La República cessarà el règim

"Catalunya es juga la supervivència. Sí, afronta un pols desigual amb un Estat que no vol diàleg sinó cops de porra i cops de decret. Però el règim del 78 també se la juga"

Un revolució és un canvi dràstic i en profunditat de l'ordre polític, social i/o econòmic d'un país. La diferencia amb una revolta és que el canvi de legitimitat no es produeix de forma violenta, sinó per vies pacífiques i democràtiques. Catalunya, després de tres segles de lluita per recuperar les llibertats perdudes el 1714, ha fet una revolució per substituir la legitimitat monàrquica, que entronca amb el franquisme, per una legitimitat popular i republicana construïda al carrer i a les urnes. Certament, no serà fàcil aplicar aquesta legitimitat i la nova República que ha de prendre forma amb un procés constituent fet des del carrer i no només des dels despatxos polítics, tenint en compte que s'haurà de fer en el context de repressió política, judicial i policial en què ha nascut. Però la revolució és irreversible i les elits madrilenyes ho saben. Però això la radicalitat de les mesures que pretén aplicar Espanya per atemorir i esclafar la nova República. Tot, en menys de dos mesos, fins el 21 de desembre, perquè Madrid no es veu capaç d'assaltar un país i unes administracions de forma més perllongada.

 

Catalunya es juga la supervivència. Sí, afronta un pols desigual amb un Estat que no vol diàleg sinó cops de porra i cops de decret. Però el règim del 78 també se la juga. La revolució catalana posa al descobert les vergonyes d'un pacte polític que havia de significar una ruptura amb el franquisme però que va acabar essent una reforma moderada al preu de gairebé 600 morts i de renunciar a construir una democràcia sòlida pensada per respondre a les necessitats dels ciutadans i no només d'unes elits extractives.

 

 

Aquesta por a la derrota l'ha escrit un dels personatges que millor descriuen la putrefacció d'un sistema polític corrupte que també ha pogut corrompre amb diners un indicador bàsic de salut democràtica de qualsevol societat, els mitjans de comunicació. El propietari del Grupo Prisa i fundador d'El País, Juan Luís Cebrián, confessava aquesta por en un article al seu diari: "No es pot permetre l'amenaça evident que, com a conseqüència del procés iniciat, s'afecti la supervivència del que s'ha anomenat el règim del 78". Per aquesta raó Cebrián assegura que l'amenaça de la República és "més seriosa encara que l'intent colpista de 1981, o el terrorisme d'ETA, perquè l'atac prové d'una insurrecció civil, alimentada, programada i atiada des de les pròpies institucions catalanes". Resumint, que la democràcia i la societat civil són la gran amenaça del règim corrupte i monàrquic que regenta Espanya sense legitimitat.

 

Abans o després, amb més o menys patiment dels demòcrates que mantindran la resistència pacífica i la solidaritat de país, la República cessarà el règim. Primer a Catalunya, i tant de bo que també a Espanya. És l'única possibilitat de supervivència a mig termini que té l'Estat veí. 

 

Comentaris