Madrid, dins la gàbia del no

"Respecte a Catalunya, l'únic consens possible entre els diversos actors del règim del 78 és el no a tot i qualsevol moviment cap al diàleg, per mínim que fos, dividiria profundament el camp constitucionalista"

Després de la resposta turca d'aquest diumenge -a partir de la qual han descobert els efectes de la globalització- Madrid necessita desesperadament una aparença de negociació. Com diu la Comissió Europea, en un espai democràtic la violència ha de quedar descartada com a instrument de la política i per això les elits de Madrid han de fer alguna oferta de diàleg més o menys creïble. Més encara quan el Govern català ha demanat públicament una mediació internacional.

 

Però és impensable que facin cap proposta. Respecte a Catalunya, l'únic consens possible entre els diversos actors del règim del 78 és el no a tot i qualsevol moviment cap al diàleg, per mínim que fos, dividiria profundament el camp constitucionalista. Només per posar un exemple; des del punt de vista del PSOE d'Andalusia és preferible arriscar amb una possible independència de Catalunya i no moure res abans que renunciar al seu superàvit. I les empreses de l'Ibex, al capdavall, també participen del dèficit fiscal de Catalunya.

 

 

Madrid no dialogarà perquè no pot, perquè les estructures del règim estan dissenyades, precisament, per no haver de fer-ho. Ells mateixos es van fabricar la gàbia política on viuen. Per això són tan agressius respecte a la idea d'un referèndum pactat, perquè mai no seran capaços de fer cap proposta per al futur d'una Catalunya espanyola.

 

Comentaris