Moció de Censura

"Caldria bastir una Moció de censura al Gobierno de Mariano Rajoy. Per incompetent i per la necessitat d' obrir un nou camí en un marc de solució als problemes que la seua incapacitat ha generat"

El poble català s'ha pronunciat en unes eleccions inèdites. Estava en joc Catalunya com a subjecte polític o l'acceptació de la subordinació i el marc del 155. El conflicte plantejat a Catalunya és un fracàs de la política. O millor dit, la manca de política per a donar solució a demandes plantejades des de fa anys. El centralisme no tolera la diversitat d'un Estat complex per definició. L'ultra-nacionalisme excloent no ajuda. La igualtat no és sinònim d'uniformitat, sinó el contrari.

 

Vist els resultats, la temptació dels poders fàctics, constatada l'aplicació de l'article 155 de la Constitució és la recentralització de l'Estat. L'ús pervers de la Llei de Bases, el Fla i l'infrafinançament per a ofegar l'autogovern i les autonomies és ja una realitat. Els valencians també ho patim. L'anticatalanisme ha estat un mal negoci per als valencians i és catastròfic per a Espanya. Letal.

 

El problema no és la perifèria, sinó el centre. La captura de l'Estat per unes elits extractives i la tensió recentralitzacidara i uniformista. I la qüestió no és sols de finançament o d'equitat en les inversions de l'Estat, sinó com es reajusta el sistema polític del 1978, un reset, per bastir un nou pacte de convivència que siga el més inclusiu possible. Parlem d'un nou pacte a l'Estat.

 

I ara què ? "Si no fas política, la faran en contra teua", afirmava Joan Fuster. La solució passa, també, per fer política a l'Estat. Es una evidència que hi ha forces suficients per a canviar l'actual situació d'involució. Al Congrés dels Diputats hi ha una majoria alternativa al binomi Partido Popular-Ciudadanos. És evident que hi ha majoria entre socialistes i grups que defensem la plurinacionalitat al Congrés. Nosaltres ho intentàrem després de les eleccions generals de desembre 2015. Treballarem per fer efectiu un Gobierno de España diferent a l'actual: "A la valenciana", dèiem. No va ser possible. Ara, considere que hi ha més possibilitats. Amb aquella fórmula no hauríem d'haver patit els conflictes que s'han viscut. Ni repressió, ni declaracions unilaterals, ni aplicació del 155. Un altre escenari en definitiva.

 

 

No és descartable que s'intensifique la dinàmica recentralitzadora i d'anulació pels fets dels autogoverns dels pobles de l'Estat. Caldrà teixir aliances amples i diverses. Estem a temps. Hi ha majoria suficient al Congreso de los Diputados per encetar un nou camí. Un camí de convivència i millora territorial. D'enfortir la democràcia. De donar resposta als reptes de l'economia (amb pèssima gestió del PP) i la crisi de les pensions. Tot passaria per bastir una Moció de censura al Gobierno de Mariano Rajoy. Per incompetent i per la necessitat d' obrir un nou camí en un marc de solució als problemes que la seua incapacitat ha generat. Cal fer política. És el moment.

 

Comentaris