Operació pau per presos

"Ara tots els poders reals creuen que és el moment de la distensió, de retornar Catalunya a la cleda autonòmica amb un gest ferm, però paternal"

La negativa a negociar res; les agressions policials de l'1 d'Octubre; l'empresonament i la dispersió de càrrecs electes que només responien al mandat democràtic de les urnes; l'autoritarisme evident de les instàncies judicials; la impunitat eterna dels criminals franquistes; l'ofensa infinita a les seves víctimes, enterrades com gossos en qualsevol revolt d'un camí... Potser Espanya no és Turquia, però és l'Estat que s'hi assembla més.

 

L'independentisme català ha obtingut la simpatia de bona part de l'opinió pública internacional explotant la pobresa democràtica del règim de Madrid. Un diagnòstic que quadrava perfectament amb els fets i les formes del PP, de qui no ha calgut mai recordar que va ser fundat des del franquisme.

 

Però ara, l'anomenat deep state ha fet recompte de danys i constaten que ha deixat de sortir-los a compte el salvatgisme de Llarena o Lamela, un cop comprovat que no hi ha manera que cap país d'Europa els enviï un català emmanillat a l'esquena. Ara tots els poders reals creuen que és el moment de la distensió, de retornar Catalunya a la cleda autonòmica amb un gest ferm, però paternal.

 

Per això torna el talante. El PSOE ofereix pau per presos, a canvi d'abandonar el referèndum. "Traïció!", diu -amb raó- Elisenda Paluzie. Però també és cert que a hores d'ara Catalunya se la juga també a nivell internacional i que tot un seguit de gestos anunciats pel govern socialista (des de la política de refugiats fins a l'expulsió de les restes de Franco del Valle de los Caídos) desquadraran la imatge autoritària de l'Estat espanyol. A més, l'independentisme no pot negar la diferència entre PSOE i PP després d'haver donat suport a Pedro Sànchez per fer fora Mariano Rajoy.

 

 

En temps de Zapatero el PSOE va aconseguir satel·litzar el catalanisme polític en una subhasta a la baixa que va portar CiU a votar la Llei de Partits i ERC la Llei de Tropa i Marineria. Ara, amb gent a la presó, el risc és encara més gran. De moment, la consigna més popular ha passat de ser "Independència" a "Llibertat presos polítics". I entre les dues hi ha un món.

 

Comentaris