'Mis días felices': La vellesa i les seves oportunitats

"Una intimista i càlida reflexió sobre la vellesa que, melancòlica però optimista, reivindica la llibertat en qualsevol etapa de la vida"

Abatuda per la mort de la seva millor amiga i sentint-se atrapada en un  rutinari matrimoni, una dentista recentment jubilada viu els seus dies  sense cap mena de rumb.
 
El temps ha avançat sense pietat i ara, sense l'activitat professional que la identificava i omplia les seves hores, sembla que res tingui sentit. Fins que, en un club d'activitats per a la tercera edat, inicia una aventura amb el seu jove professor d'informàtica. I redescobreix una passió que no recordava; i, amb ella, recupera les ganes de viure.
 
La fantàstica i veterana actriu Fanny Ardant (Callas forever-Franco Zeffirelli, 2002) és el gran pilar que sustenta el tercer llargmetratge de la cineasta francesa Marion Vernoux ("Rien à faire"). La que va ser la darrera parella del gran François Truffaut revela la seva exquisida economia interpretativa dotant d'infinits matisos l'entranyable personatge, amb les constants i subtils expressions que acompanyen la mirada, el somriure o els moments d'incertesa (impagables els tints gairebé adolescents de moltes de les seves reaccions davant l'apassionada aventura que està vivint).
 
La seva presència compensa constantment l'excessiva lleugeresa que acompanya la pel·lícula, i aconsegueix també que certes peces no resoltes del guió o dels personatges secundaris passin més desapercebudes. Perquè "Mis días felices" és, sobretot, Fanny Ardant. La resta, passa a segon terme. Acompanyada per efectius actors i per una història serena i elegantment narrada, ella és el centre d'aquesta tendra comèdia dramàtica;  una intimista i càlida reflexió sobre la vellesa i els seus potents condicionaments socials que, melancòlica però optimista, reivindica la llibertat en qualsevol etapa de la vida. Perquè mai no és massa tard. 
 
Mis días felices
Títol original: Les Beaux Jours
França, 2013. 
Direcció: Marion Vernoux. 
Guió: Marion Vernoux i Fanny Chesnail (en base a la novel·la de Chesnail "Une jeune fille aux cheveux blancs"). 
Intèrprets: Fanny Ardant, Laurent Lafitte, Patrick Chesnais.
Durada: 94 minuts

 
 

Comentaris