El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Nebraska’: Alexander Payne: el cineasta capaç de capturar la vida
  • CA

Amb la seva sisena pel·lícula, Alexander Payne (Entre copas, Los descendientes) viatja al seu estat natal, Nebraska, per oferir-nos una peça única, molt propera i carregada d’humanitat. La riquesa en detalls, la subtilesa narrativa i la serenitat marquen el to d’aquesta deliciosa road movie que, minimalista i molt tendra, centra tota la seva atenció en els personatges, els matisos de la seva quotidianitat i en el pes del pas del temps en les seves vides. I tot en un exquisit blanc i negre capaç d’expressar més riquesa de tons que moltes pel·lícules en color.

Un immens Bruce Dern (Coming home) lidera l’excel·lent repartiment amb una impressionant construcció del personatge que ja li ha valgut el Premi al Millor Actor a Cannes i que ara opta també als Oscar, sumant la seva nominació a les cinc amb les que ja compta la pel·lícula. Difícil d’esborrar de la memòria és la naturalitat i la tragicòmica confusió que acompanya constantment l’expressió de Dern. Ell interpreta a un home ancià, amb símptomes de demència i una vida a les esquenes marcada per la dependència a l’ alcohol i per molts altres aspectes que, a comptagotes, anirem descobrint.

Obsessionat amb una carta que ha rebut i que el proclama com al guanyador d’un premi milionari, acabarà iniciant un viatge amb el seu fill per anar a recollir els diners. Els intents de la seva família per convèncer-lo de que el premi és una estafa han resultat inútils. Tampoc ho ha aconseguit la seva irritable dona, un dels personatges que desperta l’humor més àcid de la pel·lícula a mans d’una fantàstica i octogenària June Squibb. De fet, és complicat parlar de Nebraska sense parlar del gran paper secundari interpretat per ella.

El viatge serà pel pare la oportunitat de perseguir una il·lusió, de seguir els seus impulsos, de sentir-se viu. I pel fill, significarà una ocasió única per redescobrir l’home amb el que comparteix cognom. I amb ell ho farem nosaltres com a espectadors i des d’un punt de vista extremament dignificant i que s’allunya totalment de l’infantilisme que acostuma a acompanyar molts retrats de la vellesa.

Agredolça, trista, carregada d’humor i poesia, Nebraska captura instants mínims i fugaços mentre ens situa amb molta tendresa i altes dosis d’ironia entre personatges comuns de l’Amèrica profunda. I mentre posa en dubte valors tan arrelats a la cultura nord-americana com els que relacionen èxit amb diners. Però ho fa amb tant respecte els detalls que podem identificar fàcilment molts dels individus que poblen aquest fantàstic drama costumista, des de Catalunya i, probablement, també des de la Xina. Perquè, al final, tots compartim, com a mínim, un detall que d’alguna manera o altra ens uneix: estem aquí de pas, amb tot el que això comporta.

Nebraska

USA, 2013
Direcció: Alexander Payne
Guió: Bob Nelson
Intèrprets: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk, Stacy Keach
Durada: 114 minuts

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa