El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La cançoneta masclista de 13 Reasons Why
  • CA

13 Reasons Why, la sèrie de Netflix del moment, va d’una adolescent que s’acaba de suïcidar i que ha deixat unes cintes de casset explicant els seus motius a tretze persones implicades en la seva tràgica decisió. És bona per diversos motius. La història està molt ben narrada, barrejant el passat i el present amb creativitat i introduint escenes imaginades sobre allò que hauria pogut ser i no ha estat. La noia i el noi que interpreten els dos protagonistes estan espatarrants. El personatge maculí, a més, aprèn lliçons que tenen gran valor, com ara que no només compta el que som sinó també el que fem i que quan les teves pors decideixen per tu sempre acabes pagant un preu més alt del que hauries pagat per actuar amb valentia. 

 

El defecte de la sèrie és el seu missatge vertebral, la moralina que fa ressonar. Volent denunciar el masclisme de la nostra societat a través del bullying sexual patit per la protagonista, el que la sèrie acaba dient és que les dones són fràgils i que cal protegir-les. El propi creador, Brian Yorkey, es deixa en evidència quan diu que 13 Reasons Why va sobre “la manera en què eduquem els nostres nens per convertir-los en homes i la manera com tractem les nenes i les dones en la nostra cultura”. És a dir, que és només als nens a qui cal educar millor per poder superar les actituds masclistes. Les dones no tenen res a millorar, només han de romandre en el seu altar de vidre i esperar que la societat fabriqui cavallers dignes. Aquest és el gran problema del neofeminisme, que menysprea la dona i la seva capacitat per a defensar-se del mal des de la fortalesa i la llibertat.  

 

La sèrie acaba culpant molta gent del suïcidi de la noieta però no a ella, que en realitat és la màxima responsable de la situació límit a la qual arriba. Tot el que li passa, fins i tot la cosa més bèstia, és producte de la seva fragilitat. I per això el que hauria hagut de dir la sèrie als adolescents, noies i nois, és que no es deixin maltractar. A les persones dèbils no se les ha de protegir sinó que se les ha d’ensenyar a ser fortes, i amb les dones febles que està cultivant el feminisme modern mai no tindrem una societat igualitària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa