La nit del 10-N, un ‘momentum’ clau

“Si el PSOE té com a única proposta per a Catalunya posar entre reixes el seu president a l’exili, cap vot independentista pot servir per investir-lo”

Si les enquestes no han estat excessivament cuinades, diumenge a la nit l’aritmètica a Espanya serà diabòlica. Un PSOE guanyador, però implorant al PP, i potser a un Ciudadanos ja irrellevant, una abstenció per pilotar l’ofensiva de Madrid contra Catalunya sense sotmetre's al jou de l’esquerra i de l’independentisme. Un pacte d’Estat perfectament comprensible en el marc del règim del 78..., però adulterat per la presència d’una extrema dreta molt més forta que el 28-A i preparada per canibalitzar Casado i Rivera si donen llum verda al PSOE. Encara que aquest pacte d’Estat sigui un ‘a por ellos’ més salvatge on també hi pugui sucar pa VOX, Abascal els saltarà a la jugular.

El PP quedarà contra les cordes. Si per protegir-se del devorador nega el suport al PSOE, Sánchez es veurà abocat a triar entre unes terceres eleccions o intentar un pacte amb Podemos, que passaria necessàriament pel suport de com a mínim ERC, a qui les enquestes atribueixen el lideratge independentista al Congrés. De produir-se aquest escenari, els independentistes haurien de jugar la carta de la unitat estratègica pel bloqueig de les institucions de Madrid si no hi ha passos concrets i efectius per resoldre de forma democràtica el conflicte polític i per posar fi de forma immediata a la repressió judicial, policial i política. Sense xecs en blanc i sense humiliar un electorat a qui costa trobar raons per votar al Congrés. 

 

A les urnes hi haurà tres paperetes amb tres estratègies diferents. Una pluralitat d’opcions que tal vegada permet captar més vots, però que alhora és una nova oportunitat perduda per reviure l’esperit unitari de l’1-O que tants fruits va donar. Ara bé, la nit del 10-N hi pot haver un nou momentum si la suma d'ERC, JxCAT i la CUP acaba tenint la clau de volta perquè l’Estat col·lapsi amb noves eleccions. Si el PSOE continua tenint com a única proposta per a Catalunya posar entre reixes el seu president a l’exili, enviar la policia a reprimir i amenaçar cada dia amb un nou 155, cap vot independentista pot servir per investir-lo. Que se la jugui el PP si vol salvar el règim del 78.  

 

Comentaris