El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mossos: rang d’autonomia, marró d’estat
  • CA

Per desgràcia, la culminació d’un atemptat és l’èxit dels terroristes a l’hora de burlar la policia encara que hi haguessin indicis previs. El CNI espanyol estava advertit de la possibilitat d’una revenja per la guerra de l’Iraq i no va poder evitar l’11-M. França estava en màxima alerta des de Charlie Hebdó i no va poder impedir la matança a la sala Bataclan. I així amb tots i cadascun dels atemptats perpetrats arreu.

 

El que fa novedós i trist el 17A és que una part molt influent de la opinió pública espanyola presenti els Mossos com a corresponsables de l’atac perquè ja tenien un avís de la CIA. Doncs bé, si ens agafem als dos documents mostrats pel Periódico, ni va ser la CIA ni va ser als Mossos. Amb el mateix paper si es dedueix que antiterrorisme dels EUA va advertir l’antiterrorisme espanyol de la possibilitat d’un atemptat a la Rambla. I fa la impressió que el que va passar amb aquest avís casa amb el que ja va passar amb l’imam de Ripoll: els Mossos no en van ser informats de la perillositat per, com a mínim, un excés de zel policial.   

 

Els Mossos no tenen competències en matèria antiterrorista ni de fronteres. I sobretot el que no tenen és interlocució ni directa ni exclusiva amb les policies de la resta del món. Aquesta comunicació és inferior, encara més, des que el govern espanyol va vetar els Mossos a ser a l’Europol i a la corresponent base de dades. La mostra: un cop eliminada la cèl·lula de Ripoll, quedaven pocs fils on investigar; bàsicament les connexions de l’imam de Ripoll amb l’exterior. I per decisió de l’Audiència Nacional, aquestes investigacions posteriors al 17A les porten la Guàrdia Civil i la Policía Nacional, no pas els Mossos malgrat van ser ells els encarregats de localitzar i neutralitzar els terroristes que van atacar la Rambla i Cambrils.

 

Per tant, en què quedem? Els Mossos són una policia ja independent de l’espanyola o bé encara formen part de les anomenades FCSE (Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado)? Si encara se la considera una policia espanyola, el seu rol actual és molt clar: no pot tenir interlocució amb la CIA ni actuar de manera solitària. En conseqüència, no es pot menjar el marró d’haver estat previnguda sobre els atacs perquè ni orgànicament podia i ni a posteriori podia prendre decisions unilaterals sobre què fer. I si es vol atribuir part de la responsabilitat del 17A als Mossos dues coses més: és un fet inèdit arreu del món (ningú seriós va acusar la Gendarmeria de Bataclan) i és proporcionalment injust als recursos i protagonisme que els hi dona l’Estat Espanyol en matèria antiterrorista. La única manera d’acceptar alguna responsabilitat és que els Mossos estiguin en igualtat de condicions que la Policía Nacional o la Guardia Civil. Però aleshores, com que serien una policia d’un estat, ningú gosaria ser així d’irrespectuós amb un cos policial que, en quatre dies, ha eliminat el grup terrorista que va atemptar als seus carrers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa