La resposta està en la gent

"Espanya farà el que sigui per evitar la independència de Catalunya. Hi tenen massa coses en joc"

Convé no dir-ho constantment. No és una bona eina propagandística a l'hora de guanyar adeptes per la causa. Ara bé, és molt important que tots ho tinguem ben clar: això és una guerra. El conflicte entre Catalunya i Espanya és, en aquests moments, una batalla que traspassa tots els paràmetres polítics que fins ara hem conegut. Això va més enllà. Molt més enllà. És un conflicte d'interessos de grans magnituds entre dues comunitats. Aquesta, però, no serà una guerra convencional. No veurem tancs pel carrer ni soldats assaltant el Palau de la Generalitat. El fet de no veure'ls, però, no indica pas que no estiguem en guerra. Els mecanismes han canviat. Ara s'intervenen trucades, es linxen mediàticament a grans figures o s'intenten ensorrar empreses i grans corporacions. I això només ha començat.

Espanya farà el que sigui per evitar la independència de Catalunya. Hi tenen massa coses en joc. S'hi juguen la pervivència de l'estat. D'un gran estat. Un estat amb poder econòmic, polític, internacional i armamentístic. Unes forces de les quals nosaltres no disposem i sembla que sovint subestimem. La guerra tot just ha començat. Si el president Mas continua liderant aquests procés tot indica que la situació s'anirà agreujant. L'odi que es fomenta des dels engranatges de l'estat espanyol anirà en augment i, per tant, és molt possible que s'arribin a situacions de violència que, fins ara, mai hauríem pogut imaginar.

L'estat espanyol, si som realistes, té totes les cartes per guanyar. Nosaltres només en tenim una que pot fer decantar la balança en un moment determinat: la gent i la seva voluntat de canvi. Només tenim aquesta carta, la de l'optimisme de la voluntat que predica Gramsci. Fins ara sempre que ens hem mobilitzat ha estat en contextos festius on ningú tenia la sensació de poder-hi perdre res. Tot indica, però, que si el procés continua endavant, la situació serà diferent. Aquesta no serà ni alegre ni festiva. Serà llavors quan la nostra carta agafarà una vertadera rellevància.

En aquesta guerra les forces són desiguals. Per tant, si volem guanyar hem d'actuar amb intel•ligència, tranquil•litat i rigor. Hem de fer les coses bé. I entendre que per guanyar la batalla no podem enviar el poble constantment a batalles absurdes ni prometre un viatge tranquil.

 
 

Comentaris