Primer partit: Albiol 4-0 Sabater

"Albiol guanya per golejada a Sabater en habilitats comunicatives, un fet que no garanteix l’alcaldia però sí permet construir les percepcions de la ciutadania"

Albiol guanya per golejada a Sabater en habilitats comunicatives, un fet que no garanteix l’alcaldia però sí permet construir les percepcions de la ciutadania, és a dir, la realitat, i per tant, tenir més a prop una nova victòria electoral (per majoria absoluta?).

Tots dos van ser entrevistats a El Món a RAC1 per via telefònica, ara fa uns dies. Un espai on tenen un control total del què diuen i per tant, disposen d’una gran finestra comunicativa.

El popular va intervenir durant 7 minuts i 33 segons (no he tingut en compte els primers 60-90 segons de declaracions on parla del seu estat de salut en relació al positiu en COVID-19 que va donar fa setmanes) i Sabater va parlar durant 6 minuts i 27 segons. M’he basat en aquesta intervenció perquè és de les poques on tenen un control tant elevat del seu missatge, ja que en les notícies publicades pels diaris hi ha altres factors que el condicionen com la línia editorial, la subjectivitat del periodista...

 

Missatge concret: Albiol 1-0 Sabater

El primer que destaca és que Albiol té la capacitat de ser molt més concís en el missatge que no pas Sabater, ja que la candidata de Guanyem Badalona té tendència a allargar en excés les seves intervencions. Una acció que la perjudica ja que treu força a un potencial missatge principal. Sempre és millor utilitzar 20 segons per transmetre una idea molt clara, i estratègica, que no pas ocupar minuts sense acabar de concretar res. El del PP va ser capaç de llançar molts més missatges, i més eficients, que no pas la candidata de Guanyem Badalona.

 

Proximitat i humanitat: Albiol 2-0 Sabater

Durat l’entrevista, Albiol admet un error en el fet d’haver donat l’alcaldia al PSC. Admetre responsabilitats, per mínimes que siguin, dóna un punt extra d’humanitat i proximitat, dos atributs molt desitjats per la classe política. A més, la crítica que fa el del PP als socialistes és el de “sentir-se enganyat”, un engany que també considera que va patir Guanyem Badalona. Aquí hi ha un altre punt extra d’humanitat perquè Albiol no critica directament el PSC, sinó que parla d’una sensació o emoció personal. El missatge que llança és simple: sóc una persona que comet errors i tinc sentiments, és a dir, identificació i proximitat amb el votant.

Per la seva banda, Sabater deixa caure en dues o tres ocasions l’expressió “incapacitat per liderar la ciutat” en referència al partit socialista i a la figura d’Álex Pastor.

Quan la cap de llista de Guanyem Badalona es focalitza en aquest missatge es mostra més agressiva i més distant que el seu rival. Dues percepcions que la ciutadania de Badalona podria percebre de manera negativa, si es té en compte el desgast emocional per culpa de la pandèmia.

A més, perdre minuts per criticar un rival que no ho és, com el PSC, no sembla una bona estratègia.

 

Legitimitat: Albiol 3-0 Sabater

Albiol focalitza la defensa de la seva potencial alcaldia com una conseqüència lògica de la voluntat dels veïns. Una de les seves expressions és “no es pot governar contra la voluntat dels veïns”.

Per què? Perquè el cap de llista del PP es concedeix legitimitat per ocupar el càrrec d’alcalde. La idea és senzilla: la voluntat dels veïns em va fer guanyar les eleccions i tinc tota la legitimitat per governar. S’ha d’admetre que el missatge és coherent.

Quina legitimitat es concedeixen des de Guanyem Badalona? Per estrany que sembli, cap ni una! Per què des de Guanyem Badalona no han deixat caure algun missatge com “els veïns van votar per majoria absoluta partits d’esquerres i hem de fer realitat aquesta voluntat”?

 

Així de senzill. I el diàleg per a besucs seria encara més simple: “Els veïns m’han fet guanyar les eleccions” contra “La voluntat dels veïns, per majoria més que absoluta de 15 regidors, és un govern d’esquerres”. Tots dos diuen la veritat i tots dos estan legitimats. Empat al marcador.

 

Utilització de l’argumentari: Albiol 4-0 Sabater

Seguim amb l’estratègia comunicativa. En la seva intervenció, el del PP menciona en un parell d’ocasions la paraula “gestió”, tant la que va fer ell en el passat, com la gestió que s’ha de fer a partir d’ara. El concepte “gestió”, i els seus derivats, té potencial per generar percepcions positives com la tranquil·litat, ja que es deixa en mans d’una persona capacitada la direcció d’una empresa, institució, organisme… Albiol busca que se’l vinculi a aquesta paraula.

En aquesta línia, la candidata de Guanyem Badalona també va parlar de gestió, però no de la seva sinó la de l’Albiol! És a dir, Sabater va reforçar el missatge de vincular el candidat del PP amb el concepte “gestió”. Lògicament Sabater critica la seva etapa com a alcalde acusant-lo de deixar un “Ajuntament devastat econòmicament i amb unes retallades brutals a nivell de programes socials”.

Quasi! Només que hagués donat dades d’un exemple concret, la frase li hagués funcionat molt millor, però es queda amb una frase genèrica que no tindrà cap efecte en la majoria de la ciutadania.

Aturo el partit aquí per no ampliar la golejada. 

 

Comentaris