L'U

"Madrid només té dues opcions: Dialogar amb la nació que els interpel·la o, per contra, reprimir els seus representants electes"

L'U d'Octubre de 2017 enllaça, directament, amb l'11 de gener de 1885, quan diversos intel·lectuals i burgesos van lliurar el Memorial de Greuges -que havia redactat Valentí Almirall- a Alfons XII. D'allò fa 132 anys i en aquest temps ha passat de tot, incloses diverses guerres. Però en allò substancial, les posicions de l'Estat i del catalanisme polític han continuat essent les mateixes. I així ho han recordat, des del palau de la Generalitat, el vicepresident i el president del Govern, que encara allarguen la mà, almenys durant uns mesos, a una entesa amb Madrid per acordar el referèndum.

 

Ara, com aquell 1885, el règim polític espanyol ha de decidir si canvia, o no, la seva actitud respecte a Catalunya. Si respecta la voluntat dels catalans o continua ignorant-ne l'existència com a comunitat política. I, en aquesta disjuntiva, Madrid només té dues opcions: Dialogar amb la nació que els interpel·la o, per contra, reprimir els seus representants electes. Enviar els jutges i la policia contra Carles Puigdemont seria una decisió històrica, però molt poc efectiva perquè no passaria de matar el missatger català. Catalunya no va desaparèixer l'endemà de l'afusellament de Lluís Companys.

 

 

Al pati dels Tarongers ha quedat clar que no hi haurà marxa enrere. Comença el compte enrere.

 

Comentaris