Madrid no pot aguantar gaire

"Poden mantenir una posició radical durant uns dies, potser setmanes, però de cap manera mesos. Amenaçarien excessivament l'estabilitat econòmica d'Europa i el seu deute costaria massa diners als contribuents del nord del continent"

Madrid ho aposta tot al no. No a parlar, no a pactar, no a reconèixer les institucions de Catalunya com a interlocutores. És una jugada perillosa, molt en la línia borbònica. Només té dues limitacions bàsiques; una és que l'opinió pública espanyola continuï prou desinformada com per assumir tota mena de riscos en defensa dels interessos exclusius de les seves elits. I el segon condicionant és el temps. Poden mantenir una posició radical durant uns dies, potser setmanes, però de cap manera mesos. Amenaçarien excessivament l'estabilitat econòmica d'Europa i el seu deute costaria massa diners als contribuents del nord del continent.

 

Arribats a aquest punt, l'última eina de defensa és la declaració d'independència. Una acció d'aquest tipus posaria definitivament sobre la taula un problema que caldria afrontar molt més enllà de la Unió Europea. Però també és cert que, per fer-ho, el Govern català ha d'estar raonablement segur que pot defensar els seus ciutadans de la reacció previsiblement violenta de l'Estat. La famosa DUI és una arma que no és gradual i que només es pot utilitzar una vegada. Prudència, doncs.

 

 

En definitiva, estem recorrent terreny desconegut, com va predir ja fa anys Artur Mas. Som a prop d'un final que requerirà unitat i màxima mobilització, aquesta és l'única certesa.

 

Comentaris