Un nazi és un nazi

"Perquè sóc dels que penso que el feixisme, el racisme i l'homofòbia no són una ideologia sinó un problema que s'ha de solucionar"

Sí, va fer molt bé l'afició del Rayo Vallecano. Perquè als nazis se'ls ha de dir nazis en públic. Que tothom ho sàpiga, que són nazis. Mala gent, en resum. Per començar, i vagi per endavant per evitar possibles debats estèrils, el jugador Roman Zozúlia s'ha fotografiat amb una retrat de l'Stepan Bandera, heroi ucraïnès de l'extrema dreta i col·laborador de l'Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. Zozúlia també ha penjat imatges d'internet amb simbologia neonazi, ha fundat i finançat un grup paramilitar d'extremadreta anomenat Narodna Armiya i ha sortit en un vídeo promocional donant suport al batalló Azov, conegut per ser racista i nazi. No se n'ha avergonyit mai, de la seva ideologia, per dir-li d'alguna manera. Perquè sóc dels que penso que el feixisme, el racisme i l'homofòbia no són una ideologia sinó un problema que s'ha de solucionar. Exactament el mateix problema que estem patint ara amb Vox. Aquest senyor, que és fotografia exhibint neonazisme sempre que pot, va ser definit perfectament ahir per bona part del públic del Rayo Vallecano. 

Li van cridar nazi, cosa que ell s'encarrega de demostrar, sempre que pot, a les xarxes socials. I van fer bé de dir-li. Se li ha de dir nazi als nazis. El que no es pot dir és "vascos, hemos venido a acuchillaros, el resultado nos da igual", i es diu al camp de l'Atlètic de Madrid. El que no es pot dir és que el Barça és "la mayor panda de ratas de Europa" i ho va dir el metge del Real Madrid de bàsquet. El que no es pot dir és "polaco el que no bote" i resulta que es cantava festivament fa dos mesos a la pista del Madrid. El que no es pot dir és "maricón" a un jugador rival, i ho cantaven al camp del Granada. Camp, per cert, on aquest any han insultat amb càntics racistes al jugador negre Jérémie Bela. El que no es pot dir és "Shakira tiene rabo y Piqué es maricón" i ho deien fa un any al camp de l'Espanyol. És més, en aquell partit van desplegar una pancarta que deia "Shakira es de todos". 

 

Tot això NO es pot dir, però s'ha dit i es diu i no ha provocat pas que es suspengués cap partit. Ni un. Potser perquè el president de la Lliga, Javier Tebas, no és d'esquerres, ni negre, ni homosexual, ni català, ni una dona, ni immigrant. És un senyor, per cert, que va militar en un d'un partit d'ultradreta (Fuerza Nueva) i que no ha amagat mai les seves idees reaccionàries. Curiosament, cridar nazi a un nazi sí que ha estat castigat per la Lliga de Javier Tebas. Han suspès el partit per dir "puto nazi". Resulta que els nazis són una minoria a protegir. I ho van dir perquè no volen nazis a Vallecas. De fet, Zozúlia ja havia estat foragitat del Rayo quan la directiva del club el va fitxar i la majoria dels socis van protestar per fer-lo fora. Tebas ja va sortir llavors, el 2017, a defensar l'ucraïnès d'extrema dreta. Fins i tot va amenaçar de portar als tribunals als aficionats que havien esbroncat a Zozúlia en un entrenament.

Pràcticament tota la meva família asturiana va haver de deixar la seva terra durant el franquisme. Les meves dues àvies van venir a Barcelona però molts parents (la majoria) van anar a parar a Vallecas. Migrants que fugien de la fam i la misèria provocada pel feixisme espanyol. No gaire diferents als migrants que arriben encara ara a Vallecas o a barris i ciutats similars de casa nostra. Igual que els migrants actuals, la meva família es va haver de construir la vida comptant amb el suport d'una xarxa social de barri. Igual que els migrants d'ara, la gent que arribava a Vallecas entenia perfectament que l'extrema dreta els odiava. No només els odiava sinó que eren culpables de la seva situació. Per això no els volen, als fatxes, al camp del Rayo Vallecano. Perquè el feixisme no és una cosa etèria sinó una xacra que comporta misèria moral i cultural. Són els nazis, els que hem d'extirpar del futbol per sempre, no pas als qui s'hi encaren en els barris obrers.

 

Comentaris (9)
Un nazi es un nazi Fa 1 mes
Stepan Bandera era nacionalista e independentista
Pregunto Fa 1 mes
Oriol Jara, ¿cobra d'una marca de xandalls?
La historia nos enseña que en el futbol se puede decir de todo al rival. Fa 1 mes
La catarsis a base de exabruptos purifica el alma del espectador.
Montgat Fa 1 mes
Si Roman zozulia fos català li dirieu cdr i que està defensant la terra. Pe cert, prego à la direcció del món que li faci un curs express al oriol Jara sobre el conflicte del Donbass, potser així no escriura tantes gilipollades.
Antoni Durán Fa 1 mes
Molt be Oriol. Ets únic en tot l'Estat espanyol (incluent Catalunya). Tens el meu aplaudiment per la teva valentía.
44 Fa 1 mes
I Burrel ... és un nazi !
Ramon Fa 1 mes
TV3 fa com la TVE felipista: del nazisme, del feixisme, de les extremes dretes en general, en diu "nacionalisme". La TVE felipista va començar a fer-ho en parlar de la Guerra del 1936: de cop i volta, el bàndol franquista ja no era "nacional" sinó "nacionalista". Ara, TV3, amb 3 de tripartit, ho fa en tot i per sistema.
Doctor Strangelove Fa 1 mes
I un talòs com tu, és un talòs. Aquest futbolista ha estat declarat com a heroi nacional pel president d'Ucraïna. Òbviament un talòs com tu no sap que estan lluitant contra el comunisme. En fi, deixem-ho aquí no sigui que m'escalfi i digui escrigui algun exabrupte. Doc.
Jo encara diria més... Fa 1 mes
Un putu nazi és un putu nazi