Moment post zombi

"Com és que som un país on les minories ens acaben governant, imposant, atonyinant i dient-nos que nosaltres som els dolents de la pel·lícula? Com és que som un país on els que deixem entrar a casa ens acaben fotent fora de casa? Sí, la pregunta no només l'ha de respondre el PSC. L'hauria de respondre tota la societat catalana"

Hem tornat als bars. Bé, el primer que us puc dir és que ja no es porten els zombis. Això dels morts vivents s'ha acabat. Han passat a millor vida. Clar, tot té danys col·laterals: ara són les funeràries les que van al clot de la poca feina. Però la cosa és més important del que sembla. Mireu.

L'altre dia el meu gat i jo vam anar a celebrar els cinc anys del seu transplantament de cua. El meu gat té la capacitat de volar amb una cua-hèlix que li van ficar. Vaig pagar jo, com sempre. I el vaig haver de dur a casa, com sempre. Abans que el gat anés gat ens va encuriosir veure una taula de jubilats que estaven abocats a la pantalla d'un ordinador. Porno? Benidorm? Una font de carajillos virtuals? No. Miraven una sèrie de televisió. Osti, tu.

Mentre el meu gat s'aixecava de la primera caiguda de tamboret li vaig preguntar al cambrer. Osti, osti. Miraven In the flesh. Prenguin nota. La cosa es veu que passa després d'una apocalipsi zombi. L'atac de les criatures caníbals finalment es controla. I la Síndrome del Parcialment Mort es cura anant al metge de capçalera. Però clar, aquests ex zombis es van reintegrant a la societat. I aquí està el pollastre amb suc vodú: Que si tu em vas fotre mossada a la cama que no tenia reuma... Que si tu em vas disparar amb el mauser del padrí... Ai, nena, no vull que surtis amb aquest xiquet que li va arrancar el cap a la tieta Enriqueta. Ai, mareeee, que em fa uns xuclets divinos-de-la-muerte... Apassionant. El repte, l'esforç, l'obligatorietat de construir una nova societat entre ex morts i vius. Per sucar-hi plasma amb nata.

Per dir-ho amb la cua del meu gat a l'aire: sembla que la sèrie estigui feta per als catalans. Des de fa temps. In the flesh. Des de ja fa anys i panys. Aquesta setmana li ha tocat al PSC amb la votació al Parlament sobre la consulta. Alguns del PSC s'han trobat In the flesh, que vol dir en persona, cara a cara, i si volem l'antecedent bíblic: carnalment. S'ho han trobat als morros. I ara, no poden fer una altra cosa, que retornar a la societat, al país. S'han trobat In the flesh perquè abans de l'apocalipsi zombi també eren humans. Just en aquell moment. Aquell 22 de juny de 1976 al Palau Blaugrana. "Míting de la Llibertat": el tret de sortida que acabaria el 1978 amb el naixement del PSC. Doncs bé, allà es trobava l'olla a pressió del socialisme català: patates, bledes, cigrons, botifarra... Allà el manifest que es va cuinar parlava de "la lluita per l'alliberament de tots els treballadors de Catalunya, la lluita pel dret dels catalans a la nostra nacionalitat, per l'ús de les nostres institucions de govern i pel dret d'autodeterminació de tots els pobles". Remena l'olla. Les paraules de l'escriptor i crític d'art Alexandre Cirici, que després seria senador socialista, són de pura bola de vidre: "Exigim que el partit sigui obert, no dogmàtic, democràtic de soca-rel, autogestionari, sense altra autoritat que el lliure consentiment... cal que tothom hi prengui part, que els nostres fills, que els nostres néts no puguin demanar-nos mai responsabilitats, no puguin dir-nos: quan el món es transformava, quan Catalunya deixava de ser d'uns quants per ser de tots tu què feies? Cal que tots puguem respondre...."

In the flesh. El que hauríem de respondre és com és que el PSC, fruit de la fusió del Partit Socialista de Catalunya-Congrés (Reventós); Partit Socialista de Catalunya-Reagrupament (Pallach) i la Federació Catalana del PSOE hagi acabat governat per aquella minoria de 1976 (i encara més formiga als temps de la República): per Espanya. Com és que som un país on les minories ens acaben governant, imposant, atonyinant i dient-nos que nosaltres som els dolents de la pel·lícula? Com és que som un país on els que deixem entrar a casa ens acaben fotent fora de casa? Sí, la pregunta no només l'ha de respondre el PSC. L'hauria de respondre tota la societat catalana.

Perquè en ple 2014 sembla mentida. Sembla mentida que encara no comprenguem, no veiem, que no hi ha res a fer. Que mai s'ha pogut fer res. És increïble que aquest any que fa 75 anys de la fi de la Guerra Incivil, la Guerra dels tres anys, de la invasió de Catalunya, no recordem clarament les paraules d'en Joan Sales que el 15 de gener de 1939 representaven el que, realment, li passava a la majoria de Catalunya: "Hem presenciat escenes odioses i no se'n va de gaire que a la guerra que hem de sostenir contra l'enemic que avança no n'hi afegim una altra contra aquests facinerosos que oficialment són els nostres aliats i que demostren tenir-nos tant d'odi com ell: «Todos los catalanes son unos fascistas» van dient; després els altres diran que som «todos unos rojos» i continuaran l'obra de destrucció. La qüestió és destruir Catalunya; tots ens odien per un igual. Entre ells no tenim aliats; només hi tenim enemics. Aquests dies no veiem més que pobles i masies que cremen; fins als pallers calen foc sota pretext de no deixar res a l'enemic. Hi ha hagut dures escaramusses entre catalans i forasters ¿com podem mirar impassibles que sota un pretext tan miserable es passi a foc la nostra terra?"

Això, com pot ser que encara n'hi hagi que no ho vegin in the flesh, en persona? Com és que n'hi ha que volen continuar sent zombis? No hi ha res més: zombis i humans. I estem a l'era post zombi. Ep, els jubilats que miraven la sèrie, no és broma, poma, ja tenen a punt dues furgonetes per si s'ha d'anar al Setembre a Brussel·les. Sonarà, In the flesh, de Pink Floyd.

 
 

Comentaris