L'interès general del país (segons Ridao)

"A veure si d'una vegada aquesta direcció plega i li cedeix el lloc a un equip que recuperi l'esperit del partit"

Ahir l'Avui publicava una entrevista a Joan Ridao, i ja em perdonareu, però jo, la part més important, no la vaig entendre. Deia Ridao que si Esquerra hagués pensat en clau partidista hagués hagut de rebutjar el nou model de finançament, i que si l'ha acceptat és pel bé general del país. Els arguments sobre els quals va recolzar aquesta afirmació es contradeien amb aquest suposat no-partidisme.

Exemple 1: "Si haguéssim dit que no, davant la catalanofòbia, el PSC hauria capitalitzat la defensa dels valors del catalanisme d'esquerres". O sigui, que segons Ridao, el "no" hagués provocat que molts vots d'Esquerra haguessin anat a parar al PSC, tal i com va passar -també segons ell- quan van dir que no a l'Estatut. No hi ha res més partidista/electoralista que deixar de fer una cosa per no cedir pes polític a un altre partit.

Exemple 2: Diu Ridao que, si hagués rebutjat el finançament, Esquerra hagués pogut reclamar el concert econòmic durant el proper cicle polític. En canvi, han preferit pensar en l'interès general del país, que segons ell passava per tancar un tema que fatigava molt els ciutadans. Fantàstic! Renuncien a poder lluitar pel concert econòmic en pro d'un finançament que incompleix l'Estatut. I això perquè pensen en l'interès general del país! Potser sí, que la gent ja estava farta del debat del finançament, però més farta està encara de veure com li roben els diners.

Exemple 3: "No hem volgut anar a les eleccions sobre la base d'una derrota i una nova fractura de govern, sinó sobre la base d'una victòria (...) Teníem una preocupació molt important i és que no podíem tornar a estigmatitzar ERC com a factor desencadenant d'un trencament de govern. Havíem de ser responsables de poder acabar una legislatura i construir el relat de la nostra aposta estratègica". És a dir, que hagués quedat fatal que Esquerra hagués tornat a dividir el Govern i que això hagués donat la raó a tots aquells que van criticar la seva opció d'apostar pel tripartit. Està claríssim que aquest és un motiu gens partidista. És un motiu que posa l'interès general del país just al centre de tot.

En fi, que el senyor Ridao ens fa combregar amb rodes de molí. Hi ha un munt de funcionaris que depenen del fet que Esquerra estigui al Govern, i els dirigents no s'han atrevit a ser la causa del seu acomiadament. Ells mateixos no volen perdre el seu càrrec, mentre puguin. Esquerra, doncs, ha acceptat aquest finançament per motius purament partidistes. I tot i així, Ridao, sense voler-ho, no deixa de tenir raó. En el fons, el seu posicionament serà negatiu pel partit i positiu pels interessos del país. Amb aquesta nova baixada de pantalons, l'any que ve Esquerra farà el ridícul a les eleccions i podrem tenir un Govern que esperem que sí que vetlli per l'interès general del país. De fet, això també podria ser bo per Esquerra. A veure si d'una vegada aquesta direcció plega i li cedeix el lloc a un equip que recuperi l'esperit del partit.

 
 

Comentaris