No som un sol poble

"La trista i dramàtica veritat és que som una nació políticament sotmesa, econòmicament espoliada de forma sistemàtica i amb una substitució cultural i lingüística progressiva."

Els pobles colonitzats acostumen a no veure-hi més enllà del seu nas, segurament perquè el primer que haurien de fer és acceptar és la seva veritable condició. Prefereixen mirar cap a una altra banda i definir-se amb eufemismes com “nació sense estat”. Els sembla que així resten dramatisme a la seva situació. Aquest és, malauradament, el cas de Catalunya.

Per la seva banda, l’ocupant acredita una llarga experiència en annexionar territoris per la força de les armes. Fins i tot li ha arribat a donar categoria artística i acadèmica. Així, l’any 1873 es va publicar “Principios generales del arte de la colonización” de Joaquín Maldonado Macanaz, que servia de llibre de text per als futurs funcionaris del cos d’administració civil que es formaven a la Universitat Central de Madrid i que enviaven a qualsevol racó del seu tronat “imperio”. D'una gent que de la colonització en vol fer un “art” en podem imaginar quin és el seu pensament polític.

Els catalans preferim ignorar aquestes coses i mirar el conflicte amb Espanya dins d'uns paràmetres purament institucionals, administratius o de partits. Però no és així. La trista i dramàtica veritat és que som una nació políticament sotmesa, econòmicament espoliada de forma sistemàtica i amb una substitució cultural i lingüística progressiva. Tenim, en definitiva, totes les condicions d’una colònia.

Naturalment, si som una colònia haurà d’existir qui actuï amb l’ànim del colonitzador. No hi ha una cosa sense l’altra. On són, doncs, els qui actuen amb aquesta voluntat? Molt fàcil. Conviuen amb nosaltres i possiblement també és el veí del pis del costat que té la “rojigualda” penjada al balcó. Són aquells que justifiquen els principis colonials que acabo d’apuntar. Ara bé, nosaltres preferim anomenar-los “unionistes” perquè així no es fa tan evident que som un país ocupat. Ens plau creure que els espanyols de casa volen la unitat d’Espanya i no pas la destrucció de la personalitat de la nostra pàtria. En són molts o en són pocs?

 

Segons els resultats de les darreres eleccions anomenades generals, els vots obtinguts a Catalunya per part de PP, Vox i C’s sumen 745.700 (no oblidem que Vox va obtenir els mateixos suports que la CUP). Ningú no podrà negar que els programes d’aquests partits persegueixen la desaparició de qualsevol significació nacional de Catalunya. Tampoc no podem oblidar que caldria afegir a tota aquesta legió de mentalitats colonitzadores una part significativa dels 790.000 votants del PSC-PSOE. Obrim doncs els ulls d’una vegada! No són només quatre gats els qui volen que esdevinguem una “región española” on la llengua i la cultura catalana sigui una cosa pintoresca de quatre pagesos. Llavors, hi ha algú que pugui afirmar a hores d’ara que “som un sol poble”?

Tenim dues comunitats enfrontades... de moment només ideològicament. Ens hauríem pogut estalviar aquest terrible problema si els nostres dirigents polítics de després del franquisme hagueren escoltat allò que Carles M. Espinalt recomanava l’any 1966 en ple allau immigratori: “Caldria que existissin cursos i escoles per a formar els immigrats dintre l’ànima del país on han anat a raure. I formar-los d’una manera accelerada, ja que ells en tenen, inconscientment, un ver desig. (...) Sapiguem descobrir-los allò que serà seu.”

El pujolisme i els seus hereus espirituals, que avui ocupen les poltrones autonòmiques, han preferit amagar el cap sota l’ala i confiar en la providència per evitar el desastre. I en política, quan un problema el deixés podrir, t’acaba esclatant a la cara. Per això bona part d’aquells immigrats que calia formar i integrar a la catalanitat, han esdevingut agents i promotors d’una política desacomplexadament colonitzadora. Revertir aquesta situació comença per escriure articles com aquest.

 

Comentaris (32)
Berta Fa 1 mes
Jo parlaria de substitució demogràfica, de població espanyola desplaçada a Catalunya, i més endavant marroquins, sudamericans, xinesos, etc., la majoria han creat els seus assentaments i s'identifiquen amb Espanya, no amb Catalunya. Afortunadament, hi ha excepcions, i sort en tenim. Però és fora de lloc pensar en una integració o assimilació d'aquesta població a la llengua i la cultura catalanes, perquè els catalans ara som minoria. L'única solució és aturar i revertir la substituc
Gerard de sarria Fa 1 mes
El procés de substitució va a un ritme frenètic. Fa 30 anys els catalans érem el 50 per cent. Amb la nova onada migratòria se om una tercera part. Per cert perquè ningú demana intervenir a mb les polítiques migratòries? Per què els Vichy solament demanen diners per assistència? Quina República es aquesta?
Kimus Fa 1 mes
Ara estem en una partida de billar a tres bandes: autòctons, espanyols i nouvinguts...
ENDAVANT LES ATXES, ESPOT!!! Fa 1 mes
O i tant que som un poble! Aquí hi han vingut des de castellans fins a xinos i et ben asseguro que a l'hora de rebre cops i barrades, a l'hora de defensar el nostre dret i la nostra llibertat, no preguntavem... d'on vens? Erem un sol poble, una sola ilusió. I continuem, i seguim!!! BON ANY NOU.
Jo Fa 1 mes
Es molt evident que no som un sol poble. Només cal passejar per Sta Coloma de Gramenet, Hospitalet de Llobregat, etc .... Ara mateix és el que més dificulta millorar com a país donat que voten partits polítics espanyolistes i per tant contraris al progrés d'aquest tros de terra. També és el que més impossibilita la utòpica independència. La colonització va ser promoguda pel franquisme. També és cert que afortunadament una part d'aquesta immigració i els seus fills són i es sen
Narcís ( és impossible a hores d'ara romangui ningú de bona fe que pensi volen cap unió que sí vassallatge fins abatre tot allò que som, allò que és Catalunya, allò que són els PPCC ! ) Fa 1 mes
Ras i curt : totalment d'acord que esmentà'ls-e ' unionistes ' és fora de lloc per sa falsedat, ço és, unionista seria si defèn allò català per davant d'allò que no ho és ( ni la igualtat seria acceptable ) tot admetent la realitat mil·lenària de la nació catalana ! PD : així el nom de nostres botxins mai per mai pot ser aquest d" unionistes ' que sí ' destructors ' , destructors de la personalitat catalana amb tot el que implica !
GARCIA MARTINEZ LOPEZ SANCHEZ RODRIGUEZ FERNANDEZ PEREZ Fa 1 mes
LA INMENSA MAYORIA DE APELLIDOS SON DEL RESTO DE ESPAÑA...DESPUES DEL VEINTIPICO APARECE ALGUN CATALAN
Ramon Fa 1 mes
El 2010, una CiU nacionalista com sempre i més sobiranista que mai, va escombrar a totes les comarques. Fins i tot al Baix Llobregat. Quin recontracony de negoci nacional és que ERC renegui de la nació, la identitat, la llengua, i que compri miserablement la guerra bruta espanyola contra el nacionalisme català, per captar aquell vot? Que no era per captar el de la terregada tavernària? Reneguen de tot i ho podreixen tot per captar vot que ja era català. Capten vot que igualment seria indep
jg Fa 1 mes
en Cataluña hay mas españoles que catalanes....
Joan Fa 1 mes
La independència exprés és perfectament possible, oi tant que sí, però al mateix temps que la posem en marxa caldrà pensar en un servei de "protecció" del territori, cas contrari Espanya continuarà ocupant-lo amb els seus efectius, i si tu no pagues a la hisenda espanyola perquè vols fer-ho a la catalana, aquestes forces t'hi obligaran, a menys que n'hi hagi unes altres que ho impedeixin. Estem disposats a finançar i recolzar un exèrcit professional per controlar efectivament tot el t
Rafa Fa 1 mes
Jo tinc la solucio. Partim cat en dos i en una banda que si estableixin els indepes sense deixar entrar ningu mes. I poden follar entre ells per fer mes catalanets i aconseguir la raça pura catalana. I els demes a l altre banda i a viure q son dos dies.
Joan Fa 1 mes
A efectes pràctics, els percentatges no indiquen gran cosa. Si hi ha un 70% d'independentistes però el 30% restant que no ho és controla a força, la judicatura, els mitjans, l'economia, etc..., de què et serveix tenir una àmplia majoria? El que cal és comptar amb els qui controlen els sectors estratègics de Catalunya.
Ramon Fa 1 mes
Que la Corporació parla molt de futbol? Ben cert. Però probablement és tota l'estona que parla de futbol, quan menys mal li fa a Catalunya. Infinitament pitjor quan no parlen de futbol.
Joan Fa 1 mes
L'eixamplament de la base vindrà amb els amb ajuts directes i decidits a la natalitat i polítiques encara més decidides a favor de l'educació, la cultura i el pensament crític. Si les hores que Catalunya Ràdio dedica a parlar de futbol les dediqués a difondre cultura general i pensament crític, veurieu com aviat s'aniria eixamplant la base. A qui beneficia tenir uns mitjans públics que promouen tot el contrari?
Joan Fa 1 mes
A mi, per damunt de tot, em sembla del tot necessari que existeixi un think tank català compost per persones intel-lectualment solvents realment independents i del tot insubornables pels distints lobbis. Cal "repensar" Catalunya, això és evident. Tota marató comença amb un primer pas.
adolf Fa 1 mes
Segons la última enquesta del CEO jo interpreto que l'eixamplament de ERC no es correspon en increment de independentistes.El increment de independentistes no vindrà de explicar les avantatges de una República socialment mes justa i rica,vindrà d'ampliar el Patriotisme i Dignitat,es a dir arrelament a la terra,això va quedar demostrat a les eleccions de 21D de 2017.
Genocidi erc, españa global del psoe.erc Fa 1 mes
El genocidi franquista dels catalans continua amb el pacte dels NAZIONAL.SOCIALISTES PSOE.ERC.STALINISTES. Junqueras el convers al gal i al genocida, marxa a españa, pocavergonya franquista
España GENOCIDI D'ESQUERRES FRANQUISTES Fa 1 mes
El genocidi franquista continua ben viu i calent, i ara erc ventant el foc dels genocides psoe.comuns. junqueras el nou franco per acabar la feina de substitucio definitiva dels catalans?
Jordi (Català i Suís) Fa 1 mes
Finalment algú gosa escriure que tenim CAT plena de Colons Espanyols ! Sabeu que allò que s'inventaren als 60 dels castellanoparlants i catalanoparlants és una aberració sociolingüÍstica que no existeix arreu del món? Feia riure en Lluís Vicent Aracil a finals dels 70 i als 80.
CARLES Fa 1 mes
CATALUÑA...UNA REGION ESPAÑOLA LLENA DE ESPAÑOLES...COMO DEBE SER
Guaita ! Fa 1 mes
Con una economía que constantemente importa población. Y ahora, con una gentrificación y turistificación galopante de Barcelona . Qué esperaba ?
Ramon Fa 1 mes
Més que mai, som dos pobles. O nosaltres, o ells.
QUEIPO Fa 1 mes
ELLOS SON MAYORIA Y TIENEN A ESPAÑA DETRAS
image/svg+xml