Ningú sap res

"No sabem què farem, ni què faran, ni com es camina a partir de negar l'Estat de Dret on hem viscut fins ara per construir-ne un de nou"

Potser la sinceritat ens convindria. Reconèixer que no tenim ni idea de com acaba això. Que si depèn dels dirigents, d'una banda i de l'altra no fan gaire més que parlar i esperar que els d'enfront facin una errada de les que es veuen de lluny, més o menys als voltants de Brussel·les. I que si depèn de nosaltres, és també una incògnita saber si seran més les persones prudents, o les covardes, o les valentes, o les temeràries, i quina conducta es pot fer equivaldre amb tots aquests adjectius.

 

No tenim ni idea del que en el fons de l'ànima pensen quan ens veuen des de fora parlant d'un acte democràtic que s'ha d'imposar contra la llei vigent, ni com es fa en un context de país europeu per saltar d'una legalitat a altra sense que et diguin que t'has jugat en fer-ho el carnet d'entrada a la Unió. No sabem tampoc si és cert que hi ha uns quants països disposats a jugar contra la Unió, si aquesta nega la legitimitat al procés, ni tant sols si és prou que vulguin fer d'aquest trosset d'Europa un experiment de país "low cost" finançant la secessió a canvi de tampoc sabem què a retornar en un temps igualment incert.

 

 

No sabem què farem, ni què faran, ni com es camina a partir de negar l'Estat de Dret on hem viscut fins ara per construir-ne un de nou, ni com s'impedeix caminar en aquest sentit sense recórrer a ficar algú a la garjola (perquè algú hi haurà en algun lloc del taulell amb ganes d'entrar-hi per sentiment o per vanitat o per totes dues coses). Sí, ja sé que la raó per negar-se a estar més temps a Espanya és dir que no és Estat de Dret, malgrat que faci el mateix que faria Alemanya, Itàlia França o els Estats Units en una situació semblant, ni que sigui aquest fer diferent dels del Regne Unit o el Canadà, escollint cada bàndol els exemples que millor li venen per exemplificar el seu cas.

 

No sabem què ha de passar, però el temps s'acaba. Ni si el que succeirà serà un altre un 9N, ni ningú sembla capaç de tirar enrere, ni l'àmbit internacional es pronuncia, ni les xiulades al camps de futbol semblen més grans o més coherents (que més volen els bascos després de tenir tots els diners i ara una mica més?) No hauríem d'haver arribat aquí, ho sap tothom. O tothom menys aquells que treuen benefici a l'enrenou i la disputa. I aquests, qui són? Estan amb la gent? Parlen de nosaltres o senzillament són la benzina de coses com això que escric jo, com el que escriu tanta altra gent desconcertada?

 

Comentaris