La independència del comissari

"Els milers de regidors i càrrecs públics que han votat la candidatura única i oficial al congrés d'ERC són l'espina dorsal del partit i volen ser-ho de l'Estat"

Fa un parell de mesos vaig publicar dos articles a elMón.cat titulats "El PRI català" i "La gran estafa" que resumien la meva interpretació de la deriva o recorregut ideològic d'ERC els darrers temps. Bàsicament consta de dues afirmacions: una, l'ambició d'ERC és esdevenir una mena de PRI mexicà, un partit "institucional"; dos, ERC va guanyar les darreres eleccions fent trampa amb la independència.

Durant els seus bons temps, el PRI era l'Estat. Un cos de militants/funcionaris del partit imbricat en l'estructura administrativa del país com un cos de funcionaris/militants de l'Estat. Els milers de regidors i càrrecs públics que han votat la candidatura única i oficial al congrés d'ERC són l'espina dorsal del partit i volen ser-ho de l'Estat. Per això diuen que són "més que un partit".

Ho confirmen en la seva literatura doctrinal: volen hegemonitzar l'esquerra i, per suposat, la República. ERC es veu com la llevadora de la República, que serà, per això, una república de partit definida magnànimament "de tothom per a tothom" però deixant fora l'independentisme "burgès" per dretanós i convergent. O sigui, "tothom" no és "tothom", cosa escassament rellevant atès que la independencia tampoc era la independència.

Pel que fa a l'estafa de l'elecció, ERC va demanar el vot independentista quan la independència no era, ni de lluny, la seva prioritat. Va enganyar per traficar amb els vots. L'intenció era fer-los valer per aliar-se amb sectors "sobiranistes", no independentistes. En diuen "eixamplar" la base per tenir més espai per seure, una cosa que saben fer molt bé. La decepció amb l'engany va créixer fins a l'irritació escoltant l'hocus pocus de perdonavides dels dirigents tractant d'amagar el frau.

Aquests jocs malabars amb els principis ("mai pactarem amb carcellers"), com tot allò que era sòlid, s'esvaeix en l'aire, igual que al Faust. Es pot dur a terme una cosa que no se sap com es fa? Aleshores oblidem el que vam jurar no oblidar ni perdonar i cultivem el nostre hortet. Les cadires, en altres paraules. Les cadires del cos de funcionaris/militants. En tot cas, no cregueu, gents sornegueres i malpensades, que hem abandonat el somni de l'independència. Mai. La independència é s el "somni etern". Mentrestant anem per feina a resoldre els "problemes que realment preocupen a la gent" en el marc de la Constitució que "ens hem donat entre tots".

Els neoautonomistes estan desesperats perquè hi hagi un govern a Madrid. Preferiblement del PSOE i UP per allò de l'"esquerra". Li donarien llurs vots de franc. Qualsevol cosa per tal d'evitar noves eleccions a Espanya perque temen els resultats a Catalunya. Paradoxalment reclamen eleccions a Catalunya en el marc autonòmic, bien entendu. Els indigna que el MHP Torra no convoqui eleccions quan els ve de gust i l'acusen, com bons fariseus, de negar el dret de vot al poble. És ridícul: ERC pot provocar eleccions quan vulgui trencant el Govern. No ho fa, però, per por a la imatge de "trencadora perpetua".

Com que s'ensumen eleccions, ERC recupera l'independentisme per boca de Pere Aragonés, que invoca solemne el fi últim de la independència. Torna el somni. Torna l'engany.

Per donar aparença de veritat a la nova mentida es posa en marxa l'aparell de propaganda a través dels mitjans públics de comunicació, ràdio i TV, sota control evident d'ERC, amagada rere uns càrrecs de palla. TV3, en concret, en mans del comissari polític Sergi Sol, assessor del vicepresident del Govern, amb cadira fixa al plató per recitar periòdicament la seva sana doctrina, sense altre mérit que la militància a ERC i l'amistat amb Junqueras.

 

Pur PRI: una televisió al servei d'un dels partits del Govern (ni tan sols del Govern sencer) i a càrrec d'un assessor en "polítiques estratègiques". Hi ha alguna cosa més estratègica que la propaganda? El comissari celebra joiós la feliç unió entre el partit, el Govern i TV3 amb una insòlita peça periodística on demana servilment disculpes al seu cap, Rufián, per un reportatge crític amb la seva excelsa persona.

El mateix comissari deixa clar al text qui mana a la casa i exposa amb irònica paciència el criteri transparent i demòcratic per determinar els qui poden o no anar al plató: el seu, és a dir, el del Govern a què assessora, el del partit on milita.

La palla de dalt només serveix per fer fum.

 

Comentaris (24)
Ho tenim clar Fa 4 mesos
Si ERC és com el PRI mexicà i JxCat un partit evidentment de tipus peronista (cosa de la qual s'oblida Cotarelo), què li espera a aquesta república que no existeix?.
Cavall Fort Fa 4 mesos
Gràcies eternes Ramón, per la teva honestedat. Salut i República!
ERC va a por sillas, oh sorpresa Fa 4 mesos
Y Mas empezó con el Procés porque veia peligrar las sillas convergentes. Y la CUP cada vez les cogerá más afición a sus sillitas. Como ocurre en todos los partidos. Que a estás alturas aún haya que explicar estas cosas a un supuesto"politólogo" és como explicar a un ginecólogo que los niños no vienen de París. Provoca cierto sonrojo por cuenta ajena.
Sisco Fa 4 mesos
Si Senyor, tota la raó, la decepció amb ERC ha sigut tant gran que mai mes ens tornareu a enredar, si mes no a mi.
alex Fa 4 mesos
No entenc la critica destructiva cap a ERC, i menys encara personalitzar-la a no ser que el que hi hagi darrere es un pur acte de revenja (que se'm escapa i no tinc cap interès de saber). Qui mana a TV3 ha sigut i segueix sent la força convergent, i que hi hagi un colaborador proper a ERC no vol dir que faci i desfaci el que ell vol. N'hi ha de tots els partits..inclús Cup i PP que son al grup mixt. Si veieu el curriculum del Sanchis, veureu que poc lliga amb ERC. I pel que fa al atac ideolò
Rosa Fa 4 mesos
Ja, es clar...
A Mar 350 Fa 4 mesos
A totes? Però si més clar no ho poden deixar! Ara que repetiran les eleccions espanyoles han fet tot el possible per evitar-les, quan hauríem d'aprofitar la inestabilitat per fer la nostra. A canvi, volen provocar com sigui eleccions a CAT on SI que hi ha una majoria parlamentària que SI, té, en teoria un mandat clar de la població. Per què no aprofitem aquesta majoria? Perquè no tenen CAP intenció d'anar cap a la independència, només volen tenir el govern total de la Generalitat,fen
Lo de TV3 no s'aguanta per enlloc Fa 4 mesos
Com és que els "periodistes" de la casa acepten, amb submissió fanàtica, els dictats del comissari Sol i dels seus homes de palla al servei del que es vol partit únic del procés? On queda la independència d'aquets dits periodistes, la seva professionalitat? On són aquells que demanaven la desgovernalització dels mitjans públics? Bonica democràcia ens està quedant...
rkl Fa 4 mesos
més clar impossible. erc només vol eixamplar la base per tenir més càrrercs a càrrec de l'herari públic i vendre la burra/la moto de sempre. jo sóc d'esquerres però al meu país republicà hi vull gent de tots colors i pensaments, esquerres i de dretes.
Jmuc Fa 4 mesos
Jo si fos unionista,valoraria la posibilitat de votar ERC a les properes eleccions.
Groc Fa 4 mesos
Catarelo ,ara es el predicador de Puigdemont
hola groc Fa 4 mesos
Suposo que el color ve de que ets membre de esquerra i forejes pel teu sou :que le den al pais, que hay de lo mio?!
federalista Fa 5 mesos
res de nou el xarnego resentit, el mes indepe dels indepes si no fos perque el seu pare es de conca, olivares de jucar, concretament com la meua avia s'aniria al front nacional de catalunya de la orriols es inclus mes fanatic, pero em temo que pels seus origens cuencanus o conquenses, no podra anar al front, no te catalanitat acreditada, quina pena rebutjat pels que som com ell, per extranger manxec i inferior volent ell llepar-lis el cul i ser mes que catala que els del front quin drama jajaj
com es cremen els d'ER! Fa 4 mesos
A vosaltres el que us agraden son els moros menas i les moers ben tapadetes amb mocador. I de xarnego només accepteu un, l'oficial, el venut de les 155 monedes de plata. El mentider ddel 18 mesos.
ERC contraataca Ramoncín Fa 5 mesos
Me parece que San Julandrón de Ramis no te sienta bien chavalote. https://www.elnacional.cat/ca/cultura/corrupcio-revolta-etica-exposicio-palau-robert_421178_102.html. Sólo hay que ver quien inaugura la exposición y quienes son los principales corruptos catalanes. Torpedeando al enemigo.
Anselm Llorenç Fa 5 mesos
Senyor Cotarelo, vostè és un politòleg o un hooligan d'en Putxi?
LSO Fa 5 mesos
Totalmente de acuerdo Ramón, son el PRI Mexicano, y ellos no son el EZLN, ni el Mossen, es el subcomandante Marcos, la pregunta es ¿aún quedan indepes que se los crean?
Ja ni miro TV3 Fa 5 mesos
De fa un temps, fins i tot el Polònia tracta amb molt més cura a ERC que a qualsevol altre partit. De fet,fins i tot Rivera i Arrimadas surten més afavorits que Puigdemont o Torra. Quina decepció ERC!! Mai més tindran el vot de la meva família. La gent que els vota, si de veritat volen la independència per fer un país d'esquerres exclusivament, que vagin esperant uns quants segles més..
Angelblau Fa 5 mesos
Totalment d'acord, mes clar i català impossible.
Carme Fa 5 mesos
Quantes veritas en un artícle excel-lent, TV3 i Cat Radio, son infumables, fa molt temps que a no miro i escolto, i pensar que sempre havia estat orgullosa, i aix´o que la manaven gent de "dretes", si o analitzem la manipulació a la que estem sotmesos actualment, no havia passat abans. Els nostres mitjans s'han convertit en Grup Godo 2.0, cada dia hi ha mes gent que treballa als dos mitjans. ER=MANIPULADORS.
Grabiè Fa 5 mesos
Ai ce í diņano a conosé la partea abearta a linepenesia unilaterà i ce la cien poné n marxa direța. Canasala tamie è na uena hexura e meté presió a la partea pontara. Yo ya me canacca na coanta.
Una Fa 5 mesos
També trobo trist que el seu alter ego, Palinuro, s'entusiasmés tant amb aquests polítics que ara defenestra i els posés com a exemple de virtuts que durien la república d'un dia per l'altre. Talment com els panegírics a en Gonzlz al seu moment. I després es fa dir Dr. en "CC. Polítiques" Eren els mateixos! només calia fixar-se en la seva malaptesa no en les paraules, que s'enduu el vent.
Rosa Fa 4 mesos
Els polítics que ara defenestra els defenestra perquè han ensenyat ara de quin peu calcen i certament no calcen el peu de la independència sinó el de l’autonomisme i el peix al cove al més pur estil Pujol.
MSR Fa 5 mesos
La revolució independentista a arrassat el sistema de partits post-franquista. Jo era content que un , ERC, hagués aguantat com el ho feia el Poblet Gal d'Asterix. Malahuradament els darrers anys s'ha vist que en realitat eren fent de Tullius Detritus (La zitzania). Be, la independència continuarà endavant i si s'ha d'endur ERC, el que em sabrà greu, també ho farà`.
image/svg+xml