El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘La gran estafa americana’: Aparences amb un alt poder de seducció
  • CA

La gran estafa americana desplega un ric arsenal de colors i de textures brillants, un seductor disseny de vestuari i una escenografia que, acompanyada per una potent banda sonora, ens trasllada amb ritme als ambients més canalles del New Jersey dels setanta. Perquè si alguna cosa comparteixen els personatges que passegen davant la càmera de David O. Russell (The fighter) és aquest component canalla d’aquells que han perdut els escrúpols (si és que alguna vegada els havien tingut) amb les seves activitats delictives. I em refereixo aquí a aquells que es dediquen a la delinqüència com a principal activitat professional però també a aquells que la utilitzen per engreixar els seus comptes: a La gran estafa americana la cobdícia habita, com no, en uns quants polítics corruptes.

El centre de la història ve marcat per dos estafadors professionals: ell, un Christian Bale que destaca sobretot per la seva nova i impressionant transformació física; ella (la seva amant), una Amy Adams desplegant tots els seus talents. Tot els funciona de meravella fins que es veuen obligats a col·laborar amb un tempestuós agent del FBI (a la seva pell, un Bradley Cooper impecable amb l’histrionisme del seu paper). L’operació, basada en un cas real, té com a objectiu destapar uns quants polítics corruptes.

Fins aquí, un món d’aparences i enganys perfectament orquestrat, narrativament polit, àgil i amb bastant poder de seducció pels ulls de l’espectador. El problema és que poca cosa trobem darrere aquestes aparences. Les complexitats que amaguen són gairebé invisibles, quedant com un ressò llunyà de la imatge. El que sí queda clar és que hi ha molt de Martin Scorsese en tota la pel·lícula, com si es tractés d’un exercici narratiu sobre l’estil cinematogràfic del que, casualment, fa poc estrenava una obra amb un rerefons similar: El lobo de Wall Street. Poca petjada autoral hi trobem del novaiorquès David O. Russell a La gran estafa americana. Però, curiosament, la seva pel·lícula guanya en nominacions als Oscars a la darrera de Scorsese. La vida i el surrealisme, novament, es donen la mà.

La gran estafa americana

Títol original: American Hustle
EUA, 2013
Direcció: David O. Russell
Guió: David O. Russell i Eric Singer
Intèrprets: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jeremy Renner, Michael Peña, Jack Huston
Durada: 138 minuts 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa