Llengua, art i compromís

"L'orfebre i joier Joaquim Capdevila és l'autor del guardó del Premi Martí Gasull i Roig"

La sensibilitat artística dels creadors és un dels seus trets essencials, i la seva vinculació emocional amb les causes nobles no n'és una excepció. Pintors, escultors, ceramistes, cartellistes, il·lustradors i d'altres intuïtius plàstics han abanderat sempre el sentiment col·lectiu o han mostrat el seu desgrat contra decisions d'altri. Sovint noms destacats de l'art han refusat l'autoritarisme i s'han commogut pels valors de la justícia i de la llibertat.

Els exemples són nombrosos i les situacions, com els contextos, de gran diversitat. Des del cartellisme històric de Carles Fontserè durant l'etapa republicana, al cru retrat dels bombardeigs de Gernika per part de Picasso al Pavelló republicà de 1937. Des de la crema de quadres de Palau Ferré als anys setanta i vuitanta en favor de la llibertat artística, a la simbologia de l'escultura del valencià Andreu Alfaro.

Aquesta mateixa sensibilitat és la que han mostrat envers les iniciatives de l'ONG del català artistes com Joan Brossa, Perejaume, Josep Guinovart, Antoni Tàpies i Jordi Alcaraz, que han cedit obra a la Plataforma per la Llengua per contribuir a fer del català la llengua comuna i de cohesió social.

El proper 12 de febrer, a l'acte de lliurament del Premi Martí Gasull que se celebrarà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona que dirigeix Vicenç Villatoro, serem presents davant d'un altre vincle de llengua, art i compromís. I és que el prestigiós orfebre i joier Joaquim Capdevila és l'autor del guardó que les votacions populars oferiran a un dels tres finalistes d'aquesta edició, Albert Jané, Escola Valenciana o cerveses Moritz.

 
 

Comentaris