On és el meu vot?

"Espanya és cada dia més Turquia i menys Europa. I està sota lupa. No li convenen les denúncies internacionals de tupinada si no vol perdre la partida sencera"

Hola, em dic Mireia. I ni he rebut el material per votar, ni sabré mai si el meu vot del proper 21 de desembre arribarà mai a ser comptat, perquè voto des de l'exterior. Falten 5 dies justos per poder legalment reenviar la meva papereta al consolat, i ni rastre del correu amb la documentació electoral que m'havia d'arribar la setmana passada. En 4 anys que voto des de fora, és una situació mai vista. Les impugnacions de llistes, casualment, han retardat l'enviament de paperetes a l'exterior. I si al cor d'Europa, on el correu funciona prou bé, ja només tenim 5 dies de marge, què farà la gent que viu a altres continents? Quins catalans a l'exterior podran votar? No tenim garanties de res, ara mateix. En diuen "Democràcia" - deixeu-me dir-ho amb to sarcàstic, si us plau.

 

Com jo, som 226,381 electors catalans que vivim a fora de manera permanent. Si als residents permanents hi sumem els residents temporals o aquells que optaran per no inscriure's mai en cap consolat espanyol allà on visquin perquè no ho creuen necessari o no els obliguen (fora de la UE en segons quins països és obligatori), probablement seríem més de 300.000 electors, l'equivalent a la segona ciutat de Catalunya. Però en canvi, els vots exteriors no valen com els de Catalunya, no són tractats de la mateixa manera en un procés electoral. Definitivament, som ciutadans de segona classe.

 

Ara mateix, no sabem si correus ens enviarà a temps les butlletes electorals. No sabem si quan les reenviem arriben a temps al consolat. No sabem com es custodien al consolat, tampoc quan hi dipositem el vot in situ perquè mai s'obre allà per recomptar. No sabem si s'enviaran tots o no al Ministerio de Asuntos Exteriores tal com marca la llei, ni si arribaran a temps a Madrid. No sabem si des d'allà es reeenviaran tots a la delegació electoral provincial que toca ni si hi arribaran. No sabem qui obrirà el nostre sobre un cop allà, no sabem si hi haurà interventors o com serà recomptat. El que sí que sabem és que durant aquest llarg viatge, sumat ja al periple per demanar el vot, per les dades de convocatòries anteriors com la del 27 de setembre de 2015, al voltant d'un 30% de les butlletes simplement desapareixeran, i mai es comptabilitzaran (dels 21.778 peticions de vot només es van recomptar 14.781 vots emesos, segons dades oficials del 27S). I també sabem que ningú en donarà mai explicacions. En aquesta ocasió, a Madrid el grup d'Esquerra Republicana ja ha fet un primer toc d'alerta i ha demanat al Govern les garanties que tocarien per als votants de fora. Perquè no és normal que en un país desapareixin els vots dels ciutadans i en segueixin dient "Democràcia".

 

Aquest cop tenim dret de vot 226,381 catalanes i catalans permanents a fora, els CERA (un 15,46% més que el 27 de setembre de 2015, creixement natural lògic observant la tendència dels darrers mesos i anys). Per les dades publicades fa uns dies a l'INE, la novetat és que hem demanat el "Voto Rogado" 38,435 residents permanents, un 63% més que el 2015 (quan ho havien demanat poc més de 20.000). D'aquests 14,823 catalans més que hem fet la petició pregada de vot, 11,204 són de les comarques de Barcelona, tot i que atenció perquè la pujada de peticions més gran (80%) ha estat a Tarragona. Malgrat l'increment remarcable, les xifres en valors absoluts segueixen decebedores, però sabíem abans de començar que les condicions exteriors eren extremes. Entre la falta de garanties, la burocràcia i la por del via crucis per poder votar, molts ja ho deixen per perdut abans de començar. Quedem-nos però amb el concepte d'increment exterior, perquè en tot cas se'n desprèn una tendència que podríem retrobar també en la participació dins de les fronteres catalanes. Com més interès i més participació, més rellevància i legitimitat de resultats. El moment històric es respira a dins i a fora, sens dubte. La pregunta és: si a fora, on votar és difícil, les peticions de vot s'enfilen de 5 punts (del 12% al 17%), quin serà l'augment de participació dins de Catalunya?

 

 

La situació a fora és dramàtica, segueixen apareguent casos de morts electorals, però no abaixarem els braços malgrat tot. Amb una magnífica iniciativa de Sergi Marzábal organitzada des de la plataforma Catalans al Món, més 800 catalans ja s'han inscrit per fer observació electoral in situ, físicament als consolats durant els tres dies de vot presencial. Això permetrà per recomptar els vots emesos i poder confrontar les dades amb les que es publiquin oficialment. Serà interessant de cara a esbrinar, per fi, en quin estadi es perden les paperetes, es podran aportar més proves. Evidentment no cantem victòria, perquè faltarà que no es perdin tots els vots de regions senceres com va passar a Roma fa uns mesos, o directament de països on arribaran les paperetes ja després del 21D. No deixarem de denunciar-ho, al Síndic de Greuges i a instàncies internacionals, passi el que passi. Espanya és cada dia més Turquia i menys Europa. I està sota lupa. No li convenen les denúncies internacionals de tupinada si no vol perdre la partida sencera.

 

Comentaris