El Parlament ha decidit obrir finalment la ponència que ha d’elaborar la nova llei electoral. El conseller Ausàs s’ha deixat portar per l’eufòria més que per l’optimisme i ha dit que les pròximes eleccions ja podrem anar a votar amb les noves regles del joc. Però fins i tot més important que això és que, a partir d’ara, tots els partits hauran de mullar-se i no podran amagar el cap sota l’ala.

Amb les lleis electorals passa com amb les alineacions del futbol, tothom té la seva. Hi ha dues maneres de pensar una nova llei: pots agafar els teus resultats i mires de calcular quin és el sistema que més t’afavoreix, o pots pensar quina legislació afavoreix més el país i els ciutadans i a partir d’aquí crees les condicions per fer-la possible. Però no tothom veu el país ni la democràcia de la mateixa manera.

No és veritat que hi hagi sistemes electorals millors o pitjors en si mateixos i més o menys democràtics, però tampoc és cert que siguin neutres. Si volem un país més equilibrat el sistema ha de representar suficientment el territori i si volem una democràcia més compromesa cal evitar que es mantingui el poder de les organitzacions.

Crec que la millor garantia per això és un sistema amb tantes circumscripcions com diputats, i que cada un sigui escollit per majoria i que hagi de donar comptes als seus electors. Però al Parlament no hi ha ningú que ho vegi de la mateixa manera. Què hi farem!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa