No hi ha Comuns, hi ha Colaus

"Ada Colau és la història d’un intent de reafirmació personal per via mediàtica"

Una vegada, en ser preguntada per un periodista sobre el PSC, Diana Garrigosa, senyora de Pasqual Maragall, va respondre: “Ah, però existeix?”. Avui dia tothom sap que el PSC no sols no existeix, sinó que les seves sigles són un simple rètol a la porta del centre de recepció d’ordres madrilenyes que el PSOE té a Catalunya. Amb els anomenats Comuns passa si fa no fa el mateix. Els Comuns tampoc no existeixen. Existeixen els Colaus. Els Colaus sí que existeixen.

Els Colaus, òbviament, no se saben imaginar sense Ada Colau. “Si tu te’n vas, què serà de nosaltres?”, li diuen. “Pensa que les taules de la llei que ens has fet aprendre de memòria, com ara que nosaltres som d’esquerres, o que hem de criminalitzar Junts per Catalunya en cada frase que diguem, o que l’independentisme és un dimoni, o que nosaltres no som monàrquics (però, Visca la Corona espanyola, eh?), o que nosaltres no som catalans ni espanyols sinó ciutadans del món (però Espanya és Espanya, eh?), se n’aniran en orris sense tu. No ens pots deixar tirats com una vulgar punta de cigarreta al caire d’una claveguera. Què seria de nosaltres, els Colaus?”

Així és com els Colaus van demanar a la seva fada protectora que allà on la nit de les eleccions havia dit blanc, ara digués negre. I no només perquè els Colaus sense Colau són com un ColaCao sense cacau, sinó perquè els independentistes, que són un càncer per a la humanitat, posen en perill el principi religiós de la unitat d’Espanya, i, és clar, hi ha coses que no es poden consentir.

Però qui són els Colaus? Els Colaus són aquells que el maig de 2011, seguint les consignes de la Puerta del Sol de Madrid, van ocupar la plaça de Catalunya de Barcelona i esbroncaven indignats tot espontani que gosava expressar-se en català; són els mateixos que el juliol de 2015 van instal·lar uns pixadors a l’aire lliure davant mateix del Born Centre Cultural, lloc de memòria històrica nacional catalana, i que l’octubre de 2016 van posar-hi dues estàtues franquistes.

I qui és Ada Colau? Ada Colau és la història d’un intent de reafirmació personal per via mediàtica. És una persona que necessita una càmera al davant en la mateixa mesura que els antics reis necessitaven un escrivent que deixés ben ornamentada constància del seu pas per aquest món. I per aconseguir-ho, Colau, en la línia de José María Ruiz Mateos, ha recorregut fins i tot a les disfresses més esperpèntiques. Ah, les càmeres! Que boniques que són, totes arrenglerades davant teu esperant que t’adrecis al món. Quina llàstima no haver fet carrera a Hollywood com a estrella de la Metro, oi? Katharine Hepburn, Joan Crawford, Ava Gardner, Ada Colau...

Però Ada Colau és molt més que això. Ada Colau és també la història d’una mentida. O dit d’una altra manera, una persona que es dedica a girar del dret o del revés tot allò que diu segons li convé. El març de 2014, referint-se a si mateixa, deia: “Participaré com una més, però no crec en els fitxatges individuals”. Uns mesos més tard, en el 2015, deia: “Mai no mentiré”, negant que volgués entrar en la política professional. I per si algú no s’ho creia ho va reblar així: “Si jo volgués fer carrera política no em ficaria en aquest vesper”. També va deixar clar això: “Jo no sóc independentista, ni catalana ni espanyola, i estic per superar les fronteres”. Però les fronteres espanyoles no es toquen, oi? I la unitat d’Espanya és sagrada, i l’independentisme, com diu la Conferència Episcopal Espanyola, és un pecat. Amén.

 

Ha quedat clar que la dona que no volia fer carrera política ni formar part de cap partit va fer mans i mànigues per prendre-li l’alcaldia a Xavier Trias aprofitant-se de les mentides que les clavegueres de l’Estat espanyol van cuinar precisament per col·locar una dependentista com Colau al capdavant del Cap i Casal. Després van venir diverses accions de nepotisme, com ara la col·locació de les parelles de Colau i Gerardo Pisarello en càrrecs de confiança. En el primer cas, com a responsable de relacions polítiques i institucionals del partit, i en el segon, com assessora de l’àrea d’Habitatge. Recordem, d’altra banda, que calien només quatre vots perquè Barcelona entrés a l’AMI, entitat amb més de set-cents ajuntaments adherits en defensa de la llibertat de Catalunya, però els Colaus, amb la seva decisiva abstenció, ho van impedir. I el desembre de 2015, Colau va viatjar a Espanya i va dir que Madrid era la capital dels catalans: “Alguns diuen que cal portar el Senat a la Sagrera. Jo crec que no. Crec que hem de dur les institucions catalanes físicament a Madrid per governar des d’allà. Madrid és la nostra capital! Deixarem la seu de la plaça de Sant Jaume i totes les altres seus que hi ha repartides per la ciutat i ens traslladarem a la nostra capital, Madrid!”

Amb el permís dels lectors, reprodueixo aquí unes poques línies d’un article que vaig publicar a El Món l’11 de maig de 2015: “Diguem-ho clar: l’artefacte d’Ada Colau és una operació nacionalista espanyola disfressada de fals progressisme el discurs de la qual, a més d’hipòcrita, per bé que ornamentat amb alguna gent de bona fe, és profundament tronat i revifador dels esquemes de la vella esquerra espanyolista, en el sentit de satanitzar la consciència nacional catalana tot presentant-la com un moviment de dretes, immobilista i enemic dels drets socials.”

Doncs bé, els Colaus són els grans aliats de la ultradreta més pútida d’Europa (Valls-Ciudadanos-PP) i de la dreta espanyolista (PSOE). Aquesta última, la del PSOE, és la dreta que té persones a l’exili, que té ostatges polítics, que despenja els llaços grocs que ho denuncien i que porta a terme polítiques absolutament racistes amb els refugiats que demanen asil. Dels partits veritablement democràtics, com Esquerra i Junts per Catalunya, no en volen saber res. Amb Esquerra no els ha quedat més remei que fer un cert paperot, però només per força. L’operació d’Estat consistia a impedir per tots els mitjans que l’independentisme governés la capital del país, i això és el que ha passat. Amb els vots de la ultradreta de Manuel Valls. Tot s’hi val per una cadira i... per la unitat d’Espanya.

I què passarà a partir d’ara? Doncs que Ada Colau utilitzarà aquest mandat per forjar-se un lloc a Madrid, “la capital de los catalanes”. Ja fa temps que es mira de cua d’ull les carteres dels seus ministeris, però necessita temps. Això sí, tan bon punt hi hagi una conjuntura que ho permeti, agafarà el pont aeri o el TGV i seguirà la ruta de dos alpinistes coneguts com Rivera i Arrimadas. Però mentrestant què? Mentrestant ho negarà, és clar, com va negar que volgués fer carrera política i com va negar que volgués entrar en un partit polític.

 

Comentaris (22)
Sant Boi Fa 8 mesos
Hauríem de fer una col·lecta per pagar-lo el psiquiatre al "Ciutadà (Arriba España!, Viva Franco!") del món. Està perquè el rànquing.
GUST Fa 8 mesos
FRAU COLAU
gust Fa 8 mesos
FRAU COLAU
Miquel Fa 8 mesos
Colau és, en efecte, una mentidera compulsiva i una actriu fracassada.
Som Fa 8 mesos
És un plaer veure l'escuma que treuen per la boca tots els feixistes amb els seus comentaris. Cada vegada que llegeixin la paraula llibertat o democràcia els vénen vòmits de sang. Doncs a ofegar-se, fatxes.
"HONI SOIT QUI MAL Y PENSE" Fa 8 mesos
El lema de "The Most Noble Order of the Garter" que le han otorgado a SM Felipe VI te viene como anillo al dedo, Víctor. Toma nota.
Beatriu Fa 8 mesos
Teresa, estic totalment d'acord amb el teu comentari. L,enemic és Junts x Catalunya. Ni ERC, ni la CUP, no volen la indèpendecia de Catalunya i per tant la república. Només volen cadires dintre del règim. Encara que volen fer veure que no és així, ells mateixos es delaten.
LSO Fa 8 mesos
La Colau ya la tenemos calada hace tiempo, menos sus ciegos seguidores, pero ERC, se ha llevado su merecido, espero que dejen de estar tambien ciegos los votantes de ERC, porque vaya dirigentes tiene ese partido, lo han destruido todo, con la misma ambición que la Colau ha conseguido el ayuntamiento. Repugnantes la una y los otros.
Laura Fa 8 mesos
No patiu, la cocaïna deu anar molt barata per la meseta. La causa que tothom li crema el cul per anar-hi. Oi?
<Pedrito de la SinBomba Fa 8 mesos
Dios mío, quina mala bava que gasteu!!! Al món hi ha tonalitats, benvolgut Alexandre, no tot és d'un sol color...
Vlad Fa 8 mesos
Vols dir que Colau es deuria haver deixat? Haver-se deixat fer per ERC que ja li havia pispat dos pesos pesants per acabar deixar-se absorbir? Vols dir que llavors Barcelona hauria permès ERC pispar-li calés a la ciutat perquè el Govern de la generalitat, en bancarrota pugui pagar les factures pendents per a la seva mala gestió? Et refereixes a això? Si no saps del que parles, no parlis. Dedica't a explicar que ha passat a la teva ciutat amb PSC; ERC i la CUP i deixa de donar lliçons. Grà
Francesc Fa 8 mesos
Cal reconèixer que s'ho ha muntat bé aquesta dona. Populista com ningú. Em fa fàstic però això és igual. Sap mentir i és el que compta. S'ha sortit amb la seva. Per 2ª vegada, amb ajuda això sí de Valls. Però el peatge son part del seu electorat. A veure si ho aprofitem i aprenem dels errors, ara que ja s'ha tret totes les caretes.
Badalona Fa 8 mesos
El David és molt conegut. Sempre apareix a les fotos de premsa de les manifestacions ultrafatxes convocades pel feixistes el 12 d'octubre.
David Fa 8 mesos
Aquí el Badalona, difamant sense coneixer-me de res. Típic dels rabiosos indepes.
David Fa 8 mesos
Hola Víctor, tu també estaves a la plaça de Sant Jaume treient bilis i escopint odi contra Colau, i agredint als que no pensen com tu?
el mussol emprenyat Fa 8 mesos
si fa no fa ,el mateix que els colaus fan amb altres que no pensen com ells. No m'agradat el que va passa l'altre dia, perè és molt curiós com tots aquests que van de purs per la vida, quan ells fan srcratches i insulten als que pensen diferent, quan a ells els hi fan el mateix s'escandalitzen. Sóu uns sectaris i uns dogmàtics, hipòcrites i uns cínics
Catalunya Lliure Fa 8 mesos
Busman, si has anat amb el lliri a la mà, fes autocrítica tu i deixa'ns als altres en pau. Autocrítica, autocrítica, diu l'esclau. Hem de fer autocrítica!
Teresa Fa 8 mesos
Víctor et vull comentar un dels punts, jo el considero molt important, La "guerra" de tots contra Junts per Catalunya. Era l'obsessió, I l’ és, d'ERC, passar-los al davant; ha estat l'única política de la CUP, ben eficient; l'obsessió de Madrid i de tots els partits sucursalistes, els titllen de dretes, de corruptes - inventat o no- de demonios catalanes... en fi, tots units. Així s'ha perdut un centre dreta que ara vol ocupar Valls. Ja saben el que es fan, ja. I fins a d'aquí 300 anys
busman Fa 8 mesos
Bé, potser els independentistes faríem bé de no caure a la trampa d' atcar personalment Colau i fer una mica més d'autocrítica. Personalment, Colau m'agrada poc. També penso que una cosa és el que ella voldria fer i una altra el que li deixen fer. En qualsevol cas, el que és meridianament clar, és que ha estat més llesta que els independentistes. I amb aquesta ja en són unes quantes on hem anat amb el liiri a la ma. Ara que condemnaran tothom per rebel.lió... no sé, ja posats, potse
ciutada del mon Fa 8 mesos
jajajajajaja el pobre petit burgues tribal ja parlat, si l'ada es federalista republicana, feminista i internacionalista, i tu simi tribal que ets, un catala catala, catala, no espanyol no europeu no home del mon, ni de la galaxia , ets un catala, catala pur dels condadets, a sou de la burguesia mes lladre i dretana d'europa la del 3 per cent, aixo ets tu, pobre simi tribal i dones molta molta pena, i una mica de fastic tambe tot n'hi ha que dir-ho.
Incluso se puede decir.... Fa 8 mesos
... no hay independentistas. Hay cantamañanas con muy mal perder.
el mussol emprenyat Fa 8 mesos
fa temps que he denunciat la falsetat d'aquesta trepa ingnorant i oportunista, però per dir això, m'han arribat a esborrar alguns comentaris. Ja era hora de que un opinador hagi escrit un article denunciant aquests colaus que, per desgràcia, encara continuen enganyant gent de bona fe
image/svg+xml