El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Royal Navy, el ridícul de Madrid
  • CA

El nacionalisme espanyol té una font de ridícul permanent a Gibraltar. Fa tres-cents anys, Espanya va cedir el penyal al Regne Unit a canvi de què els britànics abandonessin els catalans a la seva sort i ara, en ple segle XXI, a Madrid es troben en una situació semblant, amb la diferència que ara corren el risc de perdre Catalunya sense haver pogut recuperar Gibraltar. 

 

El fet és que l’obsessió per Gibraltar ha fet cometre un greu error a la diplomàcia espanyola, que ha saccejat imprudentment les brases de l’imperialisme britànic amb una maniobra poc dissimulada que intenta aprofitar el Brexit per condicionar la sobirania del penyal. N’hi ha hagut prou amb això per ocupar les portades de la premsa popular anglesa, que denuncia l’agressivitat espanyola: “The spanish are coming!” titulava The Sun amb la fotografia d’un vaixell de la Royal Navy foragitant una patrullera espanyola de les aigües de Gibraltar.

 

L’estiu de 2013 el govern de Londres ja va aturar una crisi provocada per Espanya enviant un portaavions i dues fragates de la Royal Navy a Gibraltar. Una humiliació que va obligar Mariano Rajoy a mirar cap a una altra banda. Ara la premsa britànica ja introdueix el factor català com a esquer popular per respondre a l’altivesa dels espanyols. En qualsevol cas, mal negoci per a Madrid.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa