El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Millet, Arenys: que n’aprenguin!
  • CA

El desconcert que travessa la vida pública és oceànic. Els nostres prohoms semblen espantats, esglaiats, esfereïts. Per exemple: la gent de la política –tant si manen com si no, càrrecs i aparells de tots colors– canten tots a cor, com si no hagués passat res: ens cal la política ara més que mai.

Quina política? La mateixa que ens ha dut tots aquests trasbalsos?

Josep Manuel Jiménez, portaveu de la CUP a Arenys, deia l’altre dia a El Punt:

«T’adones que la realitat és que el poble és més patriota que els seus polítics, que no n’estan a l’altura. Em va sorprendre veure tants polítics [el diumenge a Arenys] que m’agradaria saber què fan per defensar el país. […]»

Trobo que té un punt.

Podeu substituir “polítics” per millets. Aquests no hi eren, a Arenys, però te’ls trobes per tot arreu amb la suficiència de qui es creu el penell moral, intel·lectual, social i econòmic del país. De qui té en exclusiva la representació de la societat civil.

Compareu també la confessió d’en Millet amb la confessió de Carles Móra a Vilaweb. Qui és més societat civil?

Podem recuperar el tremp? I tant! Tiro de veta dels clàssics contemporanis. Un, Alexis de Tocqueville. A “La Democràcia a Amèrica” assenyala que la força d’Amèrica consisteix en la tendència a unir-se en associacions voluntàries, mentre que la principal preocupació a llarg termini seria l’egoisme que duu a cada ciutadà a viure a part, “estrany al destí de la resta”. Li preocupava aquest individualisme, que combinat amb la societat de masses i el partidisme, ha produït l’omnipresent Estat burocràtic contra el qual avui ens rebel·lem.

Dos, Jürgen Habermas. A “Ai, Europa”, manifesta la seva inquietud que la política envaeixi l’esfera pública, l’encarregada de formar els interessos comuns i traslladar-los a l’àmbit del poder. I insisteix en la tasca de “domesticar” el poder polític amb els recursos, institucions i filtres de l’espai públic, entre els quals destaca la necessitat de promocionar una ciutadania participativa i influent.

Sóna bé tot això, oi?

Encara n’hi ha un tercer: Daniel Innerarity. A “El futuro y sus enmigos” fa una advertència habermasiana que ve molt al cas: “si és veritat que la política s’ha acabat, què significaria això per a nosaltres? Suposaria la fi d’aquest limitat control sobre el destí que aconseguim les societats humanes quan decidim entre tots els afers col·lectius, sense confiar-los al saber dels experts, a la fúria dels fanàtics o a la burocràcia administrativa”.

Tenim prohoms que puguin encarnar aquests principis? A l’alçada del repte d’Arenys i d’aquests nous Fets del Palau? Encara no. Els toca fer un salt, superar la por i el desconcert, recuperar-se. Deixar de mirar-se el melic. La gent, el poble, estem preparats de fa temps. El país hi és i a ells encara els esperem. I és genial que sigui la gent, el poble, el país, qui hagi deixat als nostres pròcers badant, superats, sense saber per on bufa el vent. Quina gran lliçó. Que n’aprenguin!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa