L'Estat no existeix

"Qui té representativitat o auctoritas per a una negociació d'aquest tipus sobre asumptes d'ordre constitucional?"

Totes les anàlisis de la situació actual de l'independentisme coincideixen a assenyalar que la línia de separació entre el burgès o més moderat i el d'esquerres, salvant les consideracions tàctiques sobre la unitat o la pluralitat, es l'opció pro o contra la unilateralitat.

Sense renunciar a les negociacions, en principi, els de JxC semblen més favorables a tirar pel dret. Llur insistència en prioritzar la independència i oposar-se a qualsevol govern espanyol que no obri les vies al referèndum pactat els situa a la capçalera del grup del "no", sense oblidar que, en tractarse de partits, el "no" pot esdevenir un "sí" o un "ns/nc" al estil d'ERC, gairebé sense adonar-se'n. Tanmateix, aquí i ara, JxC és bloc "no" i el principal defensor de la unitat de l'independentisme.

A l'altra part de la divisòria, ERC prioritza la participació política al sistema del 78, per tal d'aconseguir alguna forma de cessió o mesura de l'Estat cap a una negociació que, eventualment, ens durà al referèndum. Mentrestant convé que cada opció compti només amb el seu suport popular, sense coalicions que, de vegades, només serveixen per amagar declinants fortunes electorals. És a dir, en el millor dels casos, els republicans es presenten com defensors de la pluralitat de l'independentisme; en el pitjor, com enemics de la seva unitat.

La diferència és substancial, però totes dues posicions reserven un lloc a la negociació. Abans o després; més amunt o més avall en l'ordre de prioritats, però compten amb ella. Tot l'independentisme conflueix al voltant del tòtem sagrat o pal de paller de la negociació. El seu contingut és matèria de profundes reflexions. Es celebren conferències i seminaris; hi ha propostes i estudis de tota mena sobre el com, el què, el quan i el quant s'ha de negociar . Gairebé ningú es pregunta sobre qui negociarà, qui seurà a negociar a l'altre costat de la taula.

A primera vista sembla fàcil: L'Estat. Qui, si no?

Però què o qui és l'Estat? El Govern llença una fortuna per la finestra per tal d'adoctrinar a l'opinió pública mundial (mitjans, institucions) sobre l'excels curriculum d'Espanya com Estat democràtic de dret plenament reeixit. És la prova que el país no és allò que diu ser. No només Espanya no és un Estat de dret homologable amb els veïns sinó que gairebé no és un Estat o és un Estat fallit. Un garbuix descoordinat d'institucions i aparells coercitius sota el lema "¡a por ellos!" no és un Estat sinó una màquina de repressió al servei d'una oligarquia. L'Estat ha esdevingut el "partit de la porra".

Espanya porta quatre anys sense govern ni parlament efectius, amb quatre eleccions generals i la sospita que les cinquenes tampoc no resoldran res. Enmig d'aquest caos, qui té representativitat o auctoritas per a una negociació d'aquest tipus sobre asumptes d'ordre constitucional?

Com que l'ofensiva política contra l'independentisme està a càrrec dels jutges, s'hauria de negociar amb els jutges. Seria massa realista. Deixaria al descobert la ficció de la separació de poders en un país on els jutges apliquen el dret penal de l'enemic. I ho fan per ordres directes dels poders polítics, singularment el rei, que no governa, segons consagrada doctrina constitucional, però no deixa de ficar-hi la pota sempre que pot, segons també consagrada tradició borbònica.

 

El govern i el parlament no existeixen i, encara que existissin, tampoc no són seus adequades per aquest tipus de negociació. No només perque en quatre anys sense feina hagin perdut l'hàbit de treball si algún cop l'han tingut, sinò perquè són emanacions dels partits polítics espanyols, incapaços de posar-se d'acord en res que no sigui un desgavell.

Els poderes fàctics? També seria realista, atès que són els que realment governen, sobre tot banques i grans poders financers, amb el suport dels seus mitjans de comunicació, una densa xarxa de manipulació que, de vegades, enfosca la llum del sol. Però és inimaginable i d'impossible justificació. Altres poders fàctics, com l'esglesia i l'exercit no resultarien admisibles a la taula, al menys ara. Anirien contra l'esperit del temps i deixarien en molt mal lloc el prestigi d'Espanya com Estat de dret que la legió d'endollats ministerials, propagandistes d'"Espanya global", tracta de vendre a tot arreu.

Llavors, qui s'asseurà a l'altre costat de la taula de negociació? No hi ha ningú i, si mitja taula resta buida, la via unilateral esdevé l'única possible.

 

Comentaris (20)
jordi Fa 4 mesos
Cotarelo és el nou bufó del regne que ens diu el que ens agrada sentir i li riem les gracietes. No es altra cosa que un vividor amb demència senil galopant, un nou convers i un apàtrida que es creu amb el dret de repartir credencials .de patriotisme. Pobret.... carn de psiquiatra.
federalista Fa 4 mesos
gabriel primer ets gabriel rufian i segon he donat moltes vegades fins i tot la meua direccio, a vure si algu indepre te pebrots de anr pero sol, no com els nazis 10 o 12, pero t'ho tornare a dir gabriel rufian perdo gabriel , i quan vulgis tu 1 CDR O 4 CDR veniu a ma casa sereu ben rebuts jajajaj es broma i carrer montserrat 27 porta 4, poblacio molins de rei baix llobregat quan vulguis rufian perdo gabriel.MOVIL 619450545 a veure si teniu collons.
Gabriel Fa 4 mesos
Ya qrrías tú, federalista, n tus obssions q Rufián se dirigies a tu prsona y alimentara el ego d tu vulgaridd. Rufián es hoy x hoy para mí un personaje político reducido a bufón y entretenedor n el Parlamento español. Da tu nombr y apllidos como Cotarelo, y q no sean tan falsos como tu dirección y teléfono, q a mí no m intresan. pues carezco x fortuna d tu espíritu violento. Pocos indepes x aquí muestran tus violentas palabras y maneras, próximas a lo q achacas, cojonero.
Veritas Fa 4 mesos
100% d'acord........ i ERC = (traicio + rendicio) / 2
Gabriel Fa 4 mesos
Hace muchas horas que envié un comentario.
Gabriel Fa 4 mesos
¡Anda! Ya tenemos al federalista con sus repeticiones prueba de su falta de imaginación e intelecto; y tan cobarde como siempre: Da tu nombre y apellido como hace Cotarelo..total, si tú tienes toda la maquinaria represora del estado protegiéndote, y loquita por "dar leña al mono". Atrévete, cobarde, en vez de usar un alias que con tus "comentarios" nos hace el favor de hundir el federalismo y que se dé el paso al independentismo.
Cavall Fort Fa 4 mesos
"Mirada llarga.. ma estesa" Aragonés (ERC). Amb ERC no podem comptar, abans de començar ja anaven amb els pantalons baixats fins als turmells. Em de fer net de tots aquells partits que sempre recolzaran el R78, sino no farem res. UNITAT sí, amb els fidels a la República.
Estatut d’autonomia de Catalunya / CAPÍTOL II El president o presidenta de la Generalitat Fa 4 mesos
Article 67.1. El president o presidenta té la més alta representació de la Generalitat i dirigeix l’acció del Govern. També té la representació ordinària de l’Estat a Catalunya. /..../ Article 67.4. El president o presidenta de la Generalitat és nomenat pel rei.
federalista Fa 4 mesos
res de nou el homenet xarnego manxec, el seu pare es de conca com la meua avia estomac agrait es ven per un plat de llenties, res a fer abans com llepaculs oficial del felipe es venia per un fino a la bodeguiya, el mercenari aquest sempre s'ha venut molt barat, com es de esperar d'un home de aquesta calaña.
federalista Fa 4 mesos
home ja tenim al pobre llepaculs a sou de la burguesia lladre del 3 per cent, dient bajanades , per 4 engrunes que li donan, pero el pobre xarnego es aixi, es ven al millor postor el xarnego de conca el seu pare de olivares con la meua avia i segons deia esta al pare ja no el volia ningu al poble,imagina't a aquest imbecil amb autoodi cap els seus , en fi el pobre home no es flaubert, per aixo li donen 3 pujolins per article en comptes de 1000 euros de un intelectual serio el seu ex amic el fel
Jo Fa 4 mesos
Escolta, potser aprens a escriure en català, o si més no fas servir qualque corrector abans de dir les idiotades que t'hem de llegir. Escriu a l'OK diari on et trobaràs més còmode i deixa a la resta tranquil.la, tros de borinot.
Pebrotet Fa 4 mesos
Una cosa es dir simplement opinions i altre ben diferent es pensar que te rao. L'Estat no es mes que el convencimient de funcionaris/es que lluny de afinitats politiques apliquen amb rigorositat i objectivitat les lleis aprovades pels representants democratics. Si creieu que teniu rao es tan fácil com denunciar davant el tribunal europeo de drets humans que tambe decidira objectivament. Pensar que les opinions de persones alienes al dret tenen fonament es tan absurd com un/a economista fent de
Gabriel Fa 4 mesos
Pebrotet, ¿funcionarios q aplican leys con plena rigurosidd y objetividd? ¿X eso Alemania con el mismo tipo pnal rcogido simplmnt con otro nombr niega la xtradición d MHP Puigdemont? Prcisamnt cualquira q entinda un poco d Drcho y no esté ssgado políticamnt -como lo están stos "funcionarios" spañols, sabn q éstos retuercen el Drcho al sperpento, y q los jueces y los cuerpos d sguridd dl stado stán haciendo política. Tú también lo sabs, o ers ignorant n Drcho.
Pere IV Fa 4 mesos
Cotarelo, amic; has retratat la situació i deixat ben clar el que nosaltres tenim tan clar com tú, a saber: Que l'Estat no acceptarà MAI un referèndum pactat i, per tant, només ens resta com a possible la vía UNILATERAL amb tots els seus riscs. Possible, sí, però només des d'una imprescindible UNITAT, que ERC, ha fet I seguirà fent impossible amb una CLAUDICACIÓ emmascarada amb la mentida sostinguda d'una negociació -aquesta sí, totalment IMPOSSIBLE-, amb l'Estat).
ferran Fa 4 mesos
Xollo bac/Navarrés, xollo andalús i resta de subsidiats, i inversions astronòmiques a madrid perquè hi passin tots els trens d’alta velocitat d’Europa. Inversions de rendibilitat cero i dèficit per tota l’eternitat. Dèficit a càrrec de l’espoli sobre els països Catalans, fins que el burro que dona voltes a la sínia caigui mort. Aquesta és la recepta del règim pels països Catalans, fins que desprès de Britànics marxin els nòrdics i Alemanys d’Europa i s’acabi la festa d
Gabi Fa 4 mesos
Ferran, yo ti co linepenesia buetra. Ero no tie' ni paolera idea dAnalusia ni e la' causa su pesima'conomia; no tenemo dengu xoyo. È na economia ibua dee lo interese letao. Aola no mo diņaran ni un susiio (ce nò ni carderiya, po sierto) i no mo cisian probe, ni isieran to lo posible po acaba co la' wena empresa liere n setore pa ceso setore sean i sigan huerte po ai arriba. Aola no cisian ceta ricisima tierra sa tierra barata e funsionario, militare, polisia i camarero.
Narcís ( d'un estat que no respecta DDHH , què hi pot esperar ningú ! ) ( d'un estat que qui mana és pur putxinel·li d'interessats espuris, què hi pot esperar ningú ! ) ( d'un estat que és falsedat, farsa i frau tot amagat en qualitats morals, què hi pot Fa 4 mesos
1. És obvi que els esmentats com unionistes .. d'ídem no en tenen res sinó respectarien la nació catalana/PPCC que conforma aquest estat ! 2. És obvi que allò que no poden empassar és que Catalunya sigui capdavantera econòmicament sent altra nació que sí si fos paupèrrima ! i 3. És obvi que qui mana aquest estat continuen sent els fàctics de càrrecs heretats .. de vestits llargs i folgats .. i de barrinada contra pacífics .. ! PD : tot ben empastifat de massa de sa plebs !
Espectador Fa 4 mesos
Perfectament lúcid. És la realitat. Espanya està immobilitzada i ja no es podrà moure. I quan la crisi es faci evident (retallada de pensions, pe) aleshores vindrà el terrabastall
Oh Ramoncín, mi Ramoncín Fa 4 mesos
Te preguntas: qui és l'Estat?. Pues Torra es el máximo representante del Estado Español en Cataluña. El Parlament, la Gene, los ayuntamientos catalanes, las diputaciones catalanas, etc. Todo eso es Estado Español (en Cataluña). Se te va el perolo por momentos, Palinuro.
marc Fa 4 mesos
Torra principal representante del estado en Catalunya? ??!!!! Esto no se llamaba antes virrey? Y la mentalidad colonialista nunca muere....qué cruz!
Joan Fa 4 mesos
Persones com tu, no suporteu que algú com el Sr. Cotarelo sigui crític amb el que jo anomeno "El derecho del Estado" i tanmateix teniu un orgasme intel·lectual i emocional (satisfacció malaltissa) quan algun personatge de filiació catalana es posa al servei dels interessos de Ñ. No suporteu la llibertat d'opinió !
ganxó Fa 4 mesos
Tan de bo en lloc de collonades contra el sr. Cotarelo, sabessis llegir-lo. Sol passar, quan no es tenen arguments lúcids, l'acudit fàcil . M'equivoco noiet ?
Cotarelo: Fa 4 mesos
Si senyor! Amb calma i sense violencia, però anem per feina! Movilitzacions, vagues, boicots, d (no els esesobediencia. A per totes, amb serenitat i superant les pors. Ñ (no els españols sinó l'Estat epañol,) fot fástig
Bravo Fa 4 mesos
Bravo
Chavalín Fa 4 mesos
What the fuck! Se le fue la chaveta.
JLMK Fa 4 mesos
Més clar que l'aigua. Té tota la raó en el que diu, el que passa és que als polítics no els agrada que els diguin aquestes coses, malgrat ser evidents. Però és que son evidents només per a les persones capaces de pensar per si mateixes... BRAVO; COTARELO. Y GRÂCIES!
entranyable Fa 4 mesos
Olé Professor, com sempre Excel.lent.