Operació Martell Groc

"Alguns béns de la UE que ara s’importen sense recàrrec podrien pujar de preu"

Potser ja ho vau veure si heu estat ben atents a les notícies, però en general fins ara ens ha passat força desapercebut: des del mes de març passat hi ha un pla de contingència governamental que es diu “Operació Martell Groc”. Normalment parem més atenció a les qüestions de política del dia a dia: que si Sánchez accepta els socis de Podemos, que si algun dia tindrem sentència del Suprem...

Un pla de contingència és un tipus de pla preventiu, predictiu i reactiu per ajudar a controlar una situació d’emergència i minimitzar-ne els efectes negatius. S’hi proposen procediments alternatius al funcionament normal d’una organització, en aquest cas un Estat, quan alguna de les seves funcions es pot veure perjudicada per una eventualitat interna o externa.

L’Operació Martell Groc és real i contempla els pitjors escenaris possibles: demores frontereres de més de sis mesos, augment de controls migratoris, reducció en la varietat i disponibilitat d’aliments, increments potencials del preu dels serveis, els aliments i el combustible...

Amb l’Operació Martell Groc, el Govern ha estat investigant com es faria per a prioritzar l’ús de combustible per als serveis essencials o, per exemple, per a augmentar les hores que poden treballar els conductors de camions si les circumstàncies ho requerissin.

No va de broma: en matèria de salut preveu, per exemple, que s’emmagatzemin sis setmanes addicionals de subministraments de fàrmacs, vacunes, sang i productes emprats en trasplantaments. També s‘han fet contractes per a garantir un major espai de refrigeració per a conservar-los.

En matèria de transports, els camions haurien de completar formularis de duana i, segons càlculs independents, només dos minuts addicionals per a processar cada camió poden generar cues de 27 Km.

 

Quan als aliments, es considera que faltarien alguns productes en els supermercats si hi ha problemes a la frontera i el pla conté una llista en la que elimina la majoria dels impostos que aplica a diferents productes importats. D’altra banda, alguns béns de la UE que ara s’importen sense recàrrec podrien pujar de preu.

Una altra dada: com a part del pla, el Ministeri de Defensa posaria a disposició 3.500 soldats, en cas que siguin necessaris. El Ministeri no vol fer comentaris sobre quin rol podrien complir els soldats i només ha assenyalat que "donaran suport als plans del Govern".

Ara que he escrit aquesta dada, ja es dedueix que l’Operació Martell Groc no és un pla del Govern d’una Generalitat “obsessionada” amb el color groc, ni cap document apòcrif trobat en escorcolls fets per la Guàrdia Civil. Com que parla de soldats i Ministeri de Defensa, no pot provenir de la part catalana i si girem el cap podríem pensar que el nom és, en tot cas, un joc de paraules burleta en cas d’emergència nacional motivada per un possible èxit del “ho tornarem a fer”.

Però realment l’Operació Martell Groc és el pla de contingència del Govern Britànic per si hi ha un divorci de la Unió Europea sense acord. Hi participen 5.000 persones i el Govern hi ha destinat 1.800 milions d’euros en preparatius. Va ser conegut gràcies a una filtració i el Parlament ha donat a B. Johnson la data límit de l’11 de setembre a les 23h per a fer-ne públic el contingut. Porta el nom de “Operation Yellowhammer”, que és un tipus d’ocellet, i va ser escollit aleatòriament. De veritat que no és cap picada d’ullet a Catalunya ni res semblant. Ara que, parlant d’aus i amb el caos que es preveu, trobo que un nom molt més adient hauria estat potser “Operació pollastre”.

 

Comentaris