Partits sobiranistes: no us feu còmplices del robatori

"M’agradaria que d’aquí al 10N els nostres aspirants a representants representessin la sensació que sentim molts de que estem vivint un atracament de dimensions estratosfèriques"

El 10N al matí s'obriran els col·legis electorals i gairebé 5,5 milions de persones a Catalunya tindran la possibilitat de dipositar una papereta a una urna. Ho podran fer sense haver de preocupar-se que vingui la policia, sense por que la Guàrdia Civil es presenti a cop de porra o que agents encaputxats s'emportin les urnes. Són unes eleccions espanyoles convocades pels mateixos que van utilitzar la violència per arrasar la votació de l'1-O de 2017. Això és una dada objectiva i trobo que els partits sobiranistes catalans la recorden poc. Potser ens estem acostumant: tothom xerra a tort i a dret del 155 però les eleccions del 21D són part del 155. Les eleccions del 28A van ser una resposta de l'Estat al que passava a Catalunya i les del 10N, el mateix.

Posaré un exemple gràfic: imaginem que un dia estem a casa amb la família i els amics. Unes 20 persones en total. De cop un grup de lladres fortament armats entren, ens redueixen a tots i ens diuen:

 

"Us donem tres opcions:

1) Ens emportem tots els vostres cotxes.

2) Ens emportem els vostres mòbils, bitlleteres i rellotges.

3) Ens emporten tots els electrodomèstics i objectes de valor de la casa.

 

 

Ara us deixem una hora per triar una de les tres opcions. Valoreu el que més us convingui. D'aquí a una hora ens dieu quina de les tres opcions heu triat i nosaltres procedim. Si no trieu cap opció, ens ho emportem tot.

De ben segur el que passaria és que els vint amics i familiar automàticament comencessin a pensar quina de les tres opcions és la menys dolenta. Segurament el cosinet que es mou en un Clio de l'any 99 veurà la primera opció amb més bons ulls que el tiet que ha vingut en el seu flamant Lexus 4x4 comprat fa tres mesos. Segurament algú farà càlculs mentals, posant preu als cotxes, als electrodomèstics i als rellotges. El que ha vingut caminant preferirà que s'emportin tots els cotxes abans que el seu nou Iphone X i més d'un dels convidats pensarà sense atrevir-se a dir-ho, que si els lladres han entrat en aquesta casa i no en altra, potser el millor és que les víctimes només siguin els electrodomèstics. Una hora és poc temps i cal prendre una decisió. Potser, malgrat els nervis i les preses, algú té la idea de quantificar cada un dels grups, fer un estudi sobre qui resulta més afectat i, inclús, proposar una estratègia de compensació mútua un cop els lladres hagin marxat. Sigui com sigui, tinc la sensació que la major part dels 60 minuts donats pels lladres s'anirien en càlculs propis, valoració de danys i cerca desesperada del mal menor. Estic segur que serien pocs minuts i poques veus les dedicades a reflexionar sobre el fons de la qüestió: estem sent víctimes d'un robatori.

Em sembla que des del 21D, cada elecció convocada és una versió d'aquesta situació. Un cop convocades les eleccions no parlem del fet que suposa haver d'acceptar el marc que ens imposen des de Madrid. Parlem de quin vot és el més adequat per respondre a la imposició, fem càlculs sobre quin resultat seria el menys dolent i valorem quina és la manera de perdre menys. Però dediquem molt poc temps a reflexionar sobre el que significa la imposició i l'agressió de totes i cada una de les convocatòries. Oblidem que el 21D el poble va votar per un president però aquest no va poder ser investit. Oblidem que a les municipals vam votar regidors que no vam poder exercir el seu càrrec, que a les eleccions europees vam votar diputats que no han pogut accedir al seu escó del Parlament Europeu i que el 28A vam enviar diputats al Congrés que només van seure al seu escó una estoneta.

Vaig anar a votar el 21D. Vaig tornar el 28A (aquell cop com a candidat). Vaig votar a les municipals i vaig votar a les europees. Segurament el diumenge 10N m'aixequi i m'apropi al meu col·legi electoral i torni a votar. Enfadat, dubtós, amb contradiccions i poques ganes. Potser sí que en una situació d'emergència cal triar entre que ens robin la cartera o la casa sencera. Però el que em faria sentir realment malament és els "nostres" partits dediquessin tots i cada un dels 60 minuts a oferir-nos el mal menor, a trobar quin robatori és el menys lessiu. M’agradaria que d’aquí al 10N els nostres aspirants a representants representessin la sensació que sentim molts de que estem vivint un atracament de dimensions estratosfèriques. Voldría que em convidessin a anar a votar reconeixent que ells sols, amb els escons que els donem, mai seran suficients per aturar els lladres. M’agradaria que recordessin i que fessin pedagogia de que el robatori al que estem sotmesos no s’aturarà només votant-ls a ells. Que fossin prou sincers per dir que ells poden ser una part de la solució, però que sense la gent organitzada i la mobilització mai ens deslliurarem de la banda criminal. M’agradaria que ens tractessin com adults mai més ens diguessin: “si em votes, jo t’ho soluciono”. Si no fos així, començaré a pensar que els lladres han entrat a casa perquè algú dels 20 convidats li havien fet una còpia de la clau.

 

Comentaris (12)
federalista Fa 3 mesos
altre xarnego en aqest cas sudaca,que va de progre ,i esta a sou tambe de la burguesia lladre, res a dir diuen lo que han de dir perque l'amo burgues paga, aquest al menys es una mica mes inteligent que xarnego cotalelo, i les bajanades que diu son menys, encara que tambe diu, i crec que per aixo esta una mica millor pagat que el lelo, per la burguesia lladre es clar.
Jo encara no entenc perqué la gent continua votant esquerra Fa 3 mesos
Algú ens ho pot explicar?
Narcís ( Catalunya mai hi ha anat contra ningú que sí només cercar llibertat, llibertat que tenen defora i altres països ! ) Fa 3 mesos
Com sembla ser ' fer gran coalició pro la llibertat així independència ' ( Junts per Catalunya .. em sembla força bon nom o resum ) no n'és possible .. tant de bo no es perdi cap vot ! PD : a hores d'ara ningú pot dubtar de la majoritària malvolença i aversió que ens hi té país veí botxí .. malauradament sempre ha estat així ( li ho preguntin a no pocs desagraïts de ca nostra mateixa ! ) !
Anna Fa 3 mesos
Jo et vaig votar. Llàstima que no puguessis difondre el teu programa com els altres partits més grand.
Peret el menut Fa 3 mesos
Lo millor per a la dignitat dels catalans es no anar a votar el dia 10, els partits independentistes van separats i a més a més no sen's ha perdut res a Madrid. Així que ABSTENCIO. Obriu els ulls catalans !!!
La evaluación única ofrece nuevas oportunidades Fa 3 mesos
Especialmente para quienes, como Albano, abandonaron a los 28 años su exitosa carrera de estudiantes para dedicarse al bien común. Gracias de corazón.
Carme Fa 3 mesos
Jo aniré a votar, no perque cregui que serveix per a res sinó perquè hem de fer que els nostres treguin el lloc a un altre. Fa temps que penso que els partits en treurien mes si anessin junts, tot un bloc de 25 ò 30 diputats faria un bon ressò internacional i podria fer la gitza allá emprenyant tot el que es pugui.
David Fa 3 mesos
Hi ha una altra opció que és no col.laborar amb els lladres. Que s'emportin el que vulguin, igualment tenen les armes i poden fer el que els vingui de gust. Si es col.labora i s'acata triant una de les 3 opcions estan aconseguint robar quelcom més important : la dignitat. Que agafin el que vulguin i quan s'en vagin, els 20 del sopar , amb la dignitat intacta i sense infantils discussions internes, es poden preparar per evitar nous robatoris. Els nostres polítics desgraciadament no estan a
No recuerdo que cuando el Sr Fachin se presentaba a las elecciones hiciera la autocritica que exige a los demás Fa 3 mesos
Lo que recuerdo es que se limitaba a criticar al resto, igual que ahora. Será que tengo mala memoria.
Elena Fa 3 mesos
Doncs si, efectivament tens mala memòria. Per això un cop reflexionat va ser coherent, va abandonar el seu partit ; va crear front republicà i va intentar buscar la unitat; aquella que els altres partits inclosa la CUP no n volen ni sentir parlar. Diuen que rectificar és de savis; i mai millor dit en aquest cas.
Adiau Fa 3 mesos
Pitjor encara! Algu ha deixat les portes obertes per que entrin, amb un cartell ben gros a la façana anunciant·ho. Sempre un plaer llegir·lo tan a voste Com a en Cotarelo.
Guillem Fa 3 mesos
Brillant, Albano-Dante. Brillant. Viralitzo l'article. Salutacions
Helena Fa 3 mesos
Jo si som 20 ,foteria fora a cops de pal als lladres. Que ja ni ha prou.