La gent no en té ni idea

"No entenc com les mentides i el cinisme de la majoria de polítics encara poden colar"

Els meus dos o tres amics que saben de política, quan en parlem, em diuen que no en tinc ni idea. Jo me'ls crec, vés que he de fer, perquè són més grans que jo, més llegits, més entesos i perquè parlen sovint amb polítics o perquè han fet política i en coneixen el funcionament. Allò que marca la diferència entre nosaltres no és tant el fet que sàpiguen molt millor que jo com són els polítics sinó que saben com és i com pensa la gent. Ells saben que la majoria és políticament ignorant. No dic ignorant, dic políticament ignorant. Però no ignorant com ho puc ser jo ni com ho pots ser tu que no et conec però que sé que com a mínim véns a llegir un diari com aquest, sinó molt més ignorant. Per tant, no és que no siguin prou intel·ligents com per no entendre les coses més bàsiques de la política del país sinó que no tenen prou interès com per mirar d'entendre-les. Això, els meus dos o tres amics que en saben ho tenen claríssim. L'altre dia, un d'ells em deia: "La gent no veu tres en un burro. És igual que l'enganyin, l'únic que capta és si un polític té la situació controlada o no. La gent vol sentir-se segura". En canvi jo -santa innocència!-, quan sento parlar la gent, encara em faig creus de les coses que diuen. I no entenc com les mentides i el cinisme de la majoria de polítics encara poden colar.

L'altre dia conversava sobre mitjans de comunicació amb un grup de persones de sensibilitat catalanista i un em va dir que l'Avui és convergent -ai mare!-, un altre va dir que havia notat que el diari havia fet un gir espanyolista -"mira", vaig pensar- però llavors va afegir que, com que ara una part del diari és del Godó, està controlat pel PP -noooo!- i que davant d'aquest panorama, quasi és millor llegir El Periódico en català -aaaaaaah! Allò que deia abans: ni idea. Com que aquest diari va tenir el "gest" de treure una versió catalana, per a molts, automàticament, ja ha canviat de tarannà, i no importa que segueixi sent el dietari de José Zaragoza ni que la traducció sigui un insult a la llengua catalana. Quin mal farà al país La Vanguardia si finalment té la mateixa bona pensada. La seva voluntat castellanitzadora serà molt més eficaç en català. És una bona notícia que fer-se el catalanista vengui, però és una molt mala notícia que la gent sigui tan fàcil d'enganyar. Quan vaig dir als meus interlocutors que l'Avui cada cop està més manipulat pel PSC, van dir a l'uníson: "alçaaaaaa!!!".

La intel·lectualitat sovint denuncia el baix nivell dels nostres polítics. Els titllen de tacticistes, demagogs, cínics i destructius. Jo, en general, hi estic d'acord, però els polítics en saben molt, de política, i potser l'únic que intenten fer és adaptar les seves estratègies al nivell de comprensió de la majoria de la gent. Igual que fem els adults quan posem veu d'idiota per parlar-li a un nen.

 
 

Comentaris