Una amiga de Sant Sadurní d’Anoia m’explica que al seu poble s’hi fa la “recollida selectiva porta a porta” i em diu que ja n’està fins al monyo. Jo, que en aquests temes no estic à la page, li demano que em digui de què va. Em quedo de pasta de moniato. Són uns talibans del reciclatge! A la web de l’Ajuntament està tot perfectament explicat. S’han tret del poble tots els contenidors excepte els de vidre, i la resta de brossa te la passen a recollir a la porta de casa, a la del carrer. Hi ha un calendari i una metodologia d’obligat compliment. Si fas quelcom d’errat -si t’equivoques de dia o si fiques un residu en una bossa que no toca- no et recullen la merda i fins i tot et poden posar una multa. “Qui contamina paga”.

Dilluns, dimecres, divendres i diumenge
: Residus orgànics. Hauran d’anar dins d’una bossa “ben lligada” que alhora anirà dins d’un cubell marró.
Dimarts i dissabte: Paper i cartró. Les capses les haurem de plegar i de lligar.
Dilluns, dimecres i divendres: Envasos. Hauran d’anar dins d’una bossa -també “ben lligada”- preferiblement de color groc. I atenció: “Els papers de cuina impregnats d’oli es consideren orgànica, i els papers de cel·lofana o papers plastificats de les carnisseries es consideren envasos”. Renoi tu, això del reciclatge és tot un món!
Dijous: Rebuig, que inclou la pols d’escombrar, les burilles de cigarretes, els miralls trencats, les restes de ceràmica, els bolquers i les compreses, els excrements dels animals, la terra dels gats i les cendres.

Vull fer una referència especial als residus de rebuig. Vénen a buscar-te’ls un cop a la setmana. Dijous. Diuen, al portal, que si el ciutadà fa correctament la resta de la selecció, aquesta bossa hauria de ser molt petita. Perdonin, i vostès què saben si jo fumo com una xemeneia? Què he de fer, guardar durant una setmana les burilles i les cendres a casa? I si se’m trenca un mirall, he de tenir una bossa plena de vidres amb les criatures rondant per allà? I saben, jo dissabte faig dissabte! He de guardar la pols a casa fins dijous? Encara sort que si no vols esperar tota una setmana per llençar els bolquers, pots treure’ls també els dies de recollida orgànica. És a dir dilluns, dimecres, divendres i diumenge. Això sí, hauràs de deixar-los en una bossa de plàstic -no cal dir que ben lligada- amb un adhesiu enganxat -que pots anar a buscar gratuïtament a l’Ajuntament- que diu “aquí bolquers”. O sigui que com a molt els tindràs dos dies a casa. Igual que el peix, la carn i la verdura. Si vius a Sant Sadurní d’Anoia i no tens ni balcó ni celobert, casa teva quedarà d’allò més perfumadeta.

I calla, que també hi ha horaris. Cada tipus de brossa s’ha de treure de les 20:00 a les 22:00 hores.

-Quimet, avui podríem anar a Barcelona, fan una obra de teatre que em fa gràcia…
-No dona, que hem de llençar les escombraries!

I el cubell marró dels residus orgànics s’ha de retirar del carrer abans de les nou del matí del dia següent. Que no tens temps ni de tenir un amant al poble del costat!

I vet aquí els avantatges que segons l’Ajuntament té aquesta revolució residual. A banda del discurs ecologista, diuen que “els carrers estan més nets i amb més espai per a tothom ja que s’han retirat tots els contenidors excepte els de vidre”. Bé, això si no se t’acut de sortir a fer un volt de 8 a 10 del vespre, perquè llavors els carrers deuen semblar un abocador. Sort que les bosses estan ben lligades! I un altre avantatge pel poble és que “guanyem comoditat ja que t’ho passem a recollir a la porta de casa”. Realment és un sistema comodíssim. I pràctic! I econòmic! Ostres, qui fos de Sant Sadurní d’Anoia! O dels més de 80 municipis que s’han apuntat a la festa!

Per curiositat miro qui mana al poble. Convergència! Ho fa amb un regidor d’AMI -la versió local d’Iniciativa- que li calia per governar. Com ens hem de veure, entre els tripartits i els integrismes ecologistes, les picabaralles entre Esquerra i CiU ens surten caríssimes arreu del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa