Com que sóc dels que pensa que els valencians formen part del meu país, començaré dient que els principatins (com els eivissencs) tenim tot el dret del món a opinar sobre el País Valencià, de la mateixa manera que els valencians (o els menorquins) tenen tot el dret del món a opinar sobre el Principat. La desconnexió mediàtica premeditada i rabiosa a la qual el PP ha sotmès la població valenciana és un fet consumat. Ja no serveix per a res criticar el PP i acusar-los de feixistes. Fer-ho és estèril perquè no ens tornarà els mitjans clausurats ni els repetidors precintats. Ens han volgut fer mal allà on més dolor poden causar, i ho han fet bé perquè se n’han sortit. Una nació necessita miralls mediàtics on observar-se i parlar amb si mateixa. Si no els té, un poble entra en una decadència inevitable que condueix, sí o sí, a la seva desaparició. Sense TV3, Catalunya Ràdio, El Punt Avui, l’ARA, RAC1, El Periódico, La Vanguardia (també, sí), Vilaweb, El Singular Digital, Nació Digital, el Regió 7 o el diari Segre, i tantes i tantes ràdios i televisions locals, la consciència nacional de Catalunya no seria on és.

És per això que cal que els valencians es posin les piles i deixin de confiar en la Generalitat valenciana (en mans del PP) i en la Generalitat de Catalunya, perquè no té, de moment, competències sobre la totalitat del territori nacional. Com en els anys durs d’aquest gran frau anomenat Transició, cal que sigui la gent qui impulsi mitjans de comunicació propis, allunyats del poder i de la subvenció, és a dir, independents i valencians. Al País Valencià hi ha prou massa crítica lectora i prou periodistes excel·lents per a crear un diari i una ràdio. Ho han fet els bascos en repetides ocasions. Ho estan fent a les Illes Balears, que són molts menys i estan igualment oprimits. És que els valencians no poden fer-ho? Estic convençut que poden fer-ho, i molt bé.

Alguns diran que si el PP perd la Generalitat valenciana els nous governants tornaran a obrir RTVV. És possible, fins i tot probable. Serà una bona notícia, sens dubte, però això no serà garantia de res perquè el PP pot tornar i el PSOE no és gaire millor. D’altres diran que es pot escoltar Catalunya Ràdio o mirar TV3 per internet. Que ho expliquin a la gent gran que amb prou feines sap fer anar un mòbil. Calen mitjans propis allunyats de la mà del poder polític. Aquesta ha de ser la idea força i el nucli motor. Els valencians han delegat, còmodament, el seu mapa comunicacional en valencià en els poders polítics, ja sigui el de València, el de Barcelona o el de Madrid. I ja veiem el resultat d’aquesta submissió paternal. Ja és hora que es construeixin els seus propis mitjans i comencin a caminar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa