No tot segueix igual

"Els uns i altres no només han aturat el debat maquineu sobre la Diagonal, també han congelat el projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern"

Canvi de rumb de 180 graus a l'Ajuntament de Barcelona. Les dues bufetades que els ciutadans han donat a l'alcalde Jordi Hereu aprofitant el referèndum de la Diagonal - en una galta el van bufetejar els que no van anar a votar i a l'altra els que van fer-ho per l'opció C – sembla que l'han fet reaccionar. L'alcalde barceloní ha estat permanentment allunyat de les preocupacions dels ciutadans i s'ha dedicat a vendre projectes mediàtics i no a atendre les necessitats més urgents dels veïns. Però desprès del daltabaix del diumenge passat ha decidit prescindir d'algun dels ideòlegs d'aquesta estratègia i ha quadrat a la resta del seu equip, als quals ha ordenat posar l'agenda social sobre la taula tal com li demana l'oposició des de fa mesos.

Si hem de valorar la política pels seus efectes, està clar que el fracàs d'Hereu ha estat una èxit de la democràcia. La indiferència que han demostrat gairebé el noranta per cent de la ciutadania ha estat tant eloqüent com els vots dels vuitanta per cent que si van anar participar per dir que el millor que es podia fer és no tocar res. Els uns i altres no només han aturat el debat maquineu sobre la Diagonal, també han congelat el projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern.

Hereu va cometre un greu error principal: en el punt més àlgid de la desafecció -amb un altíssim grau d'insatisfacció amb la política- i en el moment on s'han fet més evident els efectes de la crisi i quan s'han pres decisions dures i impopulars, el primer que hagués de passar la prova de les urnes era previsible que acabés pagant un preu molt alt. Conscients d'això, molts altres s'han fet passar les ganes de convocar eleccions per no espatllar encara més les seves minses expectatives. Però si aquesta és la lliçó per als polítics, pels electors la conclusió és que aquests no sempre se surten amb la seva. Però per això cal la mobilització, ni que sigui d'una minoria activa.

 
 

Comentaris