El passat 1 de març, el Departament d’Estat dels EUA, en la pàgina 564 del seu Informe Internacional sobre el Control de Narcòtics, afirmà que l’Estat espanyol és el principal consumidor de cocaïna de la Unió Europea. En el mateix informe també s’hi afirma que un 3 % de la població de l’Estat espanyol consumeix cocaïna de forma regular.

Hom s’hauria de preguntar com és que la Guàrdia Civil – responsable de perseguir el contraban i custodiar, entre altres, les fronteres, ports i aeroports – és tan inepta com per permetre la importació constant de cocaïna per abastir el més d’un milió quatre-cents mil cocaïnòmans presents al regne borbònic. A més, cal no oblidar els centenars de milers de consumidors d’haixix, èxtasi i cànnabis dins de la mateixa jurisdicció hispànica.

Un dels indicis que ens pot ajudar a entendre el desgavell imperant a l’Estat és el funcionament del comandament de la Guàrdia Civil al Port de Barcelona. Per exemple, la setmana passada, els Mossos d’Esquadra van detenir-hi un sergent de la Guàrdia Civil –de nom ignot per a la premsa– sota l’acusació de formar part d’una xarxa criminal operativa als molls barcelonins. Sorprenentment, aquest sergent havia estat nomenat – fa només sis mesos – alt responsable de la policia judicial del port per evitar nous episodis de l’endèmica corrupció de la benemèrita al principal port català.

Com alguns de vostès recordaran, tot plegat fa divuit mesos, Alfonso López Rubio, tinent coronel de la Guàrdia Civil i responsable de garantir l’ordre al port barceloní, també fou detingut sota l’acusació d’encapçalar una màfia criminal al Principat. Malgrat la llegendària depravació present a la duana de Barcelona, el cas de López Rubio va aconseguir un cert ressò mediàtic a l’implicar una desena addicional d’homes amb tricorni.

Davant l’evidència que suposa la corrupció iterada i sistemàtica de la Guàrdia Civil al Port de Barcelona, sembla necessari i urgent retirar la competència sobre el control dels ports catalans a la Guàrdia Civil i, per exemple, assignar-la a un cos modern i competent com els Mossos d’Esquadra. Aquells qui sovint s’omplen la boca amb conceptes com ara “ordre” i “honor” farien bé d’acceptar aquest relleu abans i tot que canviïn les fronteres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa