'La ladrona de libros': el superficial esbós d'una història potent

"Planeja amb pressa i un excés de superficialitat per una prometedora trama que convida a obrir el llibre per descobrir, pàgina a pàgina, els seus tresors ocults"

"La única veritat que conec és que sóc perseguida pels humans". Sorprenentment, la que així s'expressa és la Mort, singular narradora d'una història on els seus personatges fàcilment podrien preferir renunciar a la vida per tal de fugir de l'horror: 1938, Alemanya nazi. A un poblet proper a Munich, atrapat per la repressió i el temor, arriba una nena òrfena de nou anys per començar una nova vida amb els seus pares d'acollida. Mentre muntanyes de llibres són cremats, ella descobreix en la lectura clandestina el poder de les paraules i de la imaginació, capaces de transportar-la molt lluny de la crua realitat.

Tot es complica amb l'arribada a casa d'un amic jueu de la seva nova família, al que hauran d'amagar al soterrani i alimentar amb escassos recursos. "Si els teus ulls poguessin parlar, què dirien?", li pregunta el noi per poder imaginar la realitat exterior. I, efectivament, els ulls d'ella parlen, i molt. La complexitat d'emocions que conviu en la mirada de la jove protagonista -Sophie Nielsen (Monsieur Lazhar)- és, junt amb les fantàstiques interpretacions de Geoffrey Rush (El discurso del rey) i Emily Watson (Rompiendo las olas), el gran pilar que sustenta aquesta correcta però convencional adaptació del best-seller de l'escriptor australià Markus Zusak. Dirigida pel britànic Brian Percival (conegut sobretot per haver dirigit set episodis de la sèrie televisiva Downton Abbey), planeja amb pressa i un excés de superficialitat per una prometedora trama que convida a obrir el llibre per descobrir, pàgina a pàgina, els seus tresors ocults.

La ladrona de libros

Títol original: The book thief
USA-Alemanya, 2013
Direcció: Brian Percival
Guió: Michael Petroni (basat en la novel·la de Markus Zusak)
Intèrprets: Sophie Nélisse, Geoffrey Rush, Emily Watson, Ben Schnetzer, Nico Liersch
Durada: 131 minuts 

 
 

Comentaris