La pregunta

"Catalunya és una qüestió d’estat i qui es mogui no pot sortir a la foto del poder"

Llegim a la portada d’avui de La Vanguardia que, en la recent reunió per negociar la investidura de Sánchez, el PSOE ha exigit a Podemos un compromís de lleialtat per escrit en relació a Catalunya. Les fonts socialistes citades pel diari afirmen que la situació que provocarà la sentència del TC (hem de concloure que ja saben quina serà?) requerirà un tancament de files al voltant de la “política d’Estat a Catalunya” (sic). Sánchez demana ara a Iglesias el mateix que en el seu dia Rajoy va obtenir de Sánchez. Catalunya és una qüestió d’estat i qui es mogui no pot sortir a la foto del poder.

L’exigència del compromís escrit arriba en paral·lel al document programàtic presentat pel PSOE que caracteritza de forma displicent el conflicte Catalunya-Espanya en relació a la sobirania com una “crisis de convivencia en Cataluña” i es refereix a un nou finançament autonòmic com a solució. Una descripció i una solució que ofenen la intel·ligència i que estan a anys llum d’allò que el mateix govern Sánchez va signar en la declaració de Pedralbes del passat 20 de desembre, un document on es reconeixia el conflicte, es formalitzava la bilateralitat entre governs, es parlava de “solucions polítiques” i s’evitava mencionar la Constitució espanyola com a marc d’aquestes solucions. Què ha passat dins del PSOE en els vuit mesos transcorreguts des de Pedralbes per provocar aquest gir radical cap a la bunkerització de les seves posicions? De moment, el periodisme no ha estat capaç de respondre aquesta pregunta més enllà de formular hipòtesis.

 

L’enroc del PSOE fa albirar temps encara més durs que els passats fins ara. La sentència tornarà a posar la pilota a la teulada de l’independentisme, del qual no se sap què està disposat a fer i fins on està disposat a arribar com a resposta. Les agendes polítiques dels principals actors sobiranistes continuen essent divergents, i això fa molt difícil una resposta político-institucional unitària, més enllà de la gesticulació. La pregunta és si la indignació i el dolor acumulats en la base social del moviment com a conseqüència de la repressió es pot transformar en una explosió d’ira descontrolada que desbordi les previsions dels partits i obri escenaris imprevistos. És a dir, la sentència com a guspira d’un gran incendi. O bé si, pel contrari, les condemnes de presó acabaran d’aixafar, disgregar i paralitzar, de pura por, el conjunt del moviment. Al cap i a la fi, aquest és sempre l’objectiu de la repressió. Aquí i a la Xina Popular.

 

Comentaris (6)
[email protected] Fa 4 mesos
SE BUSCA un personatge èmul de Martinez Anido per a exercir com a Governador Civil de Barcelona o virrey a Catalunya, arma al braç. Interessats contactar la Moncloa o Gènova, tant se val. Mani qui mani al final, el seu lloc de treball quedarà assegurat. Ja estem preparant una llei com la de Vagos i Maleantes i una altre com la de Fugues, mentre preparem una generació de jutges severíssims que, obviament, no parlaran català.
Narcís ( és clar ha d'haver-hi bilateralitat : munt de població catalana + locomotora econòmica + altra nació o història, cultura, llengua i modus de fer ) Fa 4 mesos
Què ha passat? 1. Vegis els ' baronets ' que l'envolten o García ( excuses, García- Page) .. Fernández Vara .. Susana Díaz .. Javier Lambán .. . . . .ensems amb els de les del PP amb llur munt de funcionaris i superàvit fiscal a perpetuïtat ! 2. Afegim-hi ' poders i cúpules funcionarials fàctiques ' més por plebs catalanòfoba ( potser ell inclòs ) no el voti!
Víctor, emprenyat Fa 4 mesos
L,aucell oriol seguirà engaviat durant anys, si bé amb el pensament envolat vers el cel blau. Ai Senyor, ja ningù no l estima. Jo, tampoc, puix que el veig amb seua ànima egoïsta, pocapena i també molt mal aconsellat.
Psoe vol que Podemos no digui ni pip a la represió que vindrà si Catalunya no es porta com ells volen. D’altra banda dir que voste estar sirores pel “gir” del psoe Fa 4 mesos
Es pendrens per rucs. El seu partit l’investirà encara que tornin a atonyinnar catalans. Com diu Aragones que ens ho mereixem. Que disfruti de Formentera.
goosse Fa 4 mesos
Responent a Eduard Voltas....els dirigents dels partits tindríen que dir, (perque ells o saben), es si l´Estat espanyol estaría disposat a utilitzar les armes de foc per a reprimir a la població i si aixó esdevé el principal motiu per el que no volen seguir empentant. Responent a "Fart d´hipocrites"....Can Podemos, Can PSC, Can PSC, Can PPC, Can Ciutadans, Can JxCat, Can CUP, Can PDCat....tots han treit al Pople de Catalunya, segurament per variats interesos, pero els de ERC, JxCat, Cup,
Fart d'hipocrites Fa 4 mesos
La pregunta no és aquesta. El que faci ca'n Podemos ja ho decidiran ells. La pregunta, de debo, és si a a ca'n Junqueras estan disposats a traïr el poble de Catalunya ...una altra vegada.