Es diu des de sempre que el borni és el rei al país dels cecs. Tenint en compte aquesta premissa, i considerant que Grècia és el país dels orbs (és a dir dels que no tenen absolutament cap capacitat de visió), Espanya, el país on ens trobem enganxats (i gràcies al tripartit pràcticament soldats, immobilitzats) és el país dels que només tenen un ull sa.

I si no em creuen, mirin algunes de les dades del baròmetre del CIS (Centre d’Investigacions Científiques) del mes d’abril. Pel que fa a la situació econòmica i en comparació amb la de fa just un any, la valoració segons l’espectre polític és la següent: els més optimistes són els seguidors d’ ICV-IU, un 12,5% dels quals pensa que estem millor. Per a mi que el canvi climàtic, el núvol de cendra o ves a saber què els ha encomanat una eufòria que trobo poc raonable, al menys entre la bona gent amb qui em relaciono. Però es veu que aquesta apreciació és contaminant perquè una part dels votants del PSOE, un 9,3% per ser més exactes, també creu que econòmicament estem més bé que l’any passat.

Fins i tot entre les files del PP ha arribat aquest estrany efecte, donat que un 2,1% dels que s’hi senten representats pensen que estem millor que durant el 2008.

Aquí els esgarriacries són els de CiU, no hi ha ni un sol dels seus seguidors, és a dir un 0%, que remotament s’imagini que avui estem en una situació més favorable que fa un any. Ploms o potser els únics que gosen dir que el rei ZP va amb pilotes, tal i com succeïa en el conte de tradició medieval?

Pel que fa a la resposta que recull l’informe (d’un organisme estatal, eh? A mi que em registrin!) sobre la valoració de la situació política respecte l’any anterior, he d’admetre que continua la mateixa visió guai segons l’ordre de partits polítics, tot i que força debilitada. El 5,4% dels ciutadans proclius a ICV-IU troba que políticament també hem millorat respecte l’any passat, i el mateix pensen un 4% dels amics del PSOE. No sé quin escàs nombre d’adeptes al PP, un irrisori 0,3% (però algun n’hi deu haver) comparteix aquesta curiosa opinió.

Pel que fa als nacionalistes catalans, CiU, mostren una coherència entre economia i política digna de ser tinguda en compte. Un altre 0, és a dir ni a un dels seus seguidors se li passa per la barretina que la situació política d’avui en vers l’any 2008 pugui ser considerada més positiva. Que negatius, no? o potser simplement realistes?

No podem pas dir que la caixa tonta hagi tergiversat l’opinió dels enquestats, considerant que la televisió, i segons el mateix baròmetre, és el mitjà de comunicació informatiu que prefereixen la majoria dels ciutadans. M’explico: els més pessimistes, o sigui CiU, són els que més televisió pública catalana consumeixen, un 77,8% veu TV3, ni més ni menys. Pels que s’inclinen pel PSOE, sí que la pública espanyola és la més seguida, un 40% dels qui se’n declaren votants (és clar que els partits espanyols no discriminen les seves preferències a Catalunya diferenciant-les del total de l’estat, de manera que el CIS no té cap necessitat de considerar si una part del PSOE-PSC té uns gustos diferents als de la resta d’Espanya). ICV-IU (aquí tampoc es diferencia el resultat a Catalunya) encara xala més amb TVE 1, un 48,1%. Ni el PP se n’escapa d’aquesta fascinació: un 30,2% en són seguidors per a informar-se. Els de CiU com sempre tocant allò que no sona, només un 8,9% dels seus votants declaren veure els informatius de TVE 1.

Pel que fa als noticiaris de la resta de cadenes generalistes, tots els resultats són testimonials, llevat dels seguidors del PP dels que un 32,9% opta per la informació d’Antena 3; i dels del PSOE, un 14% dels quals s’estima més informar-se a través de tele-5.

Doncs això, bornis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa