere les imatges d'avui?

Llegeixo una informació molt preocupant al Tot Barcelona: “El jutjat va amenaçar els Mossos d'acusar-los de 'desobediència' si no desnonaven el Juan i la Lívia". Què està passant aquí? Quins fils foscos s'estan movent? Podria ser una jugada per minar el Govern?

Hi ha una responsabilitat política indefugible que té el Govern. Si fos veritat que s'està jugant una batalla bruta contra ells utilitzant els Mossos com a força de xoc, tenen l'obligació de dir-ho, de confiar en els ciutadans i explicar-nos que està passant. D'assumir el risc d'enfrontar-se a les clavegueres. Si de veritat existeixen (i està clar que existeixen) el Govern està obligat a confiar en els ciutadans i posar les cartes sobre la taula. Que s'obri el debat. Els Mossos tenen armes, els jutges poden amenaçar, però dels polítics esperem això: que facin política i que posin sobre la taula els problemes de fons. L'1-O la ciutadania va estar a l'altura. Sóc molt ingenu si imagino que una de les millors maneres de celebrar la victòria d'avui seria persistir en la confiança en la gent i que el Govern en ple, des del balcó de Sant Jaume si calgués, anunciés formalment que dóna l'ordre als Mossos de no assistir a cap més desnonament? Sóc molt ingenu si prefereixo aquesta mostra de dignitat als enormes problemes polítics que això causaria? L'1-O i tot el que va venir després, inclosa l’alegria d'avui, és possible perquè que en un moment concret es va fer ús d'aquesta valentia. I si persistíssim? Segurament hi hauria patiment, però més gran seria l'alegria. Com la que avui sentim però multiplicada per 17.000.

 

Comentaris (21)
Un de pas Fa 1 mes
No se quins termes no enteneu, esta tot molt clar i escrit. Cuerpos de seguridad del estado, mossos, per si no fan cas a la seva cadena de comandament, sempre queda el poder judicial... I el estado no es cap demòcrata, los poderes del estado sirven al jefe del estado, no al estado que entenem es demòcrates... Per molt palanganes que hi posem al mig, no deixaran mai de ser palanganes intermediaries... Això només té una solució.... Una República aquí i una altre a Ñ... Salut i r
remigio III Fa 1 mes
Doncs si la jutgessa sabia la situació d'aquest matrimoni i, ha actuat d'aquesta manera , cal que no s'oblide i quan abans siga asseguda a la banque d'un tribunal honrat i just. No es capa bogeria , pensar que els "mossos" estan sent trolejats amb un intenten de dividir els catalans. I, cal no oblidar que entre els "mossos"hi ha abillats de tal sense ser-ho o sent una quinta columna feixista dintre. tot i que l'uniforme no pot ser eximent de cap agressió ni violència contra els ciutadans.
Marta Afuera Pons membre de la PAH GIRONA SALT Fa 1 mes
AIXÒ ÉS GRAVÍSSIM! LA VOTACIÓ DEL DIMARTS 12/11/19 AL PARLAMENT DE CATALUNYA D'UNA MOCIÓ QUE TRACTA SOBRE ELS DESNONAMENTS ENS FA ESTAR INDIGNADES AMB TOTS ELS PARTITS QUE TENEN RESPONSABILITATS DE GOVERN, O SIGUI, PSOE-PSC, UNIDAS PODEMOS-COMUNS, ERC I JUNTS PER CAT. A la foto hi ha el resultat de la moció que acaba d'aprovar el Parlament de Catalunya sobre els DESNONAMENTS: UN DESASTRE! Després d'analitzar les votacions d'aquesta moció hem arribat a aquestes conclusions: - CO
Groc Fa 1 mes
Si a l'ombra den Buch ja el 155 i es la cara visible .Te l'obligació de continuar sen el Conseller el Sr. Buch? Per dignitat que plegui . Si no ho fa es complice
Pregunta Fa 1 mes
Si plega potser és pitjor? Al Major Trapero, l'estat el va poder apartar vil i judicial-ment. El 155 és plenament actiu.
ENS TENEN ENGANYATS. Fa 1 mes
Ni ERC , ni JuntsxCat, són sincers i honrats amb aquest tema. No pot ser que algú que és del mateix partit polític que en Puigdemont i en Torra gestioni els Mossos d'aquesta manera. En qualsevol cas hi ha errors greus: -o no controlen els Mossos i no ho admeten. - o un partit que s'autoanomena independentista reprimeix violentament a gent de la seva ideologia i ens està prenent el pèl.
LLARENA dPENA Fa 1 mes
Aixó dels jutges és una excusa tant miserable com el seu comportament. Només hi han dos responsables, el primer, el mateix President Torra per mantenir el desveregonyit i inutl "ministre" Buch, i després, el mateix Buch, a banda dels següents també miserables de la escala que no aturen aquestes barbaritats. I si no hi ha cap persona minimament honesta entre els comandament dels Mossos per posar ordre als miserables que agredeixen dia sí i dia també a la ciutradania, que tots ells plegui
Cal unitat d'acció per aturar la màfia. Fa 1 mes
A la meva època undergrund a Barcelona tothom sabia que no es mou ni drogues ni protitució sense el "permís" de la poli local, gc i pn. Na Colau sola no s'hi pot/vol enfontar. És un sistema mafiós protegit pel borbó. Als Mossos, després dels atemptats, l'estat n'ha agafat el control directe, abans indirecte. I ara en fa neteja idelògica destinant als democrates a vigilar jutjats, i als "constitucionalistes" a repartir llenya als conciutadans. Ningú s'arriscarà enfrontar-si sol, i men
un tipo que vive en Tabarnia Fa 1 mes
el GOSSOS de la Brimo, flotan?
Aureli 1 Fa 1 mes
.... i pensar que als gossos ( amb G ) els fan anar lligats i amb morrió !! Coses que no s’entenen .
Amb la GC, NO Fa 1 mes
Caldria estudiar si seria millor o no deixar els mossos sense l'obediència als jutges. Trapero va dir que si un jutge li ho hagués manat hauria empresonat el president Puigdemont. Val la pena pagar tants diners a qui fa el mateix que faria la GC? És una pregunta que em faig. Sempre em responc que val més que hi hagi els mossos. Les maleses poden revertir-se amb ells, amb la GC, NO.
Dubtes Fa 1 mes
Després dels atemptats de falsa bandera a Barcelona, els responsables van apartar als qui van evitar que fos una massacre. Després, control directe del borbó i neteja ideològica. N'hi ha que tenen el dilema: marxo i que ningú sàpiga que fan, o em quedo i prenc nota i faig quelcom per atenuar-ho des de dins?
@"si el Govern no es sincera amb la ciutadania podria ser perquè creu no s’entendria." Fa 1 mes
También podría ser porque el Govern lleva tantos años soltando trolas que ya no sabe hacer otra cosa. La explicación más simple suele ser la más probable.
La cultura ens fa demòcrates Fa 1 mes
Jo també crec que hi ha moltes tensions entre els comandaments dels mossos. Tenen por d'Espanya i apliquen religiosament les seves normes. Dintre hi ha molts infiltrats amb pensament unionista, amb el mateix odi que tenen els unionistes contra tot el que és català, amb l'agreujant que tenen armes i llicència per aplicar la violència. Ni Buch ni la Generalitat sotmesa econòmicament i legalment (no podem fer cap llei que no vagi al TC) poden aplicar la ideologia que volíem pels mossos a aqu
Burí Fa 1 mes
Dins del nostre cos policial hi ha exactament la mateixa proporció independentistes/dependentistes que hi ha a la societat catalana. La mateixa lluita. Al R78 el preocupa especialment per que porten armes i son capaços de contrarrestar un atemptat terrorista organitzat pel mateix estat. Els hem obert molts fronts i els aguantem prou bé.
Doctor Strangelove Fa 1 mes
Senyor Fachin, el senyor Buch és el més indicat per dirigir al mossos. Si vostè perd un segon a la wikipedia veurà que la primera feina d'en Buch va ser porter de discoteca a Badalona, i de fet em sembla que va ser l'única fora de la política. En quant a vostè, faria bé de deixar de fer piulades lamentables i anar tant a tele3, i acabar la carrera que va deixar, però sobretot arregli's i dutxi's, que sembla un pollós. Doc.
APAÑAMELAPELA Fa 1 mes
A JxCat encara resten deixalles convergents podrides, Buch n'és una d'elles.
Josep Fa 1 mes
Que volem,??? Que el carrer sigui per els violents??? No som gent pacífica????
enterrador Fa 1 mes
especifiquemos , estamos hablando de la BRIMO, ¿quien está detrás? , el responsable es el conseller Buch , ¿realmente controla?, ¿sigue instrucciones? ¿de quien? ..y lo mas importante ¿es un plan premeditado y cual?. no será todo por una poltrona .....
Indignat Fa 1 mes
Sí, a qualsevol empresa hi hauria acomiadaments... Alguns d'aquests mossos haurien d'anar a l'atur. El servei públic no pot permetre aquesta ràbia i violència gratuïtes.
Lleidatà Fa 1 mes
Tota la raó, bon anàlisi.
Jordi Briz Fa 2 mesos
Buch diu que ha de protegir el CME. D'aquesta manera es protegeix un pil.lar de l'autogovern català. El CME coopera amb la repressió de l'ocupant, fent la feina que faria la PN esp i la GC. Seguiu fent deduccions que ens portaran a conclusions diferents segons on ens porti la historia. Un precedent, i nomes repeteixo: Petain, el col.laboracionisme, Vichy. En nom de defensar la perpetuació de França (ah... pero no dels seus valors republicans i democràtics)
Darrera hi ha l'estat espanyol Fa 2 mesos
Tant darrera dels mossos com darrera de l'economia hi segueix havent el govern espanyol del 155. El del PP i el del PSOE i els que figuren a l'organigrama "oficial" són el Buch i l'Aragonès però cap dels dos no mana. Dels mossos ens n'adonem per què fan mal, la falta de calers, també fa mal però més dissimuladament. Si, el govern hauria de tenir la valentia de explicar què passa.
magrab Fa 1 mes
Ens van avisar fa temps que el dany més gran del 155 era la feina feta amb els mossos. No sé què van fer, però es veu el resultat avui. Cal investigar aquest fet exhaustivament. Periodistes?
image/svg+xml