El moviment feminista ha fet un retrocés les dues darreres dècades. Ho precisaré: el feminisme està menys al carrer i més en les universitats i en la investigació; mai no s’havia publicat tanta teoria feminista d’alt nivell com ara. És a dir: s’ha fet menys emocional i més racional. Alhora, mai havíem tingut, arreu d’Europa, unes lleis més igualitàries.

Tinc la impressió, però, que les noies joves han malentès el missatge: han cregut que tot estava ja assolit i no han recollit la torxa. M’esparvera que professors i professores de primària em diguin que les nenes tenen actituds exclusivistes, que només volen joguines sexistes i que adoren el color rosa; i que els responsables de botigues de vestits de núvia diguin que mai com ara havien sentit a dir que el dia de la boda és “el més important en la vida d’una dona”, motiu pel qual, fins i tot gent modesta, s’hi gasten uns quartos desproporcionats.

Però les dades són terribles: a qui maten les parelles irades és a les dones, a qui acomiaden en primer lloc de les empreses en crisi és a les dones i la maternitat torna a ser aquella forma de santedat amb què ens han engalipat tota la vida (quan vaig tenir la meva primera filla, ultra l’alegria que sentia, em preguntava per què jo no era “santa”, car continuava tan pecadora com el dia abans…).

Tot això explica que se sentin veus, cada cop més potents, que, no havent entès res de la igualtat, reclamen la revisió de la tímida llei contra la violència de gènere. M’adono que no és una llei fàcil: hi ha la presumpció d’innocència, hi ha la necessitat de proves per haver-hi delicte. Però la llei ha de contemplar la realitat que és, no la que hauria de ser: una dona angoixada que diu a comissaria que si torna a casa la maten, sabem que és molt probable que sigui veritat, i l’endemà, quan està morta a ganivetades o cremada viva, ens en lamentem. Que hi ha homes víctimes? No em feu riure! No arriben ni al 0,1 per cent!

Creuen que la igualtat vol dir la uniformitat. Voleu, estimats homes, tenir dret a les places escolars perquè els nens tenen aquest dret? Voleu revisions ginecològiques? Vinga, home, siguem seriosos!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa